Підготовка кадрів вищої кваліфікації факультетом тваринництва та водних біоресурсів

15 лютого 2023, 8:52

    10 лютого на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.004.05 відбувся захист наукової роботи докторанта кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин, факультету тваринництва та водних біоресурсів Олександра Борща, на тему: «Вплив глобальних змін клімату на окремі елементи технології виробництва молока» на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук зі спеціальності 06.02.04 – технологія виробництва продуктів тваринництва. Науковий консультант роботи – Сергій Рубан, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН.

    Постійно діюча спеціалізована вчена рада Д 26.004.05 затверджена наказом МОН України від 06 червня 2022 р. за № 530. Голова ради Микола Сахацький, доктор біологічних наук, професор, академік НААН. Розгляд та захист докторської дисертації на засіданні постійно діючої ради був першим досвідом, як для спецради, так і для університету. Не зважаючи на складну безпекову ситуацію цього дня та хвилювання захист пройшов, як на високому науковому рівні, так і вдалося подолати технічні випробування перебоїв із енергопостачанням.

     У засіданні ради взяли участь провідні фахівці галузі тваринництва, як із нашого університету, так і з різних куточків України. Доктори наук, професори Марія Луценко, Станіслав Піщан, Василь Прудніков, Анатолій Угнівенко, Ірина Ткачова, Вадим Лихач, Наталія Прокопенко, Роман Кулібаба. Всі виступаючі відмітили високий рівень дисертаційної роботи, яка присвячена оцінці нової системи технологічних рішень спрямованих на розширення зони комфорту тварин та підвищення ефективності виробництва в молочному скотарстві, під дією впливу зовнішніх, екологічних, кліматичних та організаційних факторів. Крім того, була відмічена важлива роль нашого університету у невпинній науковій роботі та підготовці кадрів вищої кваліфікації – докторів, кандидатів наук та докторів філософії, оскільки у багатьох закладах вищої освіти відмічається нестача фахівців для акредитації, утворення захисних рад, тощо.

     Дослідження були проведені автором в господарствах Лісостепової зони України, що дало можливість обґрунтувати ступінь впливу високих і низьких температур на поведінку, продуктивність, якість продукції, фізіологічні ознаки, за утримання тварин у капітальних і легкозбірних приміщеннях. Більша частина наукової роботи, реалізована в умовах Європейського дослідницького простору, як фрагмент міжнародного науково-технічного співробітництва, вільного трансферу знань та мобільності. Дисертаційна робота виконана з випередженням індивідуального плану затвердженого при вступі до докторантури.

    Члени спеціалізованої вченої ради Д 26.004.05 одностайно проголосували за присудження наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук Борщу Олександру Олександровичу.

     Наукова робота та підготовка кадрів вищої кваліфікації на факультеті продовжується.

Вчений секретар спеціалізованої
вченої ради Д 26.004.05
Ігор Ільчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook