Фаст фуд: як вибрати здоровіші страви

21 лютого 2023 року

    Навіть якщо ви є послідовним прихильником здорового харчування, або дотримуєтесь дієти для схуднення, не обов’язково назавжди відмовлятися від фаст фуду.

   Зрідка перекусити у ресторані швидкого харчування не буде шкідливим, якщо ви уважно поставитеся до того, що та скільки замовляєте і не з’їсте замовлену їжу за лічені хвилини. 

 ЗМІНИ ВМІСТУ ІНГРЕДІЄНТІВ

   Фаст фуд бізнес не може лишатися осторонь проблем, які спричинює нездорова їжа та напої. Окрім ширшої пропозиції здорових альтернативних страв сьогодні з’являється все більше можливостей для індивідуального коригування рецептури. Наприклад, можна зменшити кількість солі у гамбургері або відмовитися від додавання небажаного соусу.

 НЕВЕЛИКІ ПОРЦІЇ

   Якщо є кілька варіантів сендвічів, виберіть найменший. Не беріть гамбургери з двома-трьома котлетами, в яких понад 900 калорій. Замість цього замовте гамбургер звичайного або дитячого розміру, який містить близько 250 калорій.

   Якщо дуже хочеться картоплі фрі — візьміть маленьку порцію, що має на 200 калорій менше, аніж велика. 

 КОРИСНІ ГАРНІРИ

   Замість картоплі фрі зробіть вибір на користь запеченої картоплі або салату з нежирною заправкою. Додайте фрукти або йогурт.

  Інші здорові варіанти включають кукурудзу в качанах, варений на пару рис, суп на основі бульйону.

 ДОДАЙТЕ ЗЕЛЕНІ

   Беріть салат з овочами, зеленню та куркою або креветками. Для його заправки оберіть оливкову олію. Або соус, який вам подобається, але будьте обережні з кількістю. Використайте половину упаковки, адже в соусах часто міститься доданий жир, сіль та цукор. 

   Уникайте висококалорійних салатів, наприклад з панірованою куркою, сиром та грінками.

 М’ЯСО НА ГРИЛІ 

   Смажені страви, такі як хрусткі сендвічі з куркою та рибне філе в паніровці, містять багато жиру та калорій. Вибирайте м'ясні страви, приготовані на грилі. Наприклад, курячу грудку або нежирну яловичину.

 НАПОЇ

   Солодкі напої зазвичай мають високу калорійність. 0,5 літра Coca Cola чи іншого солодкого газованого напою містить понад 200 калорій. Натомість замовте несолодкий холодний чай, газовану або негазовану мінеральну воду.

   Не беріть коктейлі та інші напої з морозивом. Подібний великий напій може містити більш як 650 калорій.

  Пам’ятайте, що вам не потрібно погоджуватися на всі ті інгредієнти, що зазвичай йдуть у сендвічі або іншій страві — навіть у ресторанах швидкого харчування. Просіть більш здорові варіанти та заміни.

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook