Природокористування і якість життя - поради лікаря: безалкогольне пиво у ракурсі впливу на здоров'я

21 лютого 2023 року

    Кажуть, в середньовічних європейських містах більше пили слабоалкогольне пиво, ніж брудну воду. Цей факт, напевно, перебільшений. Але ідея про те, що пиво в середні віки було важливим харчовим фактором, виглядає вірогідною.

   У ту епоху слабоалкогольне пиво стало цінним джерелом енергії та поживних речовин, що допомагало робітникам задовольняти високу потребу в енергії, зумовлену важкою фізичною працею.

   Пиво разом із хлібом, яловичиною, м’ясними бульйонами та молочними продуктами було основою стандартної дієти у шпиталях до XVIII століття. Щоправда пацієнтам з лихоманкою пиво не дозволялось.

   Індустріалізація пивоваріння призвела до підвищення рівня алкоголю в пиві, що разом з енергетичною щільністю і високим вмістом вуглеводів означає, що пиво тепер радше асоціюється з негативними наслідками для здоров’я та хворобами.

   Водночас це збільшує інтерес до безалкогольного та слабоалкогольного пива, особливо серед молоді до 30 років.

   Завдяки розвитку пивоваріння у таких напоях краще зберігаються оригінальні смаки.

  Зазначу, що навіть безалкогольне пиво містить невелику кількість алкоголю. Згідно з законодавством України у безалкогольному пиві об'ємна частка спирту складає не більш як 0,5 %.

  Результати певних досліджень демонструють, що помірне споживання пива, як і вина, пов’язане зі зниженим ризиком захворювань серця і судин. Щоправда, самі ці дослідження гостро критикуються значною частиною експертів, а висновки вважаються тенденційними і багато в чому хибними.

   Проте, якщо поглянути на вплив безалкогольного пива на здоров’я, то звісно не можна не побачити явних переваг завдяки значно меншому вмісту алкоголю та нижчій калорійності.

ПРОБІОТИКИ

   Завдяки дріжджам пиво містить бактерії з пробіотичними властивостями. Було встановлено, що низка дріжджів, таких як Saccharomyces boulardii, відіграє важливу роль у лікуванні шлунково-кишкових розладів. Пиво з використанням таких альтернативних дріжджів також може знизити вміст цукру в напої або через повільне бродіння виробляти менше алкоголю.

   У певних сортах пива, таких як фландрійський червоний ель та бельгійський ламбік, використовуються бактерії, подібні до тих, що містяться в живому йогурті. Але часто напої обробляються для подовження терміну придатності - таким чином кількість потенційних пробіотичних мікроорганізмів зменшується.

   Щоб містити живі пробіотики, здатні позитивно впливати на композицію власних бактерій у кишечнику та здійснювати імуномодулюючу дію, пиво має бути свіжим, непастеризованим і нефільтрованим. Це зменшує термін його придатності та загрожує швидкому порушенню смакових якостей.

ПОЛІФЕНОЛИ

   Ця велика група сполук, що містяться в хмелі та зернових, пов’язана зі зниженням ризику багатьох захворювань. Лабораторні тести показали, що поліфеноли є потужними антиоксидантами, які можуть знищувати небезпечні вільні радикали в клітинах організму. Поліфеноли, що містяться в хмелі, пов’язують зі зниженням серцевих захворювань.

   Пиво, в тому числі безалкогольне, може містити понад 50 таких сполук, які здатні позитивно впливати на здоров’я шлунково-кишкового тракту і навіть контролювати ріст бактерій. Пиво, що містить більше хмелю, наприклад IPA, як правило, має більше цих потенційно корисних поліфенолів, ніж лагер.

   У світі безалкогольне пиво вже потенційно може продаватися як здоровий продукт. Деякі виробники пропонують додаткові переваги. Так, безалкогольне пшеничне пиво німецької пивоварні Erdinger містить електроліти, які сприяють поглинанню води, щоб полегшити травлення. Спортивні напої із такими властивостями називають ізотонічними. Пиво з низьким вмістом алкоголю майже так само добре підходить для регідратації, особливо якщо додати щіпку солі.

   Пиво також є джерелом фолієвої кислоти та вітаміну B12, особливо витриманий у пляшці напій.

   Шанувальникам традиційного пива важко сприймати безалкогольне пиво як гідну альтернативу. Але з удосконаленням методів пивоваріння воно зберігає смак і потенційні переваги для здоров’я. А негативний вплив надлишку алкоголю та калорій, характерний для звичайного пива, зменшується до мінімуму.

Олег Швець,

к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook