В Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні

20 лютого 2023, 10:00

20 лютого в Україні вшановують День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня у центрі столиці, на Майдані Незалежності, загинуло найбільше активістів Революції Гідності. Указом президента України від 11 лютого 2015 року дату 20 лютого було встановлено як День Героїв Небесної Сотні.
Офіційне число Небесної Сотні - 107 осіб. Це були люди різного віку, різної національності, різних професій та соціального статусу. Наймолодшим з них був Назарій Войтович - йому було всього 17. Найстаршому - Іванові Наконечному - було 82.
9-й рік саме в ці дні в Україні проходять заходи до пам'ятної дати – українці вшановують полеглих учасників Революції, які віддали своє життя за ідеали демократії та права і свободи українців. Цього року, під час повномасштабної війни, низка подій проходить під гаслом «Небесна Сотня - перші герої російсько-української війни».
«Рабів до раю не пускають. Це сенс українського тлумачення волі. Це причина, чому на нашій землі ворога не залишиться.
Сьогодні ми вшановуємо героїв, які віддали своє життя за Україну й українців у час Революції Гідності, – Героїв Небесної Сотні. Людей різного віку та професій, різних регіонів, але однакових і справжніх цінностей», - сказав у своєму сьогоднішньому зверненні Президент України Володимир Зеленський.
18 лютого у центрі столиці відбулася пам’ятна хода до Алеї Героїв Небесної Сотні та панахида у Михайлівському Золотоверхому Соборі. В День Героїв Небесної Сотні люди несуть квіти та лампадки до Меморіалу, а в небо скеровують сотню променів, які символізують душі загиблих. По всій Україні проходять виставки, круглі столи, ходи пам’яті, інсталяції та панахиди.

  

Олександр Шевчук,
професор, завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook