Науковий діалог медиків і журналістів

23 лютого 2023 року
Київ - Львів

  22–23 лютого 2023 року у Львові відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Лінгвоекологія: мова медицини». Її організатори – Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Українське лікарське товариство у Львові, Наукове товариство імені Шевченка. Цей науковий форум унесено до «Реєстру з’їздів, симпозіумів, конгресів та науково-практичних рекомендацій, які проводяться в 2023 році» Міністерством охорони здоров’я України та Національною академією медичних наук України. Учасники дійства – 120 учених (30 докторів, 70 кандидатів наук).


Тематика конференції досить широка – від питань власне медичних до полігранних культурологічних. Важливим є те, що в науковому дискурсі, у конструктивній дискусії з’єдналися медична й лінгвістична царини. Порушено чимало актуальних проблем щодо кодифікації медичних термінів і номенів, приділено виняткову роль кодифікаційній динаміці в проєкції на їхню перспективу.

До поважного наукового товариства долучилися професори гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України: Марина Навальна й Микола Степаненко – професори кафедри журналістики та мовної комунікації, Марія Личук – завідувачка кафедри романо-германських мов та перекладу.

Марія Іванівна схарактеризувала особливості формування клінічних ветеринарних термінів, Марина Іванівна висвітлила актуалізацію медичної лексики в мові сучаснх українських масмедіа, Микола Іванович удокладнено проаналізував найважливіші зміни, які охопили лексико-семантичну, фразеологічну, словотвірну, граматичну систему української мови в епоху короновірусної епохи.

  

За роботою конференції стежили студенти-журналісти, які одержали конкретні завдання. Про виконання їх вони доповідатимуть на практичних заняттях. Опубліковано збірник матеріалів, що неодмінно зацікавлять фахівців різних науковців.

Микола Степаненко,
професор кафедри журналістики та мовної комунікації

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook