Музей ґрунтів ім. проф. М. М. Годліна – родзинка навчально-наукової бази кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули

24 лютого 2023 року

Грунти є дивовижним творінням природи, неоціненним багатством планети. Ґрунтові ресурси – єдиний вид з усіх відомих нам ресурсів, який у процесі експлуатації здатний не погіршуватись, а навпаки, за правильного використання ‒ навіть покращувати свої властивості, зокрема, родючість.

Тисячі років люди використовують грунти як засіб сільськогосподарського виробництва, а вони щорічно віддячують їх своїми дарами. Відомо, що грунт і сонце дають життя рослинам, які годують, зодягають і обігрівають все людство.

На кафедрі ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули  функціонує унікальний в Україні Музей ґрунтів,  історія якого започаткована у 1922 році, разом із організацією кафедри грунтознавства. На той час колекція монолітів грунтів складала біля 100 екземплярів, однак частина з них була втрачена під час Другої світової війни, по закінченні якої почалась активна робота з її відновлення.

На сьогодні експозиція Музею ґрунтів налічує більше 200 монолітів і розташована в аудиторії №53 та в фойє на третьому поверсі другого навчального корпусу НУБіП України. Експозиції представлені переважно монолітами ґрунтів України. Разом з тим, є можливість ознайомитись із будовою профілю ґрунтів лісо-тайгової зони, субтропіків, напівпустель та ін. географічних зон нашої планети.

   

 

Експозиція Музею забезпечує теоретичну і практичну підготовку здобувачів вищої освіти (бакалаврів, магістрів, аспірантів) із дисциплін «Ґрунтознавство з основами геології», «Моніторинг якості ґрунтів», «Оцінка і управління якістю ґрунтів» та ін. а також допомагає вести наукову, навчально-методичну, культурно-освітню і профорієнтаційну роботу.

Колекція Музею постійно поповнюється і поновлюється. У 2009-2011 роках зусиллями професора Анатолія Балаєва, доцентів Руслана Богдановича і  Станіслава Вітвіцького були відібрані моноліти ґрунтів на території Українських державних степових природних заповідників «Хомутовський степ», «Михайлівська цілина», біосферного заповідника «Асканія-Нова ім. Фальц-Фейна». Це еталонні ґрунти, які дають можливість здійснювати моніторинг якості ґрунтів, аналізувати зміни, що відбулись внаслідок їх сільськогосподарського використання.

  

    

Навесні 2022 року в складних умовах воєнного стану та карантинних обмежень співробітниками кафедри було поведено комплекс робіт з реконструкції експонатів Музею. Реставровано понад 30 монолітів, оформлені нові стенди профілів ґрунтів, ґрунтотвірних мінералів і порід України.

 

Оновлена експозиція Музею грунтів ім. професора М.М. Годліна сприятиме підвищенню якості підготовки здобувачів вищої освіти у галузі ґрунтознавства, дозволить набути специфічні компетенції, притаманні спеціалістам агрономічного, лісогосподарського профілю, садово-паркового господарства.

 

 

Станіслав Вітвіцький,

доцент кафедри ґрунтознавства

та охорони ґрунтів ім. проф. М.К.Шикули

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook