Кафедра банківської справи та страхування успішно реалізувала онлайн марафон з фінансової грамотності для випускників шкіл

27 лютого 2023, 15:31
    Відповідно до одного з ключових напрямків формування інвестиційного ресурсу завдяки підвищенню фінансової грамотності населення України, визначених у «Стратегії Національного банку України до 2025 року». НБУ розглядає підвищення фінансової грамотності населення як важливий фактор розвитку фінансового ринку України, підвищення стабільності фінансової системи та конкурентоспроможності вітчизняної економіки. Посилення фінансової грамотності в контексті підвищення рівня фінансової інклюзії є однією із 12 ключових стратегічних цілей в канві другого напряму стратегії НБУ «Цифрові фінанси як драйвер для цифровізації економіки». В рамках даної стратегії «Академія фінансової грамотності FinHub_4.0» кафедри банківської справи та страхування Національного університету біоресурсів і природокористування України з 20 по 24 лютого 2023 року реалізувала онлайн марафон з фінансової грамотності для учнів 9-11 класів.
     Актуальність підвищення рівня фінансової грамотності населення України зумовлена систематичними викликами, що стоять наразі не лише перед окремою людиною чи родиною, але й перед суспільством в цілому. Ключ до подолання бідності, досягнення високого рівня соціальних стандартів в країні, в першу чергу – це економічна освіта, фінансова грамотність та ділова активність молоді. Разом з тим у ст. 12 Закону України «Про освіту» задекларовано завдання формування ключових компетентностей, спрямованих на досягнення загальної освітньої мети, одна з яких – підприємливість та фінансова грамотність.
     20 лютого 2023 року «Академія фінансової грамотності FinHub_4.0» кафедри банківської справи та страхування Національного університету біоресурсів і природокористування України розпочала онлайн-марафон з фінансової грамотності для учнів 9-11 класів. Загалом прийняло участь у марафоні 110 учнів з усіх куточків нашої країни, це є принциповим показником зацікавленості нашої молоді у підвищенні своїх знань та навичок в контексті приватних фінансів.
    Перший день марафону відкрив з привітальним словом декан економічного факультету, доктор економічних наук, професор Анатолій ДІБРОВА. Він зазначив, що не дивлячись на такий складний час, наша молодь знаходить в собі мотивацію навчатись та розвиватись. Разом з тим, було зазначено про важливість підвищення фінансової освіти кожного громадянина та запросив на день відкритих дверей економічного факультету НУБіП України 28 лютого 2023 року.
   Також учасників марафону привітала завідувачка кафедри банківської справи та страхування, кандидат економічних наук, доцент Вікторія КОСТЮК, яка зазначила, що ефективне управління особистими фінансами стосується майже всіх аспектів сучасного життя. Фінансова грамотність дає можливість вміло керувати рівнем власного фінансового благополуччя та стає вірним ключем у формуванні моделі інклюзивної фінансової поведінки громадян. Відсутність базових фінансових знань, навичок, вмінь та компетенцій обмежує здатність громадян до прийняття обґрунтованих рішень щодо забезпечення своєї економічної свободи. У дедалі складнішому фінансовому середовищі фінансова грамотність вважається ключовою навичкою, яка необхідна споживачам фінансових послуг. Адже низька освіченість населення викликає високу недовіру до фінансового ринку, нерозуміння договірних відносин, фінансової інфраструктури та можливостей різноманітних фінансових інструментів перешкоджають підприємницької діяльності та розвитку малого та середнього бізнесу в Україні: страх та невміння започатковувати власну справу та впроваджувати різного роду бізнес-проєкти гальмує дані процеси. Очевидним стає той факт, що сталий економічний розвиток залежить не лише від використання більш ефективних виробничих і фінансових технологій, а й від того, наскільки населення здатне їх вміло використовувати. Власне, саме тому, проведення різноманітних заходів щодо підвищення фінансової грамотності населення та залучення до них молоді, буде сприяти економічному піднесенню України та розбудови нашої держави у післявоєнний період.

   Вікторія Анатоліївна подякувала керівництву університету за сприяння у проведенні даного заходу та наголосила про важливість таких заходів саме в такий надзвичайно складний час. Завідувачка розповіла про алгоритм проведення марафону та організаційні питання, зазначила, що протягом 5 днів учні пропрацюють 10 цікавих тем, які підготували викладачі кафедри банківської справи та страхування, повідомила про правила безпеки під час повітряної тривоги та зауважила про важливість бути активними на кожній зустрічі. Крім того, Вікторія Костюк озвучила програму інтенсиву, представила доцентів кафедри банківської справи та страхування НУБіП України Ольгу Файчук та Лідію Аврамчук, які розпочали  перший день марафону.

   Ольга ФАЙЧУК відкрила марафон з доповіді на тему: «Фінансова біблія» або «Що варто знати про фінансове становлення людини». Перш за все дане спілкування було націлене на усвідомлення учнями важливості особистісного становлення фінансово грамотної людини, було висвітлено статистичні дані щодо фінансової обізнаності українців, шляхи розвитку та ключових правил успішної та незалежної людини. Протягом зустрічі відбувся активний зворотній зв’язок та взаємодія зі слухачами через застосування кейсів, опитування Google форми та спілкування в чаті телеграм каналу марафону.

   Наступною до слова була запрошена Лідія Аврамчук з лекцією на тему: «Історія української гривні: від трипілля і до нині». Здавалося б історична довідка, але школярі були в захваті від почутого, адже наразі наша молодь ще більше усвідомлює важливість знань з української історії гривні. Від початку і до кінця було пройдено шлях нашого національного платіжного засобу та уніфікації його протягом різних період становлення.

   21 лютого 2023 року розпочався 2 день онлайн марафону, який по традиції відкрила завідувачка кафедри Вікторія КОСТЮК. Перш ніж перейти до спікерів, було згадано вивчене за вчорашній день, отримано інформацію щодо виконання домашнього завдання учнями та акцентовано увагу про важливість тем, які будуть надалі розглянуті.
   Отже, першою виступила Ольга ФАЙЧУК з темою: «Фінансовий план сім’ї – навігатор до мрій». Фінансові цілі завжди потребують грошей, а на заробіток чи накопичення певної суми потрібен час. Фінансове планування (складання фінансового плану, ведення сімейного бюджету) допомагає врахувати всі аспекти, пов’язані з досягненням фінансових цілей. Саме на цих питаннях спікер фокусувала свій виступ. Під час спілкування були проведені опитування в інтерактивній програмі Metrimenter, де наочно можна поспостерігати перебіг сприйняття інформації та залучити аудиторію до активного обговорення. Далі було запропоновано шаблони таблиць для формування власного сімейного бюджету, на основі теоретичної бази, яку надала та пояснила Ольга Валеріївна. Разом з тим в кінці зустрічі була проведена рефлексія з учасниками, шляхом застосування додатку Quizzz, за допомогою якого учні в інтерактивній формі засвоїли отриману інформацію.

   Наступним до виступу був запрошений Олексій МУРАВСЬКИЙ, доцент кафедри банківської справи та страхування з надзвичайно цікавою темою: «Модно бути успішним: як правильно відкладати та витрачати? Про інвестиції без прикрас…». Сучасній молоді важливо розуміти основи приватних інвестицій, адже світ диктує правила фінансового успіху і одним із цих правил – є інвестування. Важливо навчитись правильно витрачати та заощаджувати власні фінансові ресурси та ефективно формувати подушку безпеки. Було запропоновано різні способи інвестування та способів формування пасивного доходу навіть під час воєнного стану в Україні.

   22 лютого 2023 року розпочався 3 день онлайн марафону з того, що Вікторія Костюк проговорила пройдений матеріал за попередні дні та зауважила, що третій день буде не такий насичений, адже виступить лише один спікер – доцент Руслана МАМЧУР з темою: «Мумії, інопланетяни, дрони і … страхування». У сучасних умовах діяльності страхових компаній в Україні важливу роль відіграє низька страхова культура суспільства, як чинник, що стримує розвиток страхового ринку. Для того, щоб забезпечити стабільне функціонування страхового ринку України, необхідно реалізовувати заходи, спрямовані на підвищення страхової культури населення та збільшення платоспроможного попиту на продукти страхових компаній. Саме тому спікер зосередила увагу на тому, щоб викликати зацікавленість учнів до страхової справи та розповіла безліч цікавих фактів з історії становлення страхування в світі та Україні, розкрила базові поняття у світі страхування та постійно взаємодіяла з учнями через чат вебінару.

   23 лютого 2023 року на учнів чекала дуже насичена програма марафону, адже в цей день вони пропрацювали три не менш важливі теми з викладачами кафедри. Першою до виступу була запрошена завідувачка кафедри банківської справи та страхування Вікторія КОСТЮК, яка розповіла про «Види фінансових установ». У сучасному світі населенню доводиться часто звертатися до фінансових установ. В Україні послуги населенню надають такі фінансові установи: банки; кредитні спілки; ломбарди; установи швидкого кредитування; страхові компанії; недержавні пенсійні фонди; інвестиційні компанії; компанії з переказу коштів; пункти обміну валюти тощо. Вікторія Анатоліївна чітко розмежувала роль кожної з них, розповіла про фінансові послуги, які вони надають та важливість правильного застосування тих чи інших інструментів. По закінченню школярам було запропоновано вирішити кросворд для закріплення отриманих знань.

   Продовжила зустріч доцент кафедри банківської справи та страхування Олена ЖАРІКОВА, виступивши з лекцією «Що варто знати про кредит перед тим як його взяти?». Дана тематика зацікавила слухачів, адже кредит – може бути дуже ефективним способом задоволення фінансових потреб, проте через недовіру до фінансових установ та низьку обізнаність стосовно даного інструменту мало хто наважується ним користуватись або ж найчастіше керуються емоціями, коли беруть позики, і не усвідомлюють власної відповідальності за фінанси. Спікер зауважила, що згідно з дослідженням про фінансову освіченість, проведеного НБУ спільно з проектом «Трансформація фінансового сектору» від USAID, лише 27% українців мають рахунки в банках. Це прямо корелюється з фінансовою грамотністю, кажуть в НБУ. Також низький рівень економічних та фінансових знань сприяє значній недовірі українців до фінансових установ. Цей показник становить 20%, при чому лише близько 4% опитаних довіряють фінустановам повністю. Тому, Олена Борисівна з акцентувала увагу на те, про що слід знати, перед тим як взяти кредит та запропонувала низку лайфхаків.
   Завершив 4 день онлайн марафону Олексій МУРАВСЬКИЙ, який розповів учням про «Податки та для чого їх сплачувати?». Податок – це частина зароблених грошей, яку повинен сплачувати до державного бюджету кожен українець. Без податків не може існувати жодна країна у світі. Саме тому, спікер розкрив основні поняття щодо податків та висвітлив важливість їх сплати. Сплачувати податки вчасно – відповідальність свідомого громадянина. По закінченню учні отримали домашнє завдання та в кінці зустрічі пограли в інтерактивну гру.

    Завершальний п’ятий день марафону розпочався 24 лютого 2023 року, незважаючи на те, що в низці областей була оголошена повітряна тривога. Це був дуже емоційно складний день, адже саме ця дата символізує рік протистояння російській агресії. Проте не дивлячись на всі складнощі, ми змогли вистояти, і те, що наша молодь бажає розвиватись та навчатись є найвищою цінністю та рівнем патріотизму наших дітей – генофонду нашої країни.
   Тож розпочав марафон цього дня запрошений гість – кандидат економічних наук, професор кафедри фінансів, обліку та банківської справи Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка Віктор ТРИНЧУК, який розповів учням про «Фінансове шахрайство: як не пійматися на гачок…». Шахрайство буває різних форм: грошове шахрайство, крадіжка особистих даних, фінансове або страхове шахрайство. Нажаль, навіть досвідчені та фінансово грамотні люди попадаються на гачок злодіям. Тому, дуже важливо вміти розпізнавати та знати основні лайфхаки, як можна уникнути таких подій. Спікер надав основні рекомендації щодо захисту своїх фінансових інтересів та розповів про додаткові ризики під час воєнного стану. Насамкінець, учням було запропоновано фінансову онлайн гру «Здолай шахрая», де вони могли попрактикуватись і в майбутньому не попадатись на підступні плани аферистів.

   Фінальна лекція марафону була на тему: «Платіжні системи та дистанційні платформи для розрахунків. Фінансовий маркетплейс» від Олексія МУРАВСЬКОГО. Платіжні системи, є невід’ємною складовою частиною фінансової інфраструктури, забезпечують безперебійне, швидке і безпечне проведення платежів і розрахунків, тим паче під час повномасштабного вторгнення росії, забезпечити безперебійну роботу банків і платіжних систем, не допустити «готівкової паніки в умовах війни. Отже, важливо знати більше про платіжні системи пересічному громадянину і вміти ними користуватись. Крім того в Україні, незважаючи на надскладні часи та після ковідний період, почали розвиватись маркетплейси, адже це великий інтернет-магазин, який дає можливість іншим продавцям реалізовувати свої товари за певну винагороду, а для них повинні ефективно працювати надійні та ефективні платіжні системи.
   На останок, Ольга ФАЙЧУК провела бонусну, коротку лекцію на тему: «Знай свої гроші», адже дуже важливо знати елементи захисту національних банкнот та монет і вміти розпізнавати фальшиві гроші від справжніх. Також разом з учнями подивились цікаві короткі відео про кожну з банкнот та з’ясували найсучасніші та унікальні можливості банкнотно-монетного двору України.
   Підведення підсумків відбулось у невимушеній атмосфері, учні висловлювали свою захопленість та вдячність за цікавий марафон. Разом з тим організатори  серед усіх учасників виділили 10 переможців, які протягом всього інтенсиву набрали найбільшу кількість балів, вирішуючи різноманітні завдання. Крім того, було відмічено ще 10 школярів, які отримали відзнаку за активну участь. Переможців буде нагороджено подарунками, а всі учасники отримають сертифікат. Учні в подальшому будуьб мати можливість комунікувати з викладачами у телеграм каналі "Академії фінансової грамотності FinHub_4.0" та отримувати цікаву інформацію щодо заходів, яуі будуть ініційовані кафедрою.

Щиро вдячні організаторам, спікерам, директорам шкіл та учням у реалізації даного проєкту. Всім бажаємо найшвидшої Перемоги та мирного неба! До нових зустрічей!
 
в.о. завідувачки кафедри банківської справи та страхування
Вікторія КОСТЮК,
доцентка кафедри банківської справи та страхування 
Ольга ФАЙЧУК

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook