Освітній Фронт… Рік Незламності…

28 лютого 2023 року

 

Питання освіти в Україні сьогодні – це питання нашого майбутнього…Як зазначив Президент України Володимир Зеленський у своєму новорічному зверненні до українського народу: «У великій війні не буває дрібниць. Кожен з нас- воїн. Кожен з нас -основа оборони». І дійсно, після розгортання повномасштабної війни росії проти України тримати освітній фронт у тонусі стало для українського суспільства вкрай важливим і необхідним.
Як то кажуть: «Часи не вибирають, в них живуть та вмирають»... І кожен з нас чудово розуміє, що саме новій генерації громадян доведеться відбудовувати Україну після її Перемоги.


Тому поки українські захисники боронять нашу незалежність, державність, історичну та національну ідентичність та невід’ємне право української нації на існування, освітяни мають підтримувати та налагоджено працювати на своєму власному фронті… І саме освітянам, у такий непростий час, доводиться багато згадувати і говорити про історичне минуле нашої держави, висвітлюючи та коментуючи на паралелі основні світові події сьогодення, абсурд дій яких часом і пояснити не завжди вдається…


Війна-непростий виклик для сфери освіти і науки… Війна- непростий виклик для всіх сфер людського буття…Вчителі та викладачі - важливі…Особливо зараз… І від того, як науковці, українські меценати та міжнародні партнери зможуть допомогти молодому поколінню отримати доступ до якісного навчання, залежатиме майбутнє та подальший розвиток нашої держави.Для всіх українців 2022 рік виявився непростим…рік, який був позначений болем, повітряними тривогами, вибухами, втратами, але водночас - це рік взаємної підтримки та безпрецедентного єднання ...


Багато представників викладацького складу і студентства перебувають сьогодні у різних обставинах (хтось перебуває на окупованих територіях, з деякими взагалі немає зв’язку вже певний проміжок часу, хтось знаходиться в межах України, хтось виїхав за кордон)… Військові дії та постійні загрози ракетних ударів значно ускладнюють навчальний процес.. І це зрозуміло… Педагогам і студентам доводиться прилаштовуватися до надзвичайних умов і вносити певні корективи в навчальний процес, але ,незважаючи на всі перешкоди, створені російськими загарбниками, сфера освіти й науки України тримається, живе і продовжує розвиватись…


Процес навчання не тільки зміцнив і продовжує зміцнювати нове покоління, а й допомагає йому адаптуватися до абсолютно нових реалій. За словами представників науки та освіти України, певна частина ВНЗ країни має плани поступово, поетапно повертатися до офлайн навчання, з урахуванням заходів безпеки, адже формат «онлайн- навчання» не може і не повинен залишатися в Україні назавжди…Саме тому, попри величезні труднощі, освітяни не зупиняються на досягнутому, а продовжують працювати , розуміючи, що кожна хвилина, кожна секунда, присвячена освіті, - це вагомий внесок у Перемогу України не лише сьогодні, але й через десятиріччя після війни.


Пріоритетним завданням педагога сьогодні (під час очно-заочного навчання у ВНЗ України в умовах воєнного стану) має стати створення атмосфери взаєморозуміння, взаємовиручки, поваги та любові до всього українського, сприяння самореалізації кожного студента, створення безпечних умов для всіх учасників навчального процесу. Нині Україна , наші Збройні Сили дійсно стали для всього світу прикладом того, як можна боротися за своє, відстоювати національну ідентичність, цінності свободи і гідності людини.


Ніколи, ніхто і ніщо не переможе нашу щиру, справжню та найкращу Батьківщину... Освітяни захищають нашу державу своєю працею кожного дня, бо у кожного сьогодні - свій фронт, кожен - на своєму місці… Вкотре переконуємося: вся сила в людях і для викладацького складу найголовнішим сьогодні є спокійно, чітко і виважено продовжувати виконувати свою місію – навчати, навчатися та передавати знання наступним поколінням- тим, хто їде за нами… Слава Україні!

Величко І.Г.

викладач кафедри англійської філології




Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook