Відкрита лекція доцента кафедри психології Людмили Омельченко з дисципліни «Психологія спілкування»

1 березня 2023, 11:48
м. Київ

   В останній день зими, 28 лютого 2023 року, відбулася відкрита лекція в дистанційному форматі кандидата педагогічних наук, доцента кафедри психології Людмили Омельченко з навчальної дисципліни «Психологія спілкування» для студентів другого курсу спеціальності 053 «Психологія» гуманітарно-педагогічного факультету. На лекції, окрім здобувачів, були присутні завідувач та викладачі кафедри психології, представники адміністрації гуманітарно-педагогічного факультету.


   Тема лекції «Чинники ефективного спілкування» передбачена робочою програмою навчальної дисципліни «Психологія спілкування». Під час лекції розглядались важливі й зумовлені запитами сучасного суспільства питання: сутність ефективного спілкування; зовнішні чинники та психологічні особливості, що зумовлюють ефективність спілкування.


   Лектором здійснено ґрунтовний аналіз сучасних вітчизняних та світових досліджень названої проблематики, розглянуто основні теорії ефективного спілкування. Теоретичний матеріал Людмила Миколаївна ілюструвала прикладами із життєвих ситуацій, що сприяло активізації уваги студентів, залученню їх до спільних дискусій, розвитку й підтриманню інтересу до зазначеної теми. Людмила Миколаївна майстерно розкрила на конкретних прикладах основні ознаки ефективного спілкування; представила характеристику важливих особистісних чинників ефективного спілкування: комунікативна компетентність, авторитет, негативізм, конформність, довіра. Увагу студентів було закцентовано на важливості вміння слухати в процесі спілкування, застосування прийомів рефлексивного слухання на практиці.

  


   Лекція була прочитана на високому науково-методичному рівні, супроводжувалась демонстрацією презентації, використанням словесних, інтерактивних та практичних методів, що сприяло полегшенню сприйняття матеріалу та кращому його опануванню майбутніми психологами. Матеріал лекції грамотно і чітко структурований, подача кожної окремої частини лекції завершувалась підведенням підсумків і отриманням зворотного зв’язку від студентів. Так, у кінці заняття Людмила Миколаївна запропонувала студентам експрес-тестування задля з’ясування рівня усвідомлення теми студентами. Студенти успішно пройшли тестування і продемонстрували високий результат розуміння матеріалу лекції. Виклад здійснювався у прийнятному для сприйняття та усвідомлення темпі. Людмила Миколаївна дотримувалася педагогічного такту та доброзичливості у взаємодії зі студентами, що дозволило створити сприятливу психологічну атмосферу.


   Кафедра психології висловлює щиру вдячність за цікаву й змістовну лекцію, високий професіоналізм і бажає Людмилі Миколаївні натхнення й нових творчих успіхів.

Оксана ОЛІЙНИК,
доцент кафедри психології

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook