Відкрита лекція професора Оксани Кляченко на тему «Мікроклональне розмноження рослин».

1 березня 2023 року

  22 лютого 2023 пройшла відкрита лекція професора кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Оксани Кляченко з навчальної дисципліни «Біотехнологія рослин». Оксана Леонідівна прочитала лекцію на тему «Мікроклональне розмноження рослин» для магістрів першого року навчання.

  

  Лекція проходила в онлайн форматі, на платформі Webex, де були присутні: декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, професор Юлія Коломієць, заступники декана Валерія Бондарь, Петро Дрозд, Оксана Сикало, Анна Дащенко та науково-педагогічні працівники кафедри.
  Оксана Леонідівна чітко окреслила тему лекції, її структуру та актуальність, а також зв’язок з попередніми темами. Під час лекції Оксана Кляченко продемонструвала високий науковий рівень володіння матеріалом та педагогічну майстерність. Викладання матеріалу було логічним, послідовним, презентація була змістовною та інформативною.

  

  Цікаво, що вперше метод культури твірних тканин для мікроклонального розмноження застосував французький дослідник Жан Морель у 1690 році для одного з виду орхідей – цимбідіума Cymbidium. Протягом року йому вдалося отримати з одного вихідного експланта близько 4 млн рослин.
  Не існує технології мікроклонального розмноження, єдиної для всіх видів рослин, тому для кожного виду (а часто - і сорту) оптимальні умови кожного з етапів підбираються індивідуально, наголосила Оксана Леонідівна. Мікроклонування використовується для отримання посадкового матеріалу таких рослин, як лохина, суниця, малина, ожина, жимолость, вишня, слива, черешня, абрикос, персик, а також підщепи для них, лісовий горіх (фундук), волоський горіх, павловнія, туя, верба, міскантус, троянди, орхідеї, хризантеми, бегонії, банани, цитрусові, лаванда, женьшень, душиця.


  Оксана Кляченко зазначила, що мікроклональне розмноження для українських аграріїв уможливлює прискорити селекційний процес, завдяки чому у 5-6 разів скорочуються строки отримання товарної продукції. Також, це можливість отримувати посадковий матеріал, ідентичний вихідному, із збереженням усіх властивостей сорту, очищений від вірусних та бактеріальних інфекцій, забезпечити рослинам активний ріст протягом всього року та захист від несприятливих абіотичних та біотичних факторів, забезпечити тривале зберігання рослин в умовах in vitro, створювати банки для зберігання цінних видів рослин та їх органів, використовувати культивування рослинних тканин для отримання вторинних метаболітів (антибіотики, ферменти тощо).
  Загалом, проведену відкриту лекцію Оксани Кляченко студенти й запрошені викладачі оцінили на «відмінно» підкресливши високу підготовку лектора до проведеного заняття.


Наталія Батрак 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook