Директор Інституту промислової екології Олександр Сігал: yові тренди розвитку енергетики – це забаганки чи нагальні виклики сьогодення?

1 березня 2023 року

     Студентський фаховий освітній акселератор ННІ енергетики, автоматики і автоматики набирає хід у новому році.

      Сьогодні, в умовах війни, говорити про майбутню енергетику може й не так актуально, але спікер, якого ми запросили на наш захід, розвіяв будь-які сумніви щодо цього.
     Олександр Сігал – відомий фахівець у сфері теплоенергетичних систем, експерт та науковець, директор Інституту промислової екології.
    Коло наукових інтересів та проєктної діяльності Олександра Ісаковича стосується систем теплозабезпечення та захисту атмосфери від забруднення. Він автор та розробник основних діючих методологій з урахування забруднення довкілля діоксидом азоту та парниковими газами при спалюванні різних видів палива в котлах. Розроблені за його участю та під його керівництвом опалювальні котли та утилізатори теплоти забезпечують теплопостачання багатьох великих міст України.

 

     Після короткої вступної частини спікер презентував основну частину доповіді.

     Він торкався формування енергоефективних стратегій державних та регіональних програм розвитку з орієнтирами на первинні палива (баланс копалин, місцеві ресурси, що можуть взаємозамінюватись) та екологічні вимоги та стандарти, закріплені у регуляторних документах Європейського Союзу. Місцевими паливами для України є не тільки деревина, а й природний газ, нафта, вугілля, торф, побутові відходи і навіть електроенергія.
    Доповідач відмітив, що у плануванні відсутня інженерна компонента, тобто відсутні співставні розрахунки варіантів перед прийняттям технічних рішень щодо модернізації теплоенергетичних систем. Якщо для великих міст це можливо, то малі міста не мають для такого вирішення фахівців відповідної кваліфікації.
    Доцільно зберегти обласні об’єднання теплопостачальних підприємств як необхідні господарюючі суб’єкти для виживання в умовах війни та повоєнного відновлення зруйнованої інфраструктури.
    Проблемою залишається збереження централізованого теплопостачання. Сьогодні частка централізованого теплопостачання в Україні становить 60% і є такою, як у Латвії, Данії чи Литві. Тобто відбувається планове знищення систем централізованого теплопостачання через нестаток коштів для їх утримання і реновації. Біля 10 15% систем вже втрачено.

    Органи державної влади та місцевого самоврядування у зв’язку з обмеженим терміном дії своїх повноважень не зацікавлені у затвердженні та виконанні довгострокових загальнодержавних та регіональних програм з енергоефективності. Тому необхідно на законодавчому рівні передбачити механізм, який сприятиме розробленню ефективних програм, визначенню конкретних етапів реалізації з зазначенням необхідних проміжних результатів, контролю за досягненням таких проміжних результатів та перегляду, у разі необхідності, як запланованих показників, так і самих програм.
    Особливо цікавою була частина доповіді, у якій доповідач розкрив особливості розвитку відновлюваної енергетики, технологій одержання «зеленого» водню, використання біомаси та шляхів декарбонізації енергетичної галузі.

    Після завершення презентації доповідача, модератор акселератора Віктор Каплун, директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, звернувся до всіх учасників з проханням долучитися додискусії (захід проходив у змішаному форматі). Загалом аудиторія склала понад 200 осіб.

    У чаті було рясно прізвищ і назв начальних закладів і установ, представники яких брали участь у акселераторі: ВСП Ніжинський фаховий коледж НУБіП України", Херсонський національний технічний університет, "ВСП Бережанський фаховий коледж НУБіП України", Прилуцький аграрний коледж, Інститут фізики напівпровідників НАН України. Як зазвичай, найбільше представництво було студентів ННІ енергетики автоматики і енергозбереження.
     Активними під час обговорення доповіді були професори Валерій Горобець, Віталій Лисенко, аспірант інституту Роман Залозний, студенти Ілля Лашко, Богдан Білик та ін.

    На жаль, оголошена повітряна тривога не дозволила всім бажаючим долучитися до дискусії. Війна і тут втрутилася. Всі поспішали в укриття…
    Дирекція інституту висловлює Олександру Сігалу слова щирої подяки за його внесок у фахове становлення студентської молоді, адже саме їй будувати нову країну, країну з новою енергетикою.

Ліля Мартинюк,
заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook