ТЕОРІЯ, ПОЄДНАНА З ДОСВІДОМ ПРАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ – ЗАПОРУКА ЯКІСНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ САДОВО-ПАРКОВОГО ГОСПОДАРСТВА

1 березня 2023 року
Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

   Сучасні умови вимагають якісно нового рівня освіти, зокрема використання активних методів навчання у ЗВО. Одним з таких методів є практико орієнтоване навчання, яке спонукає студентів до творчого процесу, підвищує рівень засвоєння матеріалу.
   Так, 27 лютого 2023 року в якості спікера до практичної складової дисципліни «Підприємництво в садово-парковому господарстві» приєднався власник садового центру «Дім Рослин» Анатолій Головач (https://www.instagram.com/dim_roslyn/?hl=uk). Тему лекції та інформацію про запрошеного спікера заздалегідь було анонсовано та розміщено на навчальному порталі Elearn, що дало змогу студентам ознайомитися з діяльністю підприємства та підготувати цікаві запитання, а лекцію організовано з використанням платформи Cisco Webex.
   На занятті було опрацьовано ряд питань щодо організації та функціонування садових центрів у нашій країні: З чого розпочинати? Історія створення садового центру «Дім рослин» та трансформація направлень? Основні успіхи та «факапи» підприємства? Який обсяг початкових інвестицій? Як розрахувати економічну ефективність господарства? Чи здійснювати аналіз ринку і як це здійснювати? Які перспективи власного підприємництва у сфері садово-паркового господарства в Україні?
 Онлайн зустріч з професіоналом-практиком Анатолієм Головачем викликала у студентів неймовірну кількість запитань та вражень. Дане підприємство знаходиться в м. Черкаси. Напрям діяльності підприємство обрало ще в 2014 році і одразу почало втілювати в життя новий напрям. Сьогодні «Дім Рослин» – знаний у Черкаській області та й за її межами садовий центр.


 

 

   Зустріч проходила в легкій, невимушеній та цікавій формі, студенти ставили запитання пану Анатолію, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. І так, звичайно, студентів цікавили поради щодо якостей якими повинен володіти підприємець, як дане підприємство піклується та мотивує своїх співробітників, оптимальний асортимент рослин у садовому центрі, переваги українського споживача тощо. Також спікер розповів про свій особистий шлях, його мотивацію та зауважив, що всі набуті знання та практичні навички, здобуті за фахом, обов’язково їм знадобляться в професійній діяльності.
За словами пана Анатолія, підготовка конкурентоспроможного фахівця у сфері садово-паркового господарства потребує щоденної наполегливої роботи, результативність якої залежить від вподобань клієнтів, які й формують чіткі вимоги до широти асортиментного складу рослин.

   На запитання Гаранта програми – Олесі Віталіївни Піхало, щодо напрямів посилення фахової складової підготовки студентів даної спеціальності, пан Анатолій зазначив, що доцільно було б звернути увагу на актуальності поглибленого вивчення питань пов’язаних із захистом декоративних рослин від шкідників та збудників хвороб. Вивчення даних аспектів актуально для декоративних розсадників, садових центрів, тепличних господарств та об’єктів садово-паркового будівництва.

   Віктор Миронюк від імені колективу кафедри висловлює вдячність підприємцю Анатолію Головачу за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами.

 

До нових зустрічей!

Галина ДОМАШОВЕЦЬ, Петро ДЯЧУК,
кафедра таксації лісу та лісового менеджменту
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook