Іменник у дзеркалах історії й сучасності: відкрита лекція професора кафедри журналістики та мовної комунікації Світлани Харченко

2 березня 2023 року
НУБіП України
  Попри складні реалії воєнного часу університет загалом і гуманітарно-педагогічний факультет зокрема розвиває традицію проведення відкритих занять, які хоч і стресові і для викладача, і для студента, але водночас подією у професійній діяльності лектора та вимагає від нього спеціальної підготовки, щоб показати свою педагогічну майстерність.

2 березня 2023 року відбулася відкрита онлайн-лекція доктора філологічних наук, професорки кафедри журналістики та мовної комунікації Світлани Харченко.

Лекцію з навчальної дисципліни «Сучасна українська мова ЗМІ» на тему «Іменник як одна з центральних частин мови. Іменники в мові медіа» слухали студенти 2 курсу ОС «Бакалавр» спеціальності «Журналістика» гуманітарно-педагогічного факультету.

На відкритому занятті, окрім колег по кафедрі журналістики та мовної комунікації ‒ професорів Миколи Степаненка, Марини Навальної, Тетяни Семашко, доцентів Олени Балалаєвої, Наталії Адамчук, Ніни Степаненко були присутні проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, заступники декана гуманітарно-педагогічного факультету Ігор Буцик, Наталія Шевченко, завідувач кафедри культурології Ірина Майданюк, доцент кафедри культурології Ірина Сидоренко, завідувач лабораторії Ірина Литвиненко, фахівець Тетяна Симоненко, яких зацікавила тема лекційного заняття, присвячена іменникові та динамічним процесам в іменниковій системі.

Під час лекції було проаналізовано питання щодо класифікації іменника та родової диференціації новітніх іншомовних невідмінюваних іменників. Мова полегшує життя людей, особливо студентів, бо визначати рід чужомовних невідмінюваних іменників тепер легше.
Студенти також дізналися про гендерну асиметрію у мові та способи її уникнення. І як утворювати фемінітиви, і як уживати іменники спільного роду (колега, нероба, сирота, базіка…).

Було розглянуто й питання щодо змін, які відбулися в іменниковій системі мови, зокрема у відмінюванні родового, знахідного, кличного відмінків іменника.

А ще цікавими були історичні факти про іменник. Наприклад, що слово «іменник» першим використав Омелян Партицький 1873 року, а 20-х ХХ ст. пропонували іменник називати словами сущник або речівник (Укр. правопис, 1926). І що іменників найбільше в мові, і що фемінітиви в українській мові здавна функціонували…
Урізноманітнювали слово лекторки і запропоновані фрагменти відео.

Присутні на лекції розвинули вміння знаходити та визначати категорійні ознаки іменників у текстах.
Студенти змогли покращити якість знань з української мови, щоб упевнено почуватися під час професійної діяльності.

Під час лекції студенти активно брали участь у дискутуванні та відповіді на поставлені проблемні питання лектора.

Завершилося заняття підбиттям підсумків, домашнім завданням і визначенням наступної теми. Присутні на відкритій онлайн-лекції високо оцінили фаховий рівень лекторки та проведеного з нею заняття – актуальність теми, її зрозумілість та зміст, чітке та конкретне пояснювання та взаємодію з аудиторією.

Маємо декілька вражень від студентів:
Супрун Вікторія (студентка 1 групи): «Лекція була цікавою, змістовною, пізнавальною. Пригадали вивчені матеріали та дізнались багато нового».
Задорожна Карина (студентка 1 групи): «Здавалося б, це просто іменник, нічого дивного… Але завдяки цій лекції мені вдалося дізнатися багато цікавих і головне потрібних фактів для моєї подальшої професії у сфері журналістики».
Горенко Оксана (студентка 1 групи): «Дякуємо за онлайн-лекцію! Ви неймовірний викладач, людина, яка любить свою роботу, і робить все можливе, щоб майбутні журналісти стали дійсно справжніми спеціалістами. Було корисно та цікаво дізнаватися про нашу мову ще більше…»
Овсієнко Валерія (студентка 1 групи): «Дуже сподобалась пара зі Світланою Василівною, все було зрозуміло, цікава лекція, дізналась багато чого нового та корисного».
Крекотень Софія (студентка 1 групи): «Лекція була цікава та пізнавальна, на ній було розглянуто та опрацьовано багато корисного матеріалу, зокрема презентаційний матеріал, відео, посилання на літературу. Були обговоренні важливість змін в правописі, які потрібно знати для подальшої роботи журналістів».
 
Щиро вітаємо Світлану Василівну з успішно проведеною лекцією.
Студентам бажаємо успіхів та цікавих і, головне, інформативних лекцій!


Карина Задорожна,
студентка 2 курсу спеціальності «Журналістика»

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook