Практика – перший крок до професіоналізму

2 березня 2023 року
Велику роль у підготовці висококваліфікованих кадрів соціальної сфери відіграє практична підготовка. Це вагома складова навчального процесу, яка здійснюється з метою зміцнення та поглиблення теоретичних знань, набуття практичних навичок у рамках майбутньої спеціальності, засвоєння досвіду самостійної роботи. Тому, з огляду на специфіку професії соціального працівника для студентів заочної форми навчання в межах виробничої переддипломної практики у змішаному форматі для здобувачів ОС «Бакалавр» 4 року навчання освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 231 «Соціальна робота» на базі навчально-наукової лабораторії «Центр соціально-психологічної реабілітації» НУБіП України(вул. Героїв Оборони, 15) було організовано зустрічі з Осадченко Інною Іванівною, професором, доктор педагогічних наук; практичним психологом; співзасновницею та головою громадської організації «Міжнародна асоціація сучасної освіти, науки та культури»; автором та керівником міжнародного проекту «ОDNOWA»; членом Всеукраїнської асоціації сімейних психологів; Відмінник освіти України.
Велика подяка Інні Іванівні за надану можливість перейняти практичний досвід спілкування з особами, що знаходяться в стресовому стані та продемонстровані техніки асертивності у спілкуванні в критичних ситуаціях.
А також вдячливість професорці за організовану 28.02.2023 року зустріч з представниками Товариства Червоного Хреста України, діяльність якого ґрунтується на Женевських конвенціях від 12 серпня 1949 року. Товариство Червоного Хреста України – потужна і визнана суспільством організація, яка разом з громадськістю відповідає на гуманітарні та соціальні виклики, перетворюючи співчуття на дію. Представники Товариства поділилися досвідом своєї роботи і швидким реагуванням на війну в Україні. В рамках зустрічі головну увагу було сконцентровано на основні пріоритети діяльності, а саме: підтримка внутрішньо переміщених осіб (ваучерна програма, облаштування місць тимчасового перебування, надання гуманітарної підтримки); евакуація населення з «гарячих точок»; транспортування маломобільних людей та осіб з інвалідністю з населених пунктів, де ведуться активні бойові дії; навчання населення навичкам надання першої допомоги та забезпечення психосоціальної підтримки постраждалих родин.
В межах виробничої переддипломної практики у змішаному форматі здобувачів ОС «Бакалавр» 4 року навчання освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 231 «Соціальна робота», а тож студенти 1 року навчання освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів спеціальності 231 «Соціальна робота» мали унікальну можливість познайомитися з Леонідом Петровичем Крисовим – методистом Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
У системи центрів соціальних служб Леонід Петрович працює 22 роки. За професіоналізм та ініціативність неодноразово нагороджувався подяками та почесними грамотами від керівництва.
Провідний консультант з питань залежності, надає інформаційні консультації з питань профілактики соціально небезпечних захворювань, програм реабілітації та ресоціалізації. Митець своєї справи протягом життя. Ще у 2004 році Леонід Петрович отримав почесне звання Майстра із соціальної роботи і сьогодні продовжує активно передавати свої знання та досвід молодим фахівцям.
В перший день весни, 01.03.2023 року, студенти-практиканти зустрілися з чарівної Вікторією Вікторівною Галайдюк – екс-державним експертом Директорату розвитку соціальних послуг та захисту прав дітей, фахівцем в галузі розвитку системи соціальної роботи, адміністрування соціальних послуг в умовах децентралізації, запровадження пілотних та експериментальних проектів з питань організації соціальної роботи та надання соціальних послуг безпосередньо в територіальних громадах; створення системи підвищення кваліікації / професійних компетентностей працівників, які здійснюють соціальну роботу та надають соціальні послуги (нормативно-правове врегулювання, методичний супровід, координація роботи).
Вікторія Вікторівна поділилася досвідом своєї роботи та ознайомила майбутніх фахівців з питаннями соціальної політики України, а саме із основними завданнями та реалізацією соціального захисту населення з практичної точки зору.
Велика подяка, Вікторії Вікторівні, за приділений час та можливість долучитися студентам до активного обговорення та аналізу одного із основних напрямів реалізації соціальної політики як соціальний захист населення – який є багатогранною системою взаємопов'язаних з усіма законодавчими і виконавчими рішеннями різних рівнів економічних, правових і соціальних гарантій реалізації найважливіших соціальних прав кожного члена нашого суспільства незалежно від його місця проживання, працездатності, статі!

Практика має особливе значення для майбутнього фахівця соціальної сфери, оскільки дозволяє досягти результатів навчання за такою програмою: використання знань для виявлення, визначення та вирішення завдань різних практичних ситуацій; критичне мислення, здатність до аналізу та синтезу у професійних цілей.
Зрозуміло, що сучасні теоретичні знання разом із громадянською зрілістю, національною свідомістю, природними здібностями, життєвим досвідом будуть вирішальною умовою формування практичних навичок висококваліфікованих фахівців, але виробнича переддипломна для здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» є не лише навчальною складовою навчального плану, а й неординарною подією у становленні молодого спеціаліста.
Це відповідальний і важливий період серйозної перевірки рівня життєздатності набутих вмінь та знань студентами.
Таким чином виконується головна вимога ринку праці – глибокі теоретичні знання та практичний досвід молодого та готового до роботи спеціаліста!

 

Ми пишаємося нашими студентами і бажаємо їм успіхів у обраній професії!

Старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації,
Бондаренко Наталія Олександрівна
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook