Взірець творчого та професійного відношення до справи (наші випускники). До 125-річчя заснування НУБіП

2 березня 2023, 17:54

 Керівник одного з кращих господарств в Україні по молочному скотарству ТДВ «Терезине» Київської області, доктор сільськогосподарських наук Кудлай Іван Миколайович, свою творчу та трудову діяльність розпочав  в жовтні 1972 року ставши студентом факультету тваринництва Української ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії (м. Київ). Формування світогляду майбутнього фахівця здійснювалось під впливом науково-педагогічних шкіл Миколи Антоновича Кравченка, Ігоря Васильовича Смирнова, Павла Дмитровича Пшеничного та багатьох інших. Успішно закінчивши навчання у липні 1977 року, Іван Миколайович пройшов трудовий шлях від головного зоотехніка колгоспу "Перемога" Ічнянського району, Чернігівської області до керівника ВАТ ,,Терезине”.

В період 90-х Іван Миколайович відчув, що стратегія розвитку галузі молочного скотарства вимагає нових підходів та технологічних рішень. У зв'язку з цим, він один з перших обґрунтував концепцію створення сучасного біотехнологічного комплексу з виробництва молока, за оптимізації умов утримання, та способів формування високопродуктивних молочних стад. Такий проект був реалізований у вигляді крупної молочної ферми, який можна вважати еталоном ведення молочного скотарства для більшості господарств України, при середній продуктивності 550 корів голштинської породи на рівні 11,5 тон молока на рік.

На початку 2000-х, в світі набуває популярність використання роботизованих систем доїння, або VMS (від англ. voluntary milking system -системи добровільного доїння). Враховуючи світові тренди Іван Миколайович, спільно з вітчизняними фахівцями розробляє проект  першої в Україні роботизованої ферми, ставлячи в основу як наукову, так і виробничу перевірку  факторів, що впливають на прибутковість таких систем. У грудні 2012-го року в умовах ТДВ «Терезине» уперше в Україні був реалізований проект з VMS системою доїння 500 корів та продуктивністю кожної понад 12 тон за рік. Сьогодні це господарство являється потужною експериментальною базою для підготовки майбутніх докторів філософії.

Все це дало змогу збільшити виробничий потенціал господарства та реалізувати цілий ряд новацій соціально- економічного характеру, до яких можна віднести запровадження установок альтернативного теплопостачання, які працюють на відходах деревообробки, систему повної переробки власної продукції та її реалізації в мережі власних магазинів, побудувати  спортивний зал та майданчики для реабілітації та заняттю спортом.

Виробнича та  наукова робота  Івана Миколайовича продовжується.

 

Сергій Рубан,

завідувач кафедри генетики,

розведення та біотехнології тварин

 

 

 

 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook