Контроль навчального і виховного процесів у полі зору кураторів академічних груп механіко-технологічного факультету

4 березня 2023 року
    Продовження весняного семестру у змішаній формі навчання вимагає підвищення рівня уваги до функціонування студентського середовища. Спроможність до дієздатності студентів, як здобувачів вищої освіти, суттєвою мірою знаходиться у зоні відповідальності куратора академічної групи. Тож, тісна співпраця куратора із студентською спільнотою – є основою здорового колективу, здатного якісно виконувати покладені на нього завдання.
   Стратегія стабільності роботи кураторів академічних груп механіко-технологічного факультету та окреслення умов реалізації навчального семестру, у важкий воєнний час, були обговорені на факультетських зборах, які пройшли 1 березня 2023 року.

   Декан факультету Вячеслав Братішко озвучив результати аналізу відвідування занять студентами у середовищі електронної платформи і на онлайн-ресурсах, наголосив на кураторському контролі присутності на навчанні кожного студента, а у разі пропуску заняття, обов’язково, встановити причини, які до цього спонукали та у письмовому порядку надати відповідні пояснення від студента та куратора. Також постійно потрібно тримати у полі зору – проживання студентів у гуртожитках. Наразі, у гуртожитку № 5 проживає 231 студент, у переважаючій кількості – це студенти бакалаврату. Куратори, не рідше двох разів на місяць, повинні перевіряти умови проживання студентів ввірених їм груп, допомагати у вирішенні побутових питань, контролювати етичний та моральний стан молоді. Потрібно залучати студентів і до профорієнтаційної роботи, за виконання якої вони отримують додаткові бали до стипендіального рейтингу.

    Заступники декана Ігор Сівак і Оксана Ачкевич зазначили про позитивний рух студентів-боржників у напрямку ліквідації заборгованості за минулу сесію. На даний час, заборгованість ліквідувала більша частина здобувачів вищої освіти, але, до проміжної атестації, ці процеси потрібно завершити. Отже, кураторам потрібно зорієнтувати та активізувати студентів для повторного складання підсумкового контролю з дисциплін. Крім того, куратори повинні постійно проводити виховні години зі студентами академічних груп у будь-якому форматі з інтенсивністю не менше одної зустрічі на два тижні. Результати таких зустрічей повинні висвітлюватися на сайтах кафедр та факультету. Ігор Сівак наголосив на розробленому графіку чергування наставників академічних груп у гуртожитку № 5 на березень – квітень поточного семестру. Графік передбачає щоденне відвідування наставниками гуртожитку з метою проведення співбесід, роз’яснювальної та виховної роботи в студентському середовищі. Студенти повинні жити в здоровому морально-психологічному кліматі, встановлювати нормальні стосунків між собою в мікроколективах житлових кімнат, вести здоровий спосіб життя. Для цього потрібна допомога ерудованого наставника з широким кругозором знань і досвідом практичної роботи.

   На зборах також обговорені питання діяльності студентів у громадському житті, наукових та культурно-виховних заходах.


Ігор Сівак,
заступник декана механіко-технологічного факультету
з навчальної та виховної роботи 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook