Гостьова лекція Миколи Мороза “Процедура вступу до ЄС: проведення переговорів”

7 березня 2023, 19:36

   Вступ України до Європейського Союзу є на поточному порядку денному майбутнього розширення ЄС з 2022 року, коли вона подала заявку на вступ в умовах російсько-української війни, з метою поступової інтеграції в єдиний ринок ЄС і кінцевим вступом до ЄС. Це одна зі семи нинішніх країн-кандидатів на вступ до ЄС разом з Албанією, Сербією, Молдовою, Північною Македонією, Чорногорією та Туреччиною.
   28 лютого 2022 року, невдовзі після російського вторгнення, Україна подала заявку на членство в Європейському Союзі.
   Президент України Володимир Зеленський попросив негайного вступу за «новою особливою процедурою», а президенти восьми держав ЄС закликали прискорити процес вступу. 28 лютого 2022 року президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна належить до Європейського Союзу, і блок хоче, щоб Україна приєдналася, але для цього знадобиться час.
   1 березня 2022 року Європейський парламент рекомендував зробити Україну офіційним кандидатом на членство, а 10 березня 2022 року Рада Європейського Союзу звернулася до Європейської Комісії з проханням дати висновок щодо заявки. 8 квітня 2022 року фон дер Ляєн особисто передала Зеленському законодавчу анкету. 17 квітня 2022 року Україна завершила роботу над першою частиною опитувальника, а 9 травня – над другою.
   Із цього приводу (23.02.2023 року) відбулася гостьова лекція Миколи Мороза на тему “Процедура вступу до ЄС: проведення переговорів”. Лектор познайомив слухачів із самою процедурою вступу України до ЄС: проведення переговорів. Лектор зупинився на країнах-кандидатах до ЄС. Познайомив із самими країнами-кандитатами і потенційними країнами кандидатами. На цьому заході взяли участь студенти 1 курсу 1 групи та 2 курсу 2 групи спеціальності маркетинг.



   17 червня 2022 року Європейська комісія рекомендувала Європейській раді надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Одночасно Брюссель висунув вимоги щодо проведення реформ, надавши список із семи пунктів. Ці вимоги необхідно виконати для того, щоб Україна зберегла статус кандидата, адже ЄС може скасувати статус кандидата на членство у разі, якщо офіційно ігноруватиметься порядок денний реформ.



   Європейський парламент 23 червня 2022 ухвалив резолюцію із закликом невідкладно надати статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України.
   23 червня 2022 року Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.




   Заплановано, що до кінця 2023 року Україна хоче бути готовою до переговорів щодо членства в ЄС, а до кінця 2024 року – готовою до членства в ЄС.
   Дякуємо Миколі Морозу за цікаву та пізнавальну лекцію.

Оксана Пащенко,
доцент кафедри економічної теорії


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook