Активізуємо науково-інноваційну діяльність

8 березня 2023 року

09.02.2023 р. відбулося засідання кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька. Присутніми на засіданні були: зав. кафедри, доц. Кучерук М.Д., проф. Засєкін Д.А., проф. Захаренко М.О., проф. Якубчак О.М., проф. Ткачук С.А., проф. Шевченко Л.В., доц. Таран Т.В., доц. Галабурда М.А., доц. Кос'янчук Н.І., доц. Соломон В.В., доц. Михальська В.М., доц. Поляковський В.М., старший викладач Димко Р.О., асистент Гриб Ю.В.

Основне питання, яке було розглянуто на засіданні було питання про реалізацію та плани щодо наукових та науково-технічних робіт за проектами міжнародного співробітництва, господарськими договорами та за результатами надання наукових послуг. З доповідями стосовно даного питання виступили НПП кафедри.

За результатами доповідей НПП та обговорення прийнято до відома:
1. Укладено договір між НУБіП України та ТОВ Виробничою фірмою «Базальт» на виконання науково-дослідних робіт «Провести доклінічні дослідження ветеринарного препарату «Йодоповідон» (науковий керівник – професор Д.А. Засєкін, виконавець – аспірант Шевченко О.Б.)
2. Подано 5 проектів на міжнародні грантові конкурси:
2.1. Bioethics and scientific background of animal welfare assessment (Maria Kucheruk, Vitalii Nedosekov and Aleksandra Daskalova, Todor Stoyanchev).
2.2. Cумісний проект з Львівським НАУ ім. Гжицького до ISAH. "Біотехнології та благополуччя тварин" (Кучерук М.Д., Двилюк І.М.).
2.3. Спільний науковий проект з Айовським державним університетом (ISU ), а також Пенсильванським державним університетом ( PenSt.U, США ) на тему "Ароматичні аміни в міграційних розчинах та харчових продуктах" (Керівник проекту - проф. Захаренко М.О., виконавці – Курбатова І.М., Ткачук С.А. Термін виконання 2023 - 2024 рр. Очікуваний обсяг фінансування 30 тис. у.о.).
2.4. Науковий проект з Варшавським університетом наук про життя "Ароматичні аміни в рідких пакетованих харчових продуктах. Методи контролю та способи запобігання накопичення" (Керівник проекту – професор Захаренко М.О., виконавці – професори Курбатова І.М., Ткачук С.А. Термін виконання 2023 - р. Очікуваний обсяг фінансування 12 тис. у.о.).
2.4. Професор Ольга Якубчак та доцент Марія Галабурда долучилися до подачі проекту COST в якості партнерів (Proposal Reference OC-2022-1-25976 Title: Harmonising microbiome studies and metadata curation for monogastric livestock and food production (MGBiom) (Гармонізація досліджень мікробіому і управління метаданими тваринництва та виробництва продуктів харчування серед моногастричних видів). Заявку подано 20 жовтня.
2.5. Юстинюк В.Є. подано заявку USDA-FAS funded grant entitled "Needs assessment and risk-based recommendations of the current surveillance strategy for ASF within the pork value chain in Ukraine" (Оцінка потреб та рекомендації стратегії епіднагляду на основі оцінки ризиків за АЧС у ланцюгу обігу свинини в Україні). Application ID: APP-20929
- Funding Opportunity Title: Supporting Ukrainian Animal Health and Food Safety
- Funding Opportunity ID: USDA-FAS-10960-0700-10.-22-0042
3. Подано на розгляд:
3.1. Компанії Хеель Україна проект «Дослідити ефективність застосування біорегуляційних препаратів у органічному тваринництві». Контактна особа - Інна Тацюк. Науковий керівник – д.вет.н., доцент Кучерук М.Д., виконавці – професор Засєкін Д.А., к.вет.н. Димко Р.О.
Короткий опис - в умовах органічного господарства буде випробувано ряд біорегуляційних препаратів на курах-несучках. Прогнозований обсяг фінансуванняи- 80 тис грн/рік. Терміни виконання травень-жовтень 2023 р.
3.2. Проект Німецько-Української співпраці в галузі органічного землеробства. Подано пропозицію щодо запуску роботи центру Навчання і дорадництва з органічного виробництва. Контактна особа Штефан Дрессман. Науковий керівник – д.вет.н., доцент Кучерук М.Д.
4. Проект договору між НУБіП України та ТОВ «Хуторянські ковбаси» (Е.С.Войціховський) на виконання науково-дослідних робіт «Науково-практичне обґрунтування утворення N-нітрозосполук у м’ясних продуктах». Прогнозований обсяг фінансування: 60 тис. грн. Терміни виконання: 01.11. 2023 – 01.04. 2024 рр. Науковий керівник – професор Ткачук С.А., виконавці: доцент Таран Т. В., асистент Гриб Ю.В.
Короткий опис: нітрити, які використовують у ковбасному виробництві перетворюються на нітрозуючі агенти, які можуть реагувати з амінами та амінокислотами в м'ясі з утворенням канцерогенних N-нітрозосполук (NNC). Наукові дослідження будуть спрямовані на зниження ризиків потрапляння небезпечних сполук у м’ясні вироби. 

Рішення прийнято відкритим голосуванням одноголосно.

 

Тетяна Таран, секретар кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook