Весняний букет Мукачівщини

9 березня 2023 року

Початок весни – це час любові, натхнення, великих надій і міцної віри в Перемогу! Фіолетовий рай у дбайливих руках мукачівських лісівників при активній допомозі студентів 2-3 курсів фахового коледжу туристичних дисциплін під керівництвом Пиринець Мар’яни та Русина Євгена. Ось уже понад півстоліття улюбленим місцем відпочинку багатьох закарпатців, гостей є дендропарк «Березинка» - дендропарк місцевого значення в Україні розташований на теренах Мукачівщини на оклолиці селе Березинка.

Адже, дендрарій був закладений в 1957 роц інженером лісового господарства, директором лісової дослідної станції Петром Івановичем Молотковим та інженером лісівником Мельхіором Георгієвичем Маурером в дужекороткі терміни.

Основна частина рослин з’явилася в 50 роках 20-го століття з метою дослідження нових видів лісоутворюючих порід. На його території ростуть рослини завезені з різних куточків земної кулі.

Також дентропарк вносить великий розвиток в екологічну вихованість населення, молоді та студентства.

На території дендрарія проводиться науково-селекційна робота. В 1995 році на території проводився Всесвітній сімпозіум наукових організаційі з 30 країн світуз вирощування букових лісів та рідкісних рослин.

Потрапивши до царства хвойних рослин, відразу відчувається полегшений подих та надзвичайно приємний аромат. Це все фітолікувальні властивості лісу,  квітів тощо. Особливо гарно в дендрарії на початку березня. Саме в цей час активно квітнуть крокуси, шафрани та проліски,що з’являються ранньою весною, як тільки сходить сніг. Цвітіння шафрану недовге і триває близько двох тижнів. Тому, якщо хочете сфотографувати вишукані квіткові пейзажі на тлі синьо-білих вершин Карпатських гір та зеленого хвойного лісу, варто поспішати. Повірте, таку красу треба хоч раз побачити в житті!

Де шукати крокуси в Капратах? В нашому районі це село Уклин в 6 км від Поляни та дендропарк "Березинка" біля Мукачева. Окрім того, це долина крокусів у Колочаві (недалеко від озера Синевир), Драгобрат та Свидовець, заповідне урочище Боржава (Берегівський район), Чорногірський Хребет, Гора Кострич та однойменний хребет та Гора Хомяк.

Рослина досить рідкісна і занесена до Червоної книги України. У Карпатах квітка знаходиться під пильним наглядом і дбайливо охороняється: зривати її заборонено.

Варто відзначити, що шафран не тільки радує око своєю красою, а й має ряд корисних властивостей, які широко застосовуються в кулінарії, промисловості у вигляді природного барвника, а також в народній медицині і косметології.

Пиринець Мар’яна Василівна, викладач туристичних дисциплін

 

 

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook