Фінансовий моніторинг та практика його застосування

6 березня 2023, 13:15

 6 березня 2023 року відбулася гостьова лекція Оксани Губіної, керівниці фінансової компанії «Фінекспрес» та проекту в сфері RegTech, викладачки Академії фінансового моніторингу при Державній службі фінансового моніторингу України на тему «Практика здійснення фінансового моніторингу у небанківській фінансовій установі. Робоче місце відповідального за фінансовий моніторинг» для студентів ОПП «Фінанси і кредит», ОПП «Корпоративні фінанси» та ОПП «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» економічного факультету.

Лекція була поділена на дві частини: теоретичну «Практика здійснення фінансового моніторингу у небанківській фінансовій установі» та практичну – «Робоче місце відповідального за фінансовий моніторинг».

Оксана Губіна розпочала лекцію з ознайомлення студентів з нормативно-правовими актами, що регулюють сферу фінансового моніторингу у небанківській фінансовій установі.

 Перший закон про фінансовий моніторинг в Україні з’явився у 2001 році. При цьому у 2002-2004 та в 2010 роках країна перебувала в «чорному» списку міжнародної організації з боротьби з відмиванням коштів FATF. З 28 квітня 2020 року в Україні діє редакція закону, яка встановлює для гравців ринку низку оновлених та доповнених правил щодо перевірки своїх контрагентів, котрі хочуть здійснити фінансові операції.

Далі охарактеризувала систему та субʼєкти фінансового моніторингу в Україні та більш детально зупинилися на розгляді внутрішньої системи фінансового моніторингу небанківської фінансової установи.

Визначили аналітичний цикл здійснення первинного фінансового моніторингу та підозрілі операції клієнтів.

Родзинкою лекції була демонстрація автоматизованого робочого місця спеціаліста з фінансового моніторингу. Студентів цікавив функціонал системи та аналітика здійснення моніторингу.

 

Дякуємо Оксані Губіній за цікаву та змістовну лекцію та сподіваємося на подальшу співпрацю!

 

 

Юлія Негода,

професор кафедри фінансів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook