Виїздне заняття Миколи Томенка з «Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО»

9 березня 2023 року

Очне навчання у студентів 4 курсу спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регональні студії» розпочалося дуже активно, насичено та практично. 8 березня студенти мали виїздне, інтерактивне заняття у формі екскурсії на чолі із доктором політичних наук, професором, головою Наглядової ради університету Миколою Володимировичем Томенком та генеральним директором Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомиром Павловичем Михайлиною.

Під час екскурсії студенти були ознайомлені із найважливішими культурно-історичними об’єктами й пам'ятниками архітектури та їх історією. Протягом програми було відвідано парк Вічної Слави, меморіал Жертв Голодомору та комплекс Києво-Печерської лаври, унікального архітектурного ансамблю, який внесений до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

     

Розпочинаючи подорож до парку Вічної слави, розташованому на мальовничих схилах Дніпра, студенти здійснили короткий екскурс до історії міста Києва, дізналися про місця поховання видатних киян, починаючи від князя Аскольда, закінчуючи сім’ями відомих українських меценатів, діячів культури й мистецтва, героїв Крут, видатних українців радянської доби та про відчайдушні спроби радянського керівництва здійснити замах на історико-культурну спадщину української нації. Екскурсія продовжилась на території Києво-Печерської лаври. Одного із найбільших християнських центрів України, визначної пам'ятки історії та архітектури де студентам презентували мальовничі пам'ятки: Собор Успіння Пресвятої Богородиці, Велика лаврська дзвіниця, Троїцька Надбрамна церква, Гостинний двір, Трапезна церква Св. Антонія і Феодосія. Одне із них музей князя Костянтина Івановича Острозького, видатного державного і військового діяча першої половини XXVI століття, та Успенський собор УПЦ. Студенти мали прогулянку історичними стежками монастиря, якими свого часу крокували Тарас Шевченко, Іван Мазепа та безліч інших видатних постатей.

     

Протягом зустрічі було висвітлено широкий спектр питань, зокрема:
● Ступінь катастрофічності диспозиції пам'яток у місті Києві.
● Невизначеність, плану туристичної презентації міста.
● Важливість поділу міста на фрагменти за історичними зв'язками.
● Важливість аналізу кожної історичної події, пам'ятки з позиції того, які наслідки це мало для нашого народу, країни.
● Необхідність боротьби за місце українців у історії.
● Подолання наслідків русифікації й тоталітаризму.

     

Також, студенти отримали цінний досвід щодо методів і принципів боротьби за національну культуру спадщину, безпосередньо, від активних діячів. Подібні заходи-зустрічі є важливими для формування національного світогляду майбутніх фахівців-міжнародників. Оскільки захист національної спадщини, боротьба за її міжнародне визнання та відновлення історичної справедливості є важливим елементом майбутньої професійної діяльності студентів-міжнародників.

 

 

 

 

Ілля Бондарчук,
студент 4 курсу спеціальності «Міжнародні відносини,
суспільні комунікації та регіональні студії»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook