Юридичний факультет провів половину запланованих відкритих лекційних занять у весняному семестрі 2022/2023 навчального року

4 березня 2023 року

     Для підвищення якості освітнього процесу, системного моніторингу за проведенням лекційних занять для студентів університету та на виконання наказу ректора Станіслава Ніколаєнка від 24.01.2023 р. № 41 пані деканом юридичного факультету Оленою Ярою спільно із завідувачами кафедр сформовано графік проведення відкритих лекційних занять науково-педагогічними працівниками цього структурного підрозділу НУБіП України у весняному семестрі 2022/2023 навчального року. Згідно графіку проведення відкритих лекційних занять, затвердженого проректором з науково-педагогічної роботи Василем Шинкаруком (графік додається) юридичний факультет запланував 10 таких занять і станом на сьогодні 50% з них успішно проведено.

  Весняний цикл 2022/2023 навчального року розпочав доцент кафедри міжнародного прав та порівняльного правознавства Сергій Кідалов, який 13 лютого прочитав лекцію для студентів 1 курсу юридичного факультету «Європейські стандарти прав людини» (навчальна дисципліна «Міжнародні стандарти прав людини»). У ході лекції викладач розповів про європейські договори у сфері прав і свобод людини, визначив їх місце у національній правовій системі та навів деякі практичні приклади застосування міжнародних норм у країнах-учасницях регіональних міжнародних організаціях. Цікавим також виявився порівняльний аналіз різних міжнародно-правових систем захисту прав людини, де лектор наголошував на тому, що європейська система захисту прав людини є найкращою в світі та є прикладом унаслідування для інших.
  На наступному тижні ініціативу підхопило одразу троє викладачів: доцентки Інна Горіславська і Тамара Новак, а також Тарас Панталієнко.
 20 лютого 2023 доцентка кафедри цивільного та господарського права Інна Горіславська прочитала лекцію «Цивільно-правовий договір: основні положення» (навчальна дисципліна «Цивільне право») для студентів 2-го курсу юридичного факультету. Запропонована тема є «відкритими дверима» на шляху до опанування договірних конструкцій не лише у Цивільному праві, а й у різних сферах правового регулювання.
  21 лютого 2023 року асистент кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук Тарас Панталієнко провів відкрите лекційне заняття з дисципліни «Правова культура особистості» на тему «Реалізація суб'єктивних прав та юридичних обов'язків» для студентів 1 курсу спеціальності «Громадське здоров’я» у дистанційному форматі. На лекції були розглянуті наступні питання: поняття та ознаки правової поведінки; суб’єктивне право та об’єктивний юридичний обов’язок; порядок звернення громадян до державних органів; реалізація права у сфері приватного та публічного права. Також були висвітлені аспекти правомірної поведінки з наведенням характерних прикладів, для більшого розуміння студентами лекційного матеріалу. Студенти змогли дізнатися як реалізовувати свої суб’єктивні прав через звернення до державних органів та отримали інформацію в яких формах і випадках це робити. Студенти брали активну участь у обговоренні основних аспектів теми лекційного заняття. Питання лекційного заняття були повністю розглянуті та реалізовані з наведенням відповідних прикладів для більшого розуміння та засвоєння матеріалу лекційного заняття.
  Відповідно до графіку проведення відкритих лекцій у весняному семестрі 2022-2023 н.р. у Національному університеті біоресурсів і природокористування України доцентка кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. В.З. Янчука Тамара Новак 22 лютого 2023 року провела відкрите лекційне заняття з дисципліни «Договірне і трудове право» на тему «Види трудових договорів» для студентів 4 курсу спеціальності «Туризм». Лекція була присвячена особливостям передбачених чинним трудовим законодавством видів трудових договорів. Зокрема: контракту як виду трудового договору, трудових договорів про роботу за сумісництвом, суміщення професій та посад. Приділили увагу й особливостям трудових договорів про дистанційну та надомну роботу, а також новелі трудового законодавства – трудовому договору з нефіксованим робочим часом. Дізнались студенти й про особливості трудових договорів з такими категоріями працівників, як неповнолітні особи, сезонні та тимчасові працівники.
  2 березня 2023 року відбулося чергове відкрите лекційне заняття від викладачів кафедри теорії та історії держави і права. Цього разу доцентка Олена Чомахашвілі прочитала лекцію «Система судових та правоохоронних органів України» для студентів 1 курсу економічного факультету спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Питання лекційного плану стосувалися системи, завдань, організації та повноважень головних інституцій держави, що входять в систему судових та правоохоронних органів України. Студенти зазначили, що особливо зацікавили такі питання лекції: конституційний суд, діяльність правоохоронних органів, а особливо прокуратури. На питання, що запам’яталось більше ніж інше отримані такі відповіді: суддівське самоврядування, діяльність приватних та державних нотаріусів. На питання, що хотіли б більш докладно дослідити надійшли такі відповіді: апеляційний суд, СБУ, військова розвідка, адвокатура, податкове законодавство, діяльність нотаріату.
  Кожне із проведених відкритих лекційних занять відвідали як колеги з кафедр, так і представники інших структурних підрозділів факультету, гаранти ОП і представники деканату.
  Результати електронного анкетування викладачів та студентів засвідчили про високий науковий та навчально-методичний рівень проведеного заняття, його актуальність, інноваційність, спрямованість на набуття загальних та спеціальних компетентностей здобувачами вищої освіти, фаховість, відповідність сучасним вимогам до організації навчального процесу.

  Продовжуємо працювати пліч-о-пліч на благо юридичного факультету, Університету та України з вірою у ЗСУ та Перемогу!

 
Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook