Студенти-міжнародники долучилися до уроку «Японія на підтримку України» за участі народних депутатів та представників дипломатичних установ

10 березня 2023 року

 

Цієї середи, попри всі спроби ворога зламати нас, 9 березня відбувся міжнародний парламентський урок на тему «Японія на підтримку України» для української молоді за участі народних депутатів України та Високоповажного Посла України в Японії та представників Посольства Японії в Україні.

Для всіх учасників зустрічі була надана ексклюзивна можливість почути прямі відповіді на фахові питання від високоповажних гостей, а також потім особисто прийняти участь, задаючи власні питання.
Першою до слова долучилась Коваль Ольга з доповіддю стосовно парламентської дипломатії за умов повномасштабного вторгнення та її реалізацію у взаємодії з Японією. Пані Ольга чітко зазначила, що Японія залишається важливим партнером України, що не приховує свою позицію й продовжує підтримувати нашу державу від 2014 року за початку озброєної агресії Російської Федерації. Протягом доповіді учасники мали змогу дізнатися про особливості та аспекти парламентської дипломатії, проте найбільше уваги було приділену «Групам дружби», що активно співпрацюють разом для підтримки критичної інфраструктури України, особливо у енергетичній сфері. Представники української «Групи дружби» мала чудова можливість поспілкуватися з представниками японського парламенту, а також виражали неймовірну вдячність за підтримку українців від японського народу.

Наступним до обговорення долучився Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі з розгорнутою відповіддю на питання стосовно українсько-японських відносин. Всі учасники міжнародного уроку змогли дізнатись про історію українсько-японської дипломатії від людини, що особисто приймала участь в їх встановлені та розвитку. Мацуда Кунінорі зазначав, що при наявності спільного ворога поруч з собою, Японія має чітку політику для підтримки України в гуманітарній, військовій та технічній сфері, а також активно працює над залученням інших країн, що продовжують вагатися з обранням своєї позиції. Як було зазначено, Японія зацікавлена у поширенні власного досвіду у відбудові держави після закінчення повномасштабної війни та тим, як в майбутньому побудувати безпечну та успішну оновлену Україну. Високоповажний посол підкреслив, що дипломатична допомога не залишиться лише на рівні українсько-японських відносин, а продовжить розповсюджуватися в міжнародних організаціях.

Також учасники мали змогу послухати Надзвичайний і Повноважний Посла України в Японії Сергія Корсунського, що інформативно та детально розповів про першу реакцію й дії українського посольства у Японії саме в той, як всі дізнались про початок повномасштабного вторгнення. За участі «Групи дружби» Японії України, а саме парламентського депутата пана Морі, була підготовлена перша заява, і саме завдяки ній, вдалося отримати мандат на допомогу Україні. Вдалося зустрітись з великою кількістю представників парламенту, губернаторами префектурами Японії, за допомогою яких, вдалося організувати створення надзвичайно комфортних умов для біженців, що шукали порятунку в Японії. Пан Сергій також виразив особливе захоплення та щиру вдячність стосовно випадку, коли японський народ підтримав посилення санкцій, навіть якщо це вплине на їх особисте життя.

Переходячи до питань учасників заходу, Мацуда Кунінорі висвітлив важливу проблему щодо нових рис чи викликів, що виникли в українсько-японських дипломатичних відносинах від початку повномасштабної війни. Як було зазначено, це абсолютно новий досвід для Японії, що до цього раніше не мала схожого досвіду, тому зараз дипломатія змогла досягти зовсім нового виміру задля підтримки всіма можливими засобами України. Пані Коваль Ольга детальніше розповіла про освітні програми для студентів, завдяки якій українські студенти мають можливість отримати освіту в Японії. Також зазначалось про надання можливості біженцям продовжувати навчання попри відмінності систем освіти між країнами. Потім учасники виразили значний інтерес до питання, щодо спільних програм для відновлення України після перемоги. Сергій Корсунський запевнив, що зараз майже у кожній компанії формують групи для відновлення нашої держави в майбутньому з властивою японцям відповідальністю та чіткістю. Помітивши зацікавленість учасників, посол також додав, що освітня взаємодія постійно розвивається та рухається вперед неймовірними темпами. Підтримуючи свого колегу та прийнявши слово, високоповажний пан Мацуда Кунінорі в свою чергу також запевнив, що Японія обрала для себе один з важливих напрямів допомоги щодо забезпечення якнайшвидшого розмінування українських території задля безпечного повернення українців додому.

     

Після вшанування хвилиною мовчання загиблих людей в наслідок терористичних дій Російської Федерації, кожен учасник зміг насолодитися піснею «Як тебе не любити Києве мій» українською у виконанні гурту японських дітей задля висловлення підтримки українському народу.

Підводячи підсумки, хотілося б наголосити, що за час зустрічі було розкрито велику кількість важливих питань стосовно українсько-японських відносин, перспективи майбутнього розвитку в різних сферах. Жива та інформаційна подача, змусила кожного поринути з головою в означені пробдеми та надано можливість відчути власну присутність особисто поруч з високоповажними гостями. 

 

  

Анастасія Куцолабська,
студентки 3 курсу спеціальності «Міжнародні відносини,
суспільні комунікації та регіональні студії»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook