Агролісівництво – місток для співпраці лісівників й аграріїв

13 березня 2023 року

  Одним з наукових напрямків діяльності кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій є впровадження систем агролісівництва, які є запорукою запобігання кліматичним змінам, отриманню стабільних врожаїв і стійкості агроландшафтів. Тому враховуючи зарубіжний досвід агролісівництва доцільним є перехід на системи, які в умовах глобальних змін клімату визначаються як тип кліматично сприятливого землеробства, що доцільно поєднує деревну рослинність із агрокультурами з метою підвищення еколого-економічної ефективності агроландшафтів. Завдяки створенню різних типів систем aгролісівництва окрім стабілізації урожаїв сільськогосподарських культур та високих економічних показників, забезпечуються й вагомі ключові вигоди: раціональне управління землекористуванням, сільськогосподарська конкурентоспроможність, енергетична безпека, сільський економічний розвиток, збагачення біорізноманіття, екосистемні послуги тощо.
   На одному з науково-виробничих об’єктів кафедри – передовому лісогосподарському підприємстві Філії «Вищедубучанське лісове господарство» ДСП «Ліси України» у наявності є значний фонд малопродуктивних заплавних земель з низькобонітетними насадженнями, які потребують невідкладних заходів з підвищення їх еколого-економічного потенціалу. Керівництво підприємства, очолюваного директором Колесніченком Сергієм Юрійовичем, постійно в пошуку новітніх технологій ведення лісового господарства, наукових підходів та інноваційних рішень у підвищенні продуктивності насаджень і лісорослинних умов. Тому спільна ініціатива інженера лісового господарства, випускника кафедри кандидата сільськогосподарських наук Урлюка Юрія Станіславовича та інженера з лісових культур Середи Івана Леонідовича з впровадження агролісівництва на заплавних малопродуктивних землях лісогосподарського призначення знайшла розуміння і підтримку. Якщо щодо видового складу насаджень на заплавних землях у фахівців лісгоспу не виникало питань, то вирощування сільськогосподарських культур у поєднанні з деревною рослинністю потребує ґрунтовних агрономічних знань.
   Для вирішення поставлених завдань необхідно було отримати кваліфіковані консультації вчених агрономів, практиків агровиробництва, які застосовують прийоми агролісомеліорації та органічного землеробства. Таку консультацію надав досвідчений вчений-агроном, завідувач кафедри землеробства і гербології, доктор сільськогосподарських наук, професор Танчик Семен Петрович. Адже колектив вчених ввіреної йому кафедри опрацьовує системи екологічного землеробства та окремих її ланок – сівозмін, обробітку ґрунту, сучасних адаптивних технологій вирощування сільськогосподарських культур.
Для практичного втілення рекомендацій кафедри землеробства і гербології 8 березня було організовано виїзний семінар на передове підприємство «Агрофірма Колос» Сквирського району Київської області, яке очолює Заслужений працівник сільського господарства України, доктор сільськогосподарських наук Центило Леонід Васильович.

  

   До групи учасників семінару долучилися інженер з лісових культур лісгоспу Середа Іван Леонідович, т.в.о. директора комунального підприємства КП «Пірнове» Пірнівської сільської ради Вишгородського району Київської області Гутник Андрій Васильович, професор Юхновський Василь Юрійович.
  Першочергово Леонід Васильович ознайомив учасників семінару з виробничою діяльність підприємства, інноваціями і екологічними рішеннями в одержанні продукції органічного землеробства, садівництва, тваринництва, бджільництва, птахівництва, риборозведення, компостуванні відходів, виробництвом спецій і переробкою сільськогосподарської продукції. Така багатогранна виробнича діяльність вражає своїм комплексним розмахом та науково-обґрунтованими підходами.
   Учасників лісової групи семінару особливо вразили знання підприємця в області лісової меліорації, меліоративного впливу систем полезахисних лісових смуг на прилягаючі угіддя, формування конструкцій, підбір деревних видів і лісівничого догляду за агролісомеліоративними насадженнями. Саме лісовій компоненті агрофірми Леонід Васильович приділяє велику увагу та із професійними знаннями створює, формує і доглядає лісомеліоративні насадження.

 

   Учасники семінару оглянули об’єкт агролісівництва – вирощування горіха грецького з різними привитими видами і культивуванням в широких міжряддях  медоносної рослини – фацелії пижмолистної. Крім високих нектароносних і декоративних функцій фацелія використовується як сидерат для поліпшення родючості.
  Наступним об’єктом стало вирощування горіха чорного - цінного дерева з високоякісною деревиною. Загалом, у здобутку аграрного підприємства прекрасний розсадник різних видів горіхів – сірого, Зібольта, серцелистого та інших, чому можуть позаздрити лісогосподарські підприємства. На лісорозсаднику широко впроваджені процеси гібридизації і сортової селекції.

  

    Леонід Васильович ознайомився із представленими характеристиками лісових грунтів Філії «Вищедубучанське лісове господарство» ДСП «Ліси України», на яких заплановано впровадження агролісівництва. Після детальних агрохімічних аналізів будуть рекомендовані основні види сільськогосподарських культур для вирощування в міжряддях лісових культур і сівозміни.
   У свою чергу професор Юхновський В.Ю. ознайомив учасників семінару з досвідом застосування агролісівництва в країнах Євросоюзу, а також в Україні, зокрема з проектом агролісівництва у дослідному господарстві Малинського лісового коледжу.
   Загалом семінар пройшов у піднесеній атмосфері творчою співдружності з користю для всіх сторін. Лісівники висловили щиру вдячність директору Філії «Вищедубучанське лісове господарство» Колесніченку С.Ю., директору агрофірми Центило Л.В., професору Танчику С.П. за організацію польового семінару і високий рівень його проведення.

   Лісівники також запросили Леоніда Васильовича і Семена Петровича відвідати лісове підприємство для ознайомлення із виробничою діяльністю і передовими методами ведення лісового господарства і агролісівнитва.

Василь Юхновський, професор кафедри

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook