Аспіранти кафедри відвідали онлайн-лекцію професора Юрія Котляра «Феномен козаків-характерників та воїни-перевертні в європейській традиції»

15 березня 2023 року

Козаки-характерники України оповиті славою та легендами, бо вони та їх таємниці залишаються майже недослідженими, а достовірних джерел про них дуже мало. Чи маємо ми підставу стверджувати, що легенди про надлюдські здібності деяких запорожців – правда, і чи були аналогічні легенди про воїнів-чаклунів, воїнів-перевертнів в європейській культурі? Відповіді на ці та інші питання ми спробували знайти 15 березня під час відкритої онлайн-лекції «Феномен козаків-характерників та воїни-перевертні в європейській традиції», що проводилась в межах циклу «Україна і Європа: Ціннісні аспекти спільної історичної долі» професором, доктором історичних наук, Юрієм Котлярем.

Для себе ми з`ясували підходи до визначення терміну «козак», обговорили наявні в історичній науці версії походження українського козацтва та раціональну складову в міфах і легендах про козацьке характерництво. Згадки про надприродні здібності деяких запорожців стосуються і відомих в історії особистостей: Семена Палія, Івана Богуна, Івана Сірка, Григорія Сагайдачного та ін. Та не тільки українським козакам надавали магічних якостей та вмінь, європейська традиція також містить міфи та легенди про непереможних воїнів, що були чаклунами, віщунами, відьмаками, перевертнями. Це підтверджує, що українська міфологія є частиною загальноєвропейської традиції, невід`ємної складовою її історії та культури.

          

Подібні заходи розширюють уявлення про українську міфологію та її місце у загальноєвропейській культурі.

Лекцію професора Юрія Котляра можна переглянути тут.

 

 

 

Яніна Алєєва, Євгенія Шевцова,
аспірантки кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook