14 березня відзначаємо День українського добровольця

14 березня 2023 року
 Щороку 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця. Рішення про відзначення цього дня було прийнято Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 р. № 1822 «Про встановлення Дня українського добровольця». Це було зроблено, щоб вшанувати мужність та героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності нашої рідної держави.
 
  Українські добровольчі батальйони є справжнім взірцем патріотизму та любові до рідної землі. На прикладі теперішніх добровольців будуть вчитися прийдешні покоління – як свого часу молоді українці виховувалися на прикладі героїзму героїв Крут та Української Повстанської Армії.
  Дев’ять років тому, коли на нашу землю ступила нога агресора, добровольці не стали чекати офіційної мобілізації: вони самоорганізувались у військові загони, формування та батальйони, і пішли на фронт боронити спокій українських громадян. Справжні, мужні і відповідальні люди, які керувались простим життєвим принципом «Якщо не я…, то хто?» – www.vin.gov.ua.
  Внесок добровольчих формувань у захист незалежності України під час збройної агресії рф на сході нашої держави у 2014 р. важко переоцінити. Тоді, у 2014 р., добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію, відтак по суті врятували Українську державність від загибелі. У той час серед добровольців, які пішли воювати є і студенти та викладачі з нашого університету, серед них: Африканов А., Бєлкін М., Винокуров О., Віхер О., Горобець Р., Городня В., Єрко О., Ждан І., Заяць М., Королюк О., Крупина В., Булавенко Ю., Гарабар В., Жила В., Лоїк Р., Матус Ю., Сахно В., Шестопалка Р., Шеметун О. та ін.
  Під час збройної агресії РФ на сході України добровольчі формування брали участь в оборонних і наступальних операціях. Так, в обороні Донецького аеропорту поряд із спецпризначенцями 3-го окремого полку, бійцями 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних, 93-ї та 72-ї окремих механізованих бригад, 1-ї окремої танкової бригади, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 91-го окремого полку, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійцями полку Дніпро-1, брали участь і бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інші.
  Загалом у боях 2014-2015 рр. російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.
  
  Новий виток розвитку добровольчому руху надав Закон України «Про основи національного спротиву», ухвалений 16 липня 2021 р. Відповідно до цього закону добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.
  Після того, як Кабінет Міністрів України постановою від 29 грудня 2021 р. № 1449 затвердив Положення про добровольчі формування територіальних громад, в Україні почали створюватися перші добровольчі об’єднання для територіальної оборони. Розгорнулася ціла мережа таких формувань. Їхня діяльність здійснюється під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України за територіальним принципом.
  24 лютого 2022 р. Росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. Країна-агресор із перших днів завдає ударів по цивільному населенню та інфраструктурі.
  Відповіддю на вторгнення став, зокрема, масштабний добровольчий рух. З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.
  До українських добровольців, які зголосилися захищати свою державу, доєдналися іноземці. Українська держава закликала їх спільно боротися за мир і демократію у Європі та всьому світі.
 
  Указом Президента від 28 лютого 2022 р. № 82 з 1 березня 2022 р. запроваджено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора. В Україну продовжують прибувати добровольці з різних країн світу, щоб стати на захист територіальної цілісності нашої країни. Зголосилися допомогти колишні військовослужбовці з Польщі, Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Великої Британії, США, Латвії, Литви, Японії, Нідерландів, Сирії, Лаосу, Індонезії та багатьох інших країн – uinp.gov.ua.
  

 

   У цей день хочемо побажати добровольцям міцного здоров’я, витримки, мужності та віри у ПЕРЕМОГУ!

 

Нехай Господь Бог береже вас від ворожої кулі та дарує щасливу долю!

 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

 
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook