Майбутні соціальні працівники відвідали тренінг з відпрацювання навичок гендерно компетентної поведінки

16 березня 2023 року

Гендерні аспекти соціальної роботи сьогодні стають мейнстрімом як у науково-теоретичних розробках, так і в практичній діяльності соціальних працівників. Проблема захисту від насильства є досить гострою для України, як і для багатьох інших країн світу. Наразі не існує універсальних рецептів діяльності з впровадження програм, спрямованих на протидію насильству та захист жертв, хоча ідеї щодо допомоги постраждалим вже стали частиною державної політики. Це зумовлює потребу у вивченні та осмисленні різнопланових форм і методів роботи.

Практикування гендерно зумовлених підходів у соціальній роботі вимагає від фахівця ґрунтовної підготовки. На щастя, у кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП України вже не перший рік налагоджена тісна співпраця з Київським міським Центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству (керівник – Тетяна Зотова, заступник – Вікторія Кутілова). Ця установа стала для наших студентів і базою практики, і місцем майбутнього працевлаштування  (вже є позитивні приклади), і острівком фахової експертної думки у цій галузі, і тренінговим майданчиком для вдосконалення своїх навичок. 
 
 
 
ІніційованийКиївським міським Центром гендерної рівності, запобігання та протидії насильству разом із Асоціацією експертів із запобігання та протидії гендерно зумовленому насильству тренінг щодо викорінення стереотипів гендерної нерівності та формування ненасильницького спілкування у новостворених родинах викликав значний інтерес у студентів та викладачів кафедри соціальної роботи НУБіП.
Експерти запропонували слухачам розбір історичної, гендерної складової насильства, аналіз стереотипної поведінки як одного з механізмів проявів насильства, напрацювання механізмів запобігання насильству.
Континуум гендерних підходів
Завдячуючи фахівцю Центру, психологині пані Олені, учасники тренінгу отримали цінний досвід щодо розпізнання проявів насильницької поведінки; розібралися у витоках та причинах формування негативних поведінкових моделей; з’ясували, який вплив має стереотипне мислення суспільства на формування гендерно токсичних відносин.
 
  
 
 
 
Сподіваємось, отримані під час тренінгу знання і навики не тільки вплинуть на особистісні погляди майбутніх соціальних працівників щодо трансформації гендерних відносин, але й нададуть імпульс до застосування їх у гендерно чутливій професійній діяльності.
Старші викладачі кафедри соціальної роботи та реабілітації, Наталія БОНДАРЕНКО та Альона АЛЬТАНОВА
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook