Природокористування і якість життя - поради лікаря:дієта за групою крові з огляду на наукові докази

16 березня 2023 року

   Харчування з урахуванням групи крові було запропоноване у 1996 році лікарем-натуропатом Пітером Д’Адамо. Його книга «Їжте правильно відповідно до свого типу» (Eat Right 4 Your Type) стала бестселером The New York Times.

   Основна ідея доктора Д’Адамо полягала в тому, що фізіологічна реакція на їжу пов’язана з групою крові. Він запропонував їсти продукти, які були поширені під час еволюції конкретної групи крові. На його думку, таке харчування покращує загальне здоров’я та зменшує ризик хронічних захворювань.

  У харчування за групою крові було і є багато послідовників. Опубліковані десятки книжок на широку тематику: від харчування при алергії за групою крові до пропозиції змін у дієті онкологічних хворих відповідно до групи крові.

   Проведено й достатньо багато наукових досліджень для вивчення зв’язку між модифікацією харчування згідно з особливостями антигенного типу крові та відповідними наслідками для здоров’я.

 ГРУПИ КРОВІ ТА РЕКОМЕНДОВАНІ ЗМІНИ ХАРЧУВАННЯ

   Достеменно не встановлено, чому у нас різні групи крові. Популярні теорії припускають, що вони виникли з часом. Групи крові визначаються тим, які антигени (молекулярні структури) знаходяться на поверхні еритроцитів. 

   Є чотири основні групи крові: тип 0 (перша група) є найпоширенішою у світі, і вона не має жодного антигену, тип А (друга група) містить антиген А, тип B (третя група) має антиген B, тип АВ (четверта група) — антигени А і В. 

   Доктор Д’Адамо запропонував для кожної групи крові певний спосіб харчування на основі того, коли він вірив ця група крові була ідентифікована. Він висунув теорію про те, що потрібно їсти ті продукти, які були найбільш поширеними у харчуванні людини в той час.

   Згідно з теорією доктора Д’Адамо, перша група крові є найдавнішою та походить від кроманьйонців приблизно за 40 000 років до нашої ери. Це було в період мисливців і збирачів. Тому він рекомендував людям з цією групою крові харчування з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом білка.

   Наступною була друга група, яка виникла приблизно за 25 000 років до нашої ери. Це сталося тоді, коли люди почали займатися землеробством. Доктор Д’Адамо припустив, що рослинне харчування найкраще підходить для цієї групи крові.

   Третя група крові, на думку доктора, з'явилася в кочових популяціях, які зосереджувалися на скотарстві, приблизно за 15 000 років до нашої ери. У їхньому раціоні переважали м’ясні та молочні продукти.

   Рідкісна, четверта група крові, відповідно до цієї гіпотези, виникла менш як 1000 років тому, в результаті змішання двох популяцій — землеробів і кочівників. Для раціону людей з цією групою крові доктор Д’Адамо порадив індичку, тофу, морепродукти та овочі.

 КРИТИЧНІ НЕДОЛІКИ ДІЄТ ЗА ГРУПАМИ КРОВІ

   Щоб дотримуватися дієти за групою крові, потрібно докласти багато зусиль, оскільки списки того, що можна і чого не можна їсти, досить обширні для кожної групи. А якщо в одній родині є люди з різними групами крові, приготування спільної їжі значно ускладнюється. 

   Окрім цього практичного аспекту, дієта за групою крові має дві основні проблеми:

  • Бракує доказів на підтвердження ефективності
  • Доктор Д’Адамо досліджував, що їли люди в той час, коли група крові потенційно розвивалася. Вважаючи, що їхні тіла були краще пристосовані до такого типу їжі, хоча це не доведено науково. 
  • Також дослідники обговорюють етапи, на яких з’явилися різні групи крові. Наприклад, інша теорія стверджує, що початковою була не перша, а четверта, тоді три інші мутували з неї.
  • Насправді група крові не має значення

   Результати досліджень демонструють, що дотримуючись дієти, рекомендованої для першої, другої та четвертої груп крові, ви отримаєте позитивний результат незалежно від групи крові. До прикладу, якщо людина з третьою групою крові перейде на вегетаріанське харчування, рекомендованої для другої групи крові, це все одно знизить у неї ризик серцевих захворювань.

  За результатами досліджень, група крові не впливає на наслідки від споживання їжу. Позитивні результати, отримані від харчування, передусім пов’язані з корисністю продуктів, які формують модель харчування — багато фруктів, ягід і овочів, цільне зерно, горіхи та менше нежирного м’яса.

 ЧИ ВАРТО СПРОБУВАТИ

   Плани харчування для першої, другої та четвертої груп крові здорові для всіх. Але дієту для третьої групи крові не рекомендована навіть для пробного застосування. Вона містить більше насичених жирів, що пов'язане з ризиком захворювань серця та судин.

   Дотримання перевіреної моделі харчування із підтвердженими метаболічними та протизапальними корисними ефектами, наприклад, середземноморської, може допомогти такі ж, або навіть кращі результати. 

   Найважливіше — вибрати здоровий спосіб харчування, який найкраще відповідає вашому стилю життя і якого ви можете дотримуватися тривалий час.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook