Кластер цифрової енергетики працює: ПАТ «Черкасиобленерго» забезпечило стажування викладачів ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження на своїх виробничих об'єктах

17 березня 2023 року
  Запорукою професійної підготовки студентів є постійне підвищення кваліфікації та вдосконалення практичних навичок науково-педагогічних працівників. В Навчально-науковому інституті енергетики, автоматики і енергозбереження особливу увагу приділяють саме ознайомленню з новітніми технологіями у сфері енергетики. Ключовим завданням в умовах воєнного стану залишається співпраця з провідними енергетичними підприємствами. Саме таким підприємством є ПАТ «Черкасиобленерго».

  Варто сказати, що очільник ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук – випускник нашого інституту. Завдяки його особистій підтримці доценти кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова Олександр Гай, Андрій Петренко, старший викладач цієї ж кафедри Лілія Мартинюк пройшли двотижневе стажування у різних структурних підрозділах даного підприємства. До стажування з метою поглиблення своїх теоретичних знань та їх використання у підготовці випускної магістерської роботи був долучений і магістр другого року навчання освітньо-наукової програми Владислав Самчук,.

  Гордістю підприємства ПАТ «Черкасиобленерго» є створений навчальний центр, з якого і розпочалося наше стажування. Директор навчального центру Дмитро Галат презентував лабораторії центру. Там ми ознайомились з сучасним обладнанням, стендами та приладами, які максимально пояснюють виробничі процеси. Адже постійне навчання персоналу є дуже важливою складовою: на підприємстві дбають про забезпечення високого рівня кваліфікації працівників.

 


  У відповідності до заздалегідь розробленої програми стажування, першим і одним із найважливіших етапів є навчання з охорони праці та техніки безпеки. Відповідні заняття та інструктаж провів директор з охорони праці та пожежної безпеки ПАТ «Черкасиобленерго» Анатолій Гончаренко.

  Дуже цікавою та інформативною була зустріч з директором з управління персоналом Товариства ПАТ «Черкасиобленерго» Надією Братаніч. Надія Петрівна розповіла про структуру самого Товариства, економічні особливості співпраці ОСР із НКРЕКП у розрізі формування тарифів, інвестиційної програми та впливу показників надійності на величину штрафних санкцій. Завідувач кафедри електропостачання Олександр Гай поцікавився щодо особливостей формування RAB - регулювання.

  Постійний моніторинг роботи енергосистеми та рівномірний розподіл подачі електроенергії споживачам з урахуванням потреб життєдіяльності – це особливі функції, які покладені на оперативно-диспетчерські служби Товариства.

  Враховуючи всю складність, важливість роботи та суворе обмеження доступу до диспечерської служби, нам все ж вдалося поспілкуватись та наочно побачити процес роботи диспетчерів Центральної диспетчерської служби ПАТ «Черкасиобленерго» та диспетчерських служб ВСП Черкаські енергетичні мережі, ВСП Уманські енергетичні мережі.
  Як зауважив Василь Гребенюк, начальник Центральної диспетчерської служби ПАТ "Черкасиобленерго", одним із складних завдань для диспетчерів це підтримання стабілізаційних графіків відключень та керування оперативно-виїзними бригадами, паралельно працюючи з великою кількістю дзвінків від споживачів.

  Разом із заступником технічного директора з високовольтних мереж Валентином Бурлою ми побували на підстанції 110/10 кВ "Дніпровська", яка входить у зону обслуговування ВСП «Черкаські енергетичні мережі». Дана підстанція обладнана сучасним обладнанням, трансформатором потужністю 63 мВА, автоматизованими комірками 10 кВ з вакуумними вимикачами та релейним захистом підстанції на базі сучасних мікропроцесорних пристроїв.

  З технологіями ремонту енергообладнання ми ознайомились, побувавши у ВСП «Черкасиенергоремонт». Головний інженер цього підрозділу Сергій Тесленко провів оглядову екскурсію цехами з ремонту силових трансформаторів та розповів про основні види капітальних і поточних ремонтів високовольтного обладнання, які виконуються даним підрозділом.

  Дуже цікаво було познайомитись з процесом сушіння обмоток силових трансформаторів у печі для сушіння габаритних трансформаторів, роботою вакуумної печі для сушіння вводів, трансформаторів струму і ін.

  Не менш цікавим був процес виготовлення плавких запобіжників типу ПК-10 та плавких вставок до них.

  Наступними об’єктами були лабораторії діагностування та випробування електромереж (на базі служби ізоляції та захисту від перенапруг), де наочно змогли виконати випробування та перевірку трансформаторної оливи на електричну міцність за допомого установки УИМ – 90 згідно до вимог діючих норм та ознайомились з роботою установки для проведення хроматографічного аналізу розчинених газів трансформаторної оливи.

  З генерацією «зеленої» електроенергії ми ознайомитись на сонячній електростанції потужністю 40 МВт, яка побудована норвезькою компанією Scatec в Чигиринському районі Черкаської області. Загальна площа СЕС – понад 80 га. Там встановлено понад 60 тисяч сонячних панелей.
  Для приєднання даної СЕС до електромереж ПАТ «Черкасиобленерго» модернізували існуючу ПС 150/35/10 кВ «Орбіта», побудували нову підстанцію «Грінтеко» і дві повітряні лінії 150 кВ протяжністю 8 кілометрів.

  Заключним пунктом нашого стажування було знайомство з структурою та роботою підприємства Уманські енергетичні мережі ПАТ «Черкасиобленерго», директором якого є випускник ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Сергій Ченчик.
  І попри щільний графік самого голови правління Олега Самчука, ми змогли з ним поспілкуватись і поділитись нашим враженнями від проведеного стажування. В свою чергу Олег Григорович наголосив на важливості проведення таких заходів і в подальшому.

   ПАТ «Черкасиобленерго», як учасник Кластеру цифрової енергетики, у рамках співпраці буде долучитися до забезпечення якості освітнього процесу студентів за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», надаючи місця практичного навчання та впроваджуючи систему дуального навчання.

  Рівень організаційного забезпечення з боку підприємства був найвищий.
  Дякуємо за цікаве і змістовне стажування!

Лілія Мартинюк,
старший викладач
кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook