17 березня відзначається День святого Патрика

17 березня 2023, 10:10

 St. Patrick’s Day: May the luck of the Irish be with you!

17 березня відзначається День святого Патрика — культурне та релігійне національне свято Ірландії, яке широко розповсюдилося світом завдяки веселощам, що супроводжують святкування. Дата прив'язана до дня смерті небесного покровителя Ірландії святого Патрика, який провів беззбройну християнізацію острова. 
За легендою, святий Патрик, який був першим єпископом, помер 17 березня 461 року.
Його постать є вкрай важливою для корінних ірландців, які емігрували по всьому світу, зокрема до Америки та Австралії, але зберегли традицію щорічного вшанування святого парадами й гучними гуляннями.
У XX столітті свято прийшло й до Європи. Саме у цей період День святого Патрика став не лише релігійним, а й світським, у ньому почала використовуватися різноманітна "веселіша" символіка.
Головним кольором свята нині вважається зелений, а раніше ним був синій, оскільки на небагатьох збережених зображеннях святий Патрик постає у синіх кольорах. З цієї ж причини синій використовується й на гербі Ірландії.
Найгучніші святкування за межами Ірландії проходять у країнах з великими ірландськими діаспорами — це Велика Британія та США. Водночас масштабні паради є американською емігрантською традицією. Учасники таких парадів традиційно одягаються в зелений одяг із зображенням конюшини, яка символізує Святу Трійцю. За легендою, цей знак особисто обрав святий Патрик. Крім того, суто ірландським символом свята є зображення самого Патрика, фігурки казкових лепреконів з глечиками скарбів і національна символіка.
У Лондоні, крім парадів, на свято відбуваються кінопокази, ярмарки та фестивалі. Також у різних країнах День святого Патрика супроводжується вже закріпленими за тим чи іншим містом традиціями, наприклад, у Чикаго (США) води місцевої річки спеціально до свята фарбують у зелений колір. Також у зелений у забарвлюють напої та їжу.
На кафедрі англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей особлива увага приділяється вивченню традицій та звичаїв англомовних країн – це підвищує мотивацію до навчання, допомагає краще розуміти специфіку мови.
Так в.о. завідувача кафедри Яременко Н.В. ознайомила студентів групи ТТ 2206 з історією та традиціями цього свята, запропонувала веселу і пізнавальну вікторину і подарувала студентам трилисники конюшини з традиційними ірландськими побажаннями на удачу.  
 
Рожошенко Ігор

студент гр.ТТ 2206

Наталія Яременко

в.о. зав.кафедри англ.мови для технічних

та агробіологічних спеціальностей
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook