Засновник проєкту UA: історія Олексій Балюра розповів студентам про «романтичний період» створення українського інтернету

17 березня 2023 року
НУБіП України
    Інтернет є невід'ємною частиною життя людини. Сьогодні нам важко уявити як це – жити в світі без новинних сайтів, соціальних мереж і месенджерів. Проте, що ми знаємо про історію явища, яке за 30 років кардинально змінило наше життя? З чого все починалося? Коли з'явився український домен? На що були схожі перші сайти? Та коли журналісти почали освоювати онлайн-формат.

Про це поговорили під час засідання гуртка МедіаТОР з Олексієм Балюрою – людиною, яка стояла біля витоків українського інтернету. Зараз Олексій працює над створенням проекту, основна мета якого – зібрати історію Юанету.

Інтернет з'явився на теренах нашої держави в 1990-х роках. Українці одразу почали використовувати домен UA, не USSR. Його підключення, згадує Олексій, відбулося 19 грудня 1991 року. Ось як виглядали перші адреси для спілкування з іноземцями:

Спочатку інтернет мав доволі обмежені можливості. Користувачі могли надсилати електронні листи та влаштовувати форуми для обговорення певних подій. Проте навіть простий такий функціонал викликав справжній ажіотаж. У цьому пан Олексій переконався на власному досвіді, коли в 1992 році поспілкувався із знайомим, який на той час проживав закордоном і був вражений, що доставка листа з іншої країни може зайняти 10 хвилин.

У 1995 році, після появи WWW та браузера Netscape, розпочався новий етап розвитку Мережі. Саме тоді з'явилися перші сайти. Це були такі собі електронні аналоги звичайних візитівок, що містили назву, опис, адресу та контактні дані організації.

Перші онлайн ЗМІ почали з'являтися наприкінці 1990-х. Найпопулярнішими були сайти ua.today та Українська Правда.

У 2000-х розпочалося активне розширення та удосконалення функціоналу мережі. Завдяки цьому в 2010 р. відбувся перехід від інтернету доступу до інформації до інтернету сервісів.


Наостанок зустрічі Балюра підтвердив, що за своєю якістю український інтернет не поступається якістю закордонних аналогам. І додав, що українська IT-спільнота бере активну участь в розробленні ідей для вдосконалення мережі.

Ольга Ткач,
студентка 4 курсу спеціальності «Журналістика» 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook