Виїзне практичне заняття студентів-першокурсників спеціальності «Соціальна робота» з дисциплін «Історія соціальної роботи та соціального виховання» та «Зелена соціальна робота»

23 березня 2023 року
Історія – скарбниця наших діянь, свідок минулого,
приклад і повчання для сьогодення,
застереження для майбутнього.
                                                       М. Сервантес
 
20 березня 2023 року Національний музей історії України гостинно відчинив двері для проведення виїзного практичного заняття студентам 1 курсу спеціальності "Соціальна робота".
 
Ще з початку навчального семестру ми помітили як студенти сумували за очним навчанням, університетським життям, спілкуванням з одногрупниками та викладачами. А ще про це свідчить їхня стовідсоткова присутність на заняттях, зацікавленість дисциплінами і позанавчальною діяльністю, участь у змаганнях та конкурсах, бажання більше спілкуватись та дискутувати на практичних заняттях, працювати над цікавими завданнями.
Мотивація, як внутрішня, так і зовнішня, є ключовим фактором успіху студентів на всіх етапах їхнього навчання. І тут важливого значення мають практичні заняття з використанням активних методів навчання.
Щоб простежити основні етапи виникнення, становлення та еволюції соціальної роботи від форм благодійництва і до професійного виду діяльності та окремої галузі знань, побачити архівні матеріали, пам’ятки матеріальної та духовної культури України було заплановано виїзне практичне заняття на базі Національного музею історії України.
 Національний музей історії України розміщений у історичному центрі Києва – на Старокиївській горі, місці, де колись постало одне з наймальовничіших міст Європи. Під час екскурсії студенти були вражені експонатами музею, які представляють історію виникнення Києва та археологічні дослідження в ньому.
 
Також студенти змогли побачити виставку «Світи Григорія Сковороди», присвячена до 300-ї річниці народження українського філософа, педагога і письменника Григорія Сковороди. На ній представлено артефакти, що репрезентують основні життєві періоди і творчість знаного мислителя та її осмислення нащадками. Сковорода постає у різних іпостасях – як студент, педагог, мислитель та письменник.
На виставці першокурсники мали можливість побачити, зокрема, копії та оригінали документів про батьків Сковороди, його автографи студентських і викладацьких часів, рукописи та найперші публікації творів, а також спогади про філософа, зібрані Ізмаїлом Срезневським (спогади цінні тим, що їх надавали люди, які самі бачили Сковороду) із власноручними коментарями Дмитра Багалія, одного з найбільш плідних дослідників творчості філософа.
  
Але найбільше студентів вразила виставка «Навала. Київський постріл», яка присвячена героїчній обороні Києва від російських військ. Неймовірний опір столиці України, давнім гербом якої був лук або куша (арбалет), відображений у експозиції за матеріалами, зібраними співробітниками музею на Київщині, здебільшого у Приірпінні. Побачити спорядження, речі, продукти із сухпайків російських солдатів, російські методички з ведення пропаганди серед населення окупованих регіонів, рештки боєприпасів, знищені або вкрадені окупантами речі, світлини, зроблені співробітниками музею у зруйнованих та розграбованих окупантами містах та селах було одним із найскладніших моментів для кожного.
 
Наприкінці екскурсії студенти побачили ще одну унікальну експозицію, яка присвячена одному із найпотужніших символів героїзму та незламності російсько-української війни - Азовсталі. Найважливішими на цій виставці є набуті за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну нові сенси – Азовсталь як твердиня незламного українського духу й героїзму. Свідченням цієї трансформації стануть на виставці історії захисників “Азовсталі”, їхні речі, спогади про них, світлини бійця полку “Азов” Дмитра Козацького “Ореста”.
Частина проєкту присвячена історії самого підприємства, яке пережило сталінські репресії, було зруйноване під час Другої світової, а за часів незалежності України виготовляло від плит нового саркофагу для ЧАЕС до матеріалів для Скляного мосту в Києві.
  
Крім Національного музею історії України продовжили екскурсію-мандрівку Пейзажною алеєю. Студенти побачили цікавинки цієї місцевості і дізнатись чому кіт, який мешкає на алеї, має так багато ніг та які таємниці криються за панорамою київських гір. Мандруючи алеєю, погойдалися на лаві-гойдалці та посиділи на «даху старовинного замку».
 
А ще насолодилися красою міста, пройшлися невідомими вуличками, змогли подихати на повні груди весняним теплим повітрям та зарядитись позитивною енергією на ввесь навчальний тиждень.
 
Каріна Власенко,
старший викладач кафедри
соціальної роботи та реабілітації
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook