Семінар-практикум «Технологічні особливості виробництва крафтових сирів» на базі ВСП «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України». День перший

20 березня 2023 року
ВСП «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України»

Виробництво молока невід’ємно пов’язане з його переробкою. Для якісної підготовки фахівців, які працюватимуть на молочно-товарних фермах необхідно розуміти зв’язок між молоком – сировиною та молочними продуктами, які надійдуть споживачам. В Україні склалась така ситуація, що виробництво молока зосередилось переважно в дрібних підприємствах, а прибутковість через малі обсяги та складнощі логістичної складової залишається низькою, тому важливо знаходити можливості швидкої переробки невеликих партій молока та виробництва якісних молочних продуктів, реалізація яких дозволить підвищити економічну привабливість виробництва. Одним з таких шляхів є виробництво крафтових сирів. Малі і середні сироварні розташовані поблизу ферм, здатні швидко переробляти свіжу молочну сировину та виробляти продукцію з подовженим терміном зберігання та високим попитом на ринку.

Завдяки підтримці Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми "Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України", що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FIBL, Швейцарія) у партнерстві із SOFOSO AG (Швейцарія) на базі ВСП «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України» було організовано для викладачів закладів вищої і фахової-передвищої освіти семінар-практикум «Технологічні особливості виробництва крафтових сирів».

В перший день семінару, 20 березня 2023 року, учасники провели відеозустріч з організаторами програми, ознайомились із історією, навчальною базою та загальною організацією професійної підготовки Немішаєвського фахового коледжу. Представники «Анкар Україна» зробили презентацію сучасних обладнання і витратних матеріалів, необхідних для одержання молочної сировини високої якості. Також була проведена демонстрація роботи лабораторії з оцінювання якості молочної сировини та майстер-клас з сироваріння в умовах навчальної сироварні. Усі учасники змогли попрацювати з лабораторними приладами та виконати окремі операції процесу виготовлення сиру. На завершення першого дня було проведено дегустацію сирів, виготовлених в навчальній сироварні Немішаєвського фахового коледжу та за круглим столом обговорено актуальні проблеми практико-орієнтованого навчання студентів для молочного скотарства і переробки молочної сировини.

Слід відзначити високий рівень організації семінару та навчально-лабораторної бази Немішаєвського фахового коледжу, а також актуальність проблем висвітлених в перший його день. Кафедра технологій виробництва молока та яловичини щиро вдячна за запрошення організаторам семінару, зокрема директору ВСП «Немішаєвський фаховий коледж НУБіП України» Володимиру Іллічу Альохіну та заступнику директора з навчально-методичної роботи Олександру Петровичу Вергелесу.

 

Колектив кафедри технологій виробництва молока та м’яса


Спільне фото учасників семінару
Олександр Вергелес, Тетяна Антонюк і Юлія Токар в навчальній сироварні
Інна Деремед демонструє технологію виготовлення сирів
Огляд лабораторного обладнання з аналізу якості молока
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook