Виховання екологічної етики і свідомості на практичних заняттях

24 березня 2023 року

 Через війну страждають не лише люди, а й тварини, які часто опиняються на вулиці. Одних власники не змогли забрати з собою під час евакуації, інші втратили дім разом з усією родиною, а когось просто кинули, бо було не до них. Історії різні, а результат – один. Ті, кому відносно пощастило, знайшли тимчасовий прихисток у притулках, але і там їхнє життя не назвеш занадто комфортним. Та й самі притулки потерпають від наслідків тієї самої війни, постійної нестачі коштів та інших негараздів.

 На території Національного комплексу «Експоцентр Україна» працює тимчасовий притулок для тварин «Виставковий центр», який створений у період воєнного стану зусиллями волонтерських організацій та міських служб. Сюди привозять тварин, які втратили господарів, які загубились тощо з Києва та населених пунктів Київської області – Ірпеня, Бородянки, Гостомеля та інших. Тому для підтримки «братів наших менших» старшим викладечем СЕРБЕНЮК Анною було проведено практичне заняття з дисципліни «Основи екологічної етики, освіти і культури» на тему «Екологоетичні принципи прав тварин» зі студентами 1 курсу 1, 2 групи спеціальності 101 «Екологія» в Тимчасовому притулку для тварин "Виставковий центр".
 
Студенти принесли тваринам смаколики, і змогли подарувати трішки тепла і туброти при них. Натомість отримали масу задоволення граючись і вигуюючи тварин.
 
На цей момент у притулку мешкають 13 собак і 11 котів. Усіх тварин обов’язково стерилізують, утримують у належних умовах та допомагають знайти їм новий дім. Загалом працівникам та волонтерам притулку за час його існування вдалося підшукати нові родини понад тисячі безпритульних тварин. 
У Європі є прислів'я: "Якщо на вулицях немає безпритульних тварин, то немає і безпритульних дітей", адже ставлення до тварини є індикатором гуманності та цивілізованості суспільства. Водночас за даними Всесвітньої організації захисту тварин, Україна входить у п'ятірку країн з найгіршою ситуацією з безпритульними тваринами. На державному рівні прийнято ряд відповідних нормативно-правових актів, проте їх втілення більшою мірою стосується прийнятої політики місцевих органів влади.
Тому перш ніж купувати собаку чи кота – зайдіть до притулку. У притулку знайдуться друзі будь-кому до душі – великі, маленькі, охоронці, компаньйони, лінивці та непосидьки. Коли ми беремо тваринку з притулку, то рятуємо одразу трьох: тваринку, яку забрали додому, бездомну тварину з вулиці, що займе звільнене місце у притулку, і, звичайно, Людину в собі. Не купуй – прихисти, адже справжня дружба не продається!
 
СЕРБЕНЮК Анна,
ст. викладач кафедри екології агросфери
та екологічного контролю
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook