Виїздне-практичне заняття для студентів екологів на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України

24 березня 2023, 12:39
У непростий час (пандемія короновірусу та воєнна агресія росії), коли тривалий період часу студенти навчаються дистанційно, досить важливим і актуальним постає завдання науково-педагогічних працівників університету у посиленні практичної підготовки майбутніх спеціалістів. Ото ж, в рамках співпраці співробітників кафедри екології агросфери та екологічного контролю з Радою роботодавців зі спеціальності 101 Екологія та за підтримки керівництва факультету захисту рослин, біотехнологій та екології було заплановано для студентів 4 курсу і слухачів магістратури спеціальності 101 «Екологія» виїзне практичне заняття на базі наукових підрозділів Української лабораторії якості і безпеки продукції агропромислового комплексу, що входить до структури університету НУБіП України.
 
 На початку заняття заступник директора з експертної діяльності Оксана Самкова наголосила на меті створення цієї лабораторії у 2003 році, розповіла присутнім про основні напрямки її діяльності та важливості проведення досліджень, що виконуються у її підрозділах для держави, ознайомила з практичними аспектами впровадження системи якості ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій».
 
Перебуваючи у стінах Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України студенти отримали нові знання щодо сучасних методів досліджень та моніторингу ксенобіотиків у довкіллі, побувавши у науково-дослідних відділах моніторингу якості та безпеки продукції АПК, моніторингу ґрунтів й агроресурсів.
 
У відвідуваних лабораторіях майбутні фахівці-екологи мали можливість ознайомитися із принципами виявлення найнебезпечніших забруднювачів, дізналися суть методів підготовки проб із визначення вмісту важких металів у ґрунтах, добривах, харчовій сировині та продукції за допомогою методів атомної абсорбції та атомної емісії з індуктивно-зв’язаною плазмою. Цікаво й актуально було почути молоді про особливості ідентифікації поліароматичних вуглеводнів (ПАВ) в оліях, ознайомитися із принципами роботи приладів для визначення таких небезпечних мікотоксинів, як афлатоксини, охратоксини, ДОН, ЗОН, фумонізини, Т-2, НТ-2 мікотоксини та сучасними рідинними хроматографами на прикладі визначення діючих речовин у засобах захисту рослин.
 
Також у ході практичного заняття співробітники лабораторії ознайомили студентів із сучасними приладами і методами для визначення залишків пестицидів у ґрунтах, воді, овочах, фруктах, чаї, меду та в інших об’єктах досліджень. Молодь мала можливість зосередити свою увагу на особливостях відбору проб для визначення вмісту жиру на апараті Соксклета, який активно використовується для безперервної екстракції нелетких важкорозчинних компонентів за допомогою розчинників.
 
Загалом під час виїзного заняття студенти мали змогу побачити як у практичних умовах працює система якості сучасної наукової лабораторії, цікавилися можливістю виконання своїх наукових досліджень, виявляли інтерес до методів ідентифікації забруднювачів та екотоксикантів. Отже, виділені дві години часу пройшли захоплююче та з користю для майбутніх фахівців-екологів, а деякі із них особисто побажали пройти стажування для отримання такого потрібного практичного досвіду. Тож хочеться щиро подякувати професіоналам своєї справи, які продемонстрували технічні можливості важливих відділів лабораторії та окреслили перспективи професійного росту для випускників-екологів.
Хочеться сподіватися, що хтось із студентів зовсім скоро випробує свої сили, знання і вміння для виконання такої важливої місії, як контроль і якість природних ресурсів та продукції об’єктів АПК!
Висловлюємо щиру подяку за тісну багаторічну співпрацю директорці УЛЯБП АПК НУБіП України Валентині КОРНІЄНКО, заступниці директора з експертної діяльності УЛЯБП АПК НУБіП України Оксані САМКОВІЙ, представниці директора з якості УЛЯБП АПК НУБіП України Тетяні КОЛЕСНІКОВІЙ.
 
Євгеній Бережняк,
доцент кафедри екології агросфери
та екологічного контролю
 
Світлана Мідик,
завідувач науково-дослідного відділу
моніторингу безпеки продукції АПК УЛЯБП АПК НУБіП України 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook