Природокористування і якість життя - поради лікаря: небажані продукти у харчуванні при артриті

26 березня 2023 року

   Артрит — це узагальнена назва для захворювань, які супроводжуються запальними процесами у суглобах. Проявами артриту є біль і обмеження рух у суглобах, залежно від області ураження запальним процесом.

   Остеоартрит, при якому запалення найменш виражене, є найпоширенішим ураженням суглобів. До 40% чоловіків і 47% жінок можуть отримати діагноз остеоартрит протягом життя. Між тим, ревматоїдний артрит і псоріатичний артрит є станами із запаленням більшої інтенсивності та вважаються аутоімунними захворюваннями. Ще одним поширеним типом запального артриту є подагра.

   Обмеження споживання певної їжі та напоїв може зменшити тяжкість симптомів артриту та покращити якість життя. Наступні продукти варто їсти якомога рідше людям, які страждають від артриту:

 ПРОДУКТИ, СТРАВ І НАПОЇ ІЗ ДОДАНИМИ ЦУКРАМИ

   Дослідження за участю людей з ревматоїдним артритом відзначило, що серед 20 продуктів харчування солодка газована вода та десерти найчастіше посилюють симптоми цього захворювання.

   Крім того, солодкі напої можуть значно підвищити ризик артриту. За результатами дослідження, у якому брали участь 1200 людей віком 20–30 років у тих, хто часто пив солодкі напої (5 разів на тиждень або більше), шанси мати артрит підвищувалися у 3 рази у порівнянні з тими, хто мало вживав таких напоїв або зовсім їх не вживав. А велике дослідження серед майже 200 тисяч жінок пов’язало регулярне споживання солодкої газованої води з підвищеним ризиком розвитку ревматоїдного артриту.

   Доданий цукор міститься в цукерках, газованій воді, морозиві та багатьох інших продуктах харчування, включаючи менш очевидні джерела, як соус для барбекю.

 ОБРОБЛЕНЕ ТА ЧЕРВОНЕ М’ЯСО

   Його пов’язують із запаленням, яке може посилити симптоми артриту. Так, при харчуванні з великою кількістю обробленого та червоного м’яса спостерігається високий рівень маркерів запалення, таких як інтерлейкін-6 (IL-6), С-реактивний білок і гомоцистеїн.

   Червоне м’ясо зазвичай погіршує симптоми ревматоїдного артриту. Дослідження за участю понад 25 тисяч людей показало, що надмірне споживання червоного м’яса може бути фактором ризику розвитку запального артриту. А рослинна дієта, яка виключає червоне м’ясо, навпаки, полегшує симптоми артриту.

 ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ ГЛЮТЕН 

   Глютен — це група білків, що міститься у пшениці, ячмені, житі. Деякі дослідження пов’язують його з посиленням запалення та припускають, що відмова від глютену може полегшити симптоми артриту.

   Виявлені такі взаємозв’язки: люди з целіакією мають більший ризик розвитку ревматоїдного артриту. А серед людей з аутоімунними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит, целіакія значно більше поширена, ніж загалом. 

   Одне дослідження показало, що веганська дієта без глютену значно знижує активність захворювання та полегшує прояви запалення. Попри обнадійливі висновки, необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, що саме безглютенова дієта приносить користь людям з артритом.

 УЛЬТРАОБРОБЛЕНІ ПРОДУКТИ 

   Страви у закладах фастфуду, пластівці для сніданку та хлібобулочні вироби, як правило, мають високий вміст рафінованих злаків, доданого цукру, консервантів та інших потенційно запальних інгредієнтів, що можуть погіршити стан при артриті.

   Харчування, багате продуктами, які піддавалися інтенсивній обробці, збільшує ризик ревматоїдного артриту, сприяючи запаленню та факторам ризику, таким як ожиріння. 

   У дослідженні за участю 56 людей з ревматоїдним артритом, ті, хто їв більше ультраобробленої їжі, мали підвищені фактори ризику серцево-судинних захворювань, включаючи вищий рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), довгострокового маркера контролю рівня цукру в крові. Таким чином, оброблена їжа може погіршити ваше загальне здоров’я та збільшити ризик інших захворювань.

 АЛКОГОЛЬ

   Результати досліджень демонструють, що споживання алкоголю збільшує частоту та тяжкість нападів подагри. Крім того, хронічне вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком остеоартриту.

 РОСЛИННІ ОЛІЇ

   Харчування з високим вмістом омега-6 жирів і низьким вмістом омега-3 жирів здатне погіршити симптоми остеоартриту та ревматоїдного артриту. Ці жири необхідні для здоров'я. Однак незбалансоване співвідношення омега-6 і омега-3 може посилити запалення. 

   Водночас зменшення споживання продуктів з високим вмістом омега-6 жирів, таких як рослинні олії, одночасно збільшуючи споживання продуктів, багатих омега-3, таких як жирна риба, полегшує симптоми артриту.

 СТРАВИ І ПРОДУКТИ З ВИСОКИМ ВМІСТОМ СОЛІ 

   Як засвідчили досліди на мишах, артрит був важчим у тварин, яких годували продуктами з високим вмістом солі, ніж у тих, хто дотримувався дієти з нормальним вмістом солі. Водночас дієта з низьким вмістом солі зменшила тяжкість ревматоїдного артриту порівняно з харчуванням з високим вмістом солі. 

   Дослідження за участю 18,5 тисяч людей пов’язало високе споживання натрію з підвищеним ризиком ревматоїдного артриту. Дослідники припускають, що високе споживання натрію є фактором ризику аутоімунних захворювань, до яких і належить запальний артрит.

   Продукти з високим вмістом солі включають креветки, консервований суп, піцу, певні сири, оброблене м’ясо та багато інших перероблених продуктів.

 ЇЖА З ВИСОКИМ ВМІСТОМ КПГ

   Кінцеві продукти глікації (КПГ) — це молекули, що утворюються в результаті реакції між цукрами та білками або жирами. Вони природним чином містяться в сирих продуктах тваринного походження та формуються в процесі термічного приготування.

   Смажене м’ясо з високим вмістом білка та жиру є одним з основних харчових джерел КПГ. Також їх багато у картоплі фрі, маргарині та майонезі.

   У людей із запальним артритом рівень КПГ вищий, ніж у людей без артриту. Накопичення КПГ в кістках і суглобах відіграє певну роль й у розвитку та прогресуванні остеоартриту. Заміна продуктів з високим КПГ на поживні цільні продукти, як-от овочі, фрукти, бобові та риба, може зменшити загальне навантаження КПГ на організм. 

    Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

 

 

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook