МАЄ ВМІТИ КОЖЕН! Як правильно надати першу домедичну допомогу.

28 березня 2023 року
24 березня, Новоград-Волинською міськрайонною організацією Червоний Хрест міста Звягель, в приміщенні «IdeaHub. Територія успіху», Палацу культури ім.Лесі Українки було проведено безкоштовний майстер-клас з навчання населення навичкам першої домедичної допомоги, до якого долучилася і я.
Перша домедична допомога – це алгоритм термінових заходів, дій, які спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації знаходиться під загрозою. Це допомога, яку ми маємо надати, допоки не прибуде швидка допомога. Це ті знання, якими повинен володіти кожен з нас, оскільки саме вони можуть вберегти чиєсь дорогоцінне життя, а в умовах війни такі знання є безцінними.
Практично кожному з нас відоме відчуття паніки, і щоб уникнути її, необхідно зосередитися та вміти правильно надати першу невідкладну допомогу.
Варто зауважити, що в Україні передбачена кримінальна відповідальність за залишення людини в небезпечному для життя стані. Тож, як мінімум, потрібно викликати швидку допомогу.
Під час майстер-класу було розглянуто приклади випадків, що потребують невідкладної допомоги і можуть виникнути у побуті, на вулиці, у місцях скупчення людей.
Алгоритм дій:
 
Спочатку ми повинні оглянути МП(місце події), тобто визначити чи є місце події безпечним, скільки постраждалих, що відбулося, чи є свідки, які можуть допомогти. Це є первинний огляд, і його необхідно виконати, оскільки під час виклику фахівців ми не зможемо повноцінно дати відповіді на важливі питання, і це призведе до складності оцінки ситуації. Варто не забувати про свою безпеку, безпеку потерпілого та оточуючих.
Будь-які дії з вашого боку повинні починатися лише після згоди потерпілого. Підходити до людини необхідно спереду, збоку голови, аби людина вас бачила, аби бути в полі зору, голосно звернувшись: «ДОБРИДЕНЬ, ВИ МЕНЕ ЧУЄТЕ?», «ВАМ ПОТРІБНА ДОПОМОГА?». Це унікальне питання, і потерпіла людина може відповісти навіть завдяки рухам голови, рук, ніг, так ми перевіряємо свідомість людини. Людина, яка може говорити, знаходиться у свідомому стані і дихальні шляхи у неї відкриті, в іншому випадку необхідно переконатися в прохідності дихальних шляхів. Для цього необхідно закинути  голову назад та злегка підняти підборіддя, але в деяких випадках не потрібно закидати голову назад.
Руку ми тримаємо біля лоба і нахилившись над вустами людини, щокою і вухом, ми кладемо іншу руку на грудну клітку і рахуємо 10 секунд (101, 102, 102… 110), за 10 СЕКУНД = 2 ВИДИХИ! Якщо чуємо вухом, відчуваємо щокою рухи теплого повітря, бачимо очима рухи грудної клітки, нам необхідно перевести людину у стабільне безпечне положення, тобто перевернути  на бік.
Якщо ж не чуємо вухом, не відчуваємо щокою, не бачимо очима, тільки тоді ми можемо вважати, що людина знаходиться без свідомості.
Після цього ми або самі телефонуємо в 103, увімкнувши телефон на динамік, або ж просимо зробити це свідків. Найголовніше ми повинні вказати про наявність свідомості та наявність дихання. Опісля повідомляємо про те, що приступаємо до непрямого масажу серця.
  
Визначаємо точку для непрямого масажу серця, поставивши чотири пальця, точкою є середина. Після чого на цю точку ми ставимо руку основою долоні, зверху кладемо другу руку, можемо скласти руки в замок та починаємо робити натискання на грудну клітку. Натискання мають бути глибокі 5-6 см, на прямих ліктях, 100-120 разів за 1 хв. Перед тим як перейти до штучного дихання, нам необхідно зробити 30 натискань.
НЕ ЗАБУВАЄМО ПРО ВЛАСНУ БЕЗПЕКУ! Якщо це стороння людина, варто переконатися у тому, чи зможете ви перейти до штучного дихання. Якщо ви маєте плівку-клапан, варто вставити її в рот потерпілому, закинути голову назад та затиснути ніс, відкривши світ рот ми робимо два звичайні видихи, і продовжуємо непрямий масаж серця.  «Макарена» і «Червона рута» є тими піснями, під які лікарі рекомендують робити масаж серця.
Усі ці дії ми виконуємо до появи дихання чи до приїзду лікарів. Якщо ж дихання в нормі, ми переводимо потерпіло у бокове безпечне положення.
Варто зауважити, що специфіка непрямого масажу серця та штучного дихання може відрізнятися в залежності від того, кому ми надаємо цю допомогу.
Другою частиною майстер-класу був розгляд домедичної допомоги при кровотечах.
 
Знову ж, ми повинні переконатися у відсутності небезпеки, провести огляд постраждалого, визначити наявність свідомості та дихання, після чого викликати фахівців.
В залежності від того, яка ж судина пошкоджена, кровотечі бувають внутрішні і зовнішні. Внутрішня − паренхіматозна кровотеча, зовнішні − артеріальна, венозна, капілярна кровотечі. Варто розуміти, що навіть невеличка рана становить загрозу для життя потерпілого, і нам необхідно якнайшвидше накласти на рану пов’язку.
Надійним способом зупинки кровотеч є накладання джгута, накладання тиснучої пов’язки. Замінити джгут можна хусткою, будь-якою матерією, ременем, наклавши на кінцівки, стегно чи плече вище місця поранення, підклавши будь-яку тканину – рушник, частина одягу.
Варто зауважити, що джгут накладається не більше, ніж на 1,5-2 год! Не потрібно намагатися виймати будь-що з рани, зайвий раз торкатися, чи знімати пов’язку, джгут до приїзду фахівців.
 Але одного тренінгу точно недостатньо, було б добре проходити їх частіше, практикувати на манекенах, щоб мати відповідні навики, аби в потрібний момент не розгубитися та зробити все правильно.
Надалі планую пройти більш розширений тренінг Товариства Червоного Хреста України з першої допомоги, сертифікований Глобальним довідковим центром з навчання першій допомозі Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, який визнано у 192 країнах світу.
Це має знати й може вміти кожен, а для мене як успішного соціального працівника у майбутньому − необхідно.
Ангеліна Ничипорук
студентка 2 курсу, групи СР-21002б
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook