Віртуальний тур НБУ з теми «Історії грошового обігу України: таємниці скарбів та витоки заощаджень»

29 березня 2023, 10:56

    Нині продовжується серія онлайн заходів Національного банку України. 28.03.2023 року відбувся віртуальний тур з теми «Історії грошового обігу України: таємниці скарбів та витоки заощаджень». Даний захід проводив доктором історичних наук, старший зберігач фондів Музею грошей – Андрій Бойко-Гагарін. Метою проведення заходу є підвищення знань фінансової грамотності, історії економічної думки, основи теорії грошей, історії грошового обігу, гроші та кредит, сучасні гроші, особливостей дизайну та створення грошей, тощо. На цій зустрічі були присутні студенти 1 курсу 1 групи та студенти 2 курсу 2 групи спеціальності маркетинг факультету аграрного менеджменту ФАМ та студенти гуртка “Макроекономічні аспекти економічного зростання в Україні”.
   Експозиція музею дуже цікава, вона розповідає про грошовий обіг на українських землях із давніх часів до сьогодення. Колекцію музею складають домонетні форми грошей, античні, середньовічні монети, гроші Російської імперії, банкноти Української Народної Республіки, а також гроші радянського періоду і сучасної незалежної України.
   Сьогодні нас познайомили із історією грошової одиниці Давньої Київської Русі Х–ХІ ст. і її запровадження київськими князями Володимиром Святославовичем (978-1015), Святополком Окаянним (1018) та ін.


   Цікаво було почути історію грошової одиниці періоду Київської Русі ХІІ-ХІV ст., який називають ще «безмонетним періодом». Адже через міжкнязівські чвари у Київській Русі карбовані монети зникли з обігу. Їх замінили масивні срібні злитки – гривні. Назва походить від прикраси у вигляді обруча, яку носили на шиї («загривку»). Згодом це слово набуло іншого значення – міри ваги. Найпоширенішими були три типи гривень: київська, чернігівська і новгородська.
   Нами було почуто історію формування експозиції скарбу празьких грошей (ХІV-XV ст.), знайдений у селі Томашівка Фастівського району, Київської області. Особливо вирізняються три монети із надкарбуваннями або ж контрмарками, що давали дозвіл користуватися монетами на теренах різних країн.
   Познайомили нас із особливостями срібної монети Королівстава Чехія ХІІІ-ХVІ ст., на якій міститься надкарбований герб міста Регенсбург – “схрещені ключі”.

   Цікаво було почути формування грошового обігу на українських землях ХVІ-ХVІІ ст. Адже в цей період відбувалося входження українських земель до складу Речі Посполитої, що пояснювало домінування на українських землях польських і литовських номіналів.

   У другій половині ХVІІ ст. грошовий обіг на українських землях був підпорядкований Московській державі. Грошовий обіг на українських землях у ХVІІІ ст. характеризувався суттєвими змінами у російському монетарному господарстві за царювання Петра І. Він здійснив грошову реформу і ввів десяткову грошову систему: 1 руль = 10 гривеників = 100 копійок. Дізналися також історію формування грошової системи України у час Першої світової війни.
   Дякуємо Андрію Бойко-Гагаріну за цікавий та пізнавальний захід. Надіємося наступні заходи будуть такими ж цікавими та пізнавальними.

Бажаємо гарного та мирного дня!

Оксана Пащенко
доцент кафедри економічної теорії

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook