Засідання круглого столу «Перспективи ефективного працевлаштування випускників з освітньої програми «Управління персоналом» та аналіз наявного стану і подолання проблем

7 лютого 2023, 22:32

7 лютого 2023 р. відбулось онлайн засідання круглого столу наукового гуртка «Магістр-дослідник» на тему «Перспективи ефективного працевлаштування випускників освітньої програми «Управління персоналом», аналіз наявного стану та шляхи подолання проблем.

Керівник гуртка доц. Базелюк В.Г. наголосив, що важливе значення для майбутнього працевлаштування має правильний вибір професії і закладу вищої освіти, бо питання престижу майбутньої професії і посади  у свідомості молодої людини завжди пов'язане з перспективою. Проблема працевлаштування випускників ЗВО є загальнодержавною проблемою, тісно пов’язаною з питаннями формуванням і реалізацією державної молодіжної та соціальної політики, особливо в умовах сьогодення, коли багато підприємств і організацій знищено армією країни агресора. Тому питання працевлаштування випускників нашої кафедри є особливо актуальним і має розглядатися з урахуванням всіх соціально-економічних, політичних і військових умов. 

Сприяння працевлаштуванню випускників завжди були і є важливою складовою в роботі Національного університету біоресурсів і природокористування України, кожного факультету і кафедри. Завдяки цьому багато студентів знаходять робочі місця.

Всі інститути і факультети нашого університету тісно співпрацюють з підприємствами різних галузей промисловості України і зарубіжних країн. В рамках такої співпраці на базі нашого факультету та випускових кафедр проводяться круглі столи, майстер-класи, на які запрошуються роботодавці, представники різних підприємств та випускники нашого університету. Роботу інститутів і факультетів зі сприяння працевлаштуванню випускників координує навчальний відділ університету.

Значну увагу працевлаштуванню наших випускників приділяють і на гуманітарно-педагогічному факультеті. Велике значення має фахова спроможність факультету задовольняти вимоги підприємств у фахівцях різних спеціальностей. Випускники нашого факультету за останні 2 роки працевлаштувались у більш ніж 56 компаніях України і за кордоном. Запорукою успішного ефективного працевлаштування є існуюча система організації навчально-виробничої практики, що дозволяє забезпечити попереднє знайомство студентів з підприємствами та організаціями, виконання обов’язків помічників або стажерів, що забезпечує кращу адаптацію майбутніх фахівців до специфіки роботи того чи іншого підприємства чи організації.

Поміж студентами розгорнулась жвава дискусія з питань якості та проблеми сучасної освіти. Студенти говорили про те, що якість освіти студентів тісно пов’язана з формою навчання, і в очному форматі якість освіти є вищою, порівняно зі змішаною формою. Але в умовах воєнного стану не завжди заклади спроможні організувати очне навчання, а це іноді недобре відбивається на результатах навчання і якості освіти. Разом з тим, в цих умовах навіть такий формат навчання є хорошим для тих хто прагне на належному рівні оволодіти майбутньою професією. Що стосується проблем, то студенти назвали: невідповідність пропонованих ЗВО спеціальностей та спеціалізацій потребам ринку праці; невідповідність рівня кваліфікації випускників вимогам роботодавців; низькій рівень заробітної платні або її затримки; відсутність соціальних гарантій для молодих фахівців. Але разом з тим, студенти розуміють, що в умовах воєнного стану, коли наша країна бореться за свою свободу і виживання, вимагати соціальних гарантій від недоречно і неправильно.

По закінченні дискусії, був зроблений висновок, що проблема працевлаштування випускників нашої кафедри залишається актуальною і повинна вирішуватися спільно усіма зацікавленими сторонами.

Василь Базелюк,
доцент кафедри управління та освітніх технологій,
керівник наукового гуртка

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook