НОВИЙ ПОГЛЯД НА ПРОФОРІЄНТАЦІЮ ДЛЯ СТУДЕНТІВ, ВИПУСКНИКІВ ШКІЛ І КОЛЕДЖІВ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ОЧИМА УСПІШНИХ ВИПУСКНИКІВ ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ: ВІДБУВСЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ ОНЛАЙН-СЕМІНАР «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВЕТЕРИНАРНОЇ НАУКИ І ПРАКТИКИ»

29 березня 2023, 10:54
   З метою підвищення популяризації галузі ветеринарна медицина, обговорення її актуальних проблем та визначення пріоритетних напрямків подальшого розвитку відповідно до глобальних викликів сучасності 28 березня 2023 року кафедрою терапії і клінічної діагностики був проведений науково-практичний  онлайн-семінар «Актуальні проблеми ветеринарної науки і практики».
   Організаторами вперше застосовано новий підхід: висвітлення передового досвіду багатогранної діяльності лікаря ветеринарної медицини (основних проблемних питань клінічної та  лабораторної практики, новітніх методів візуальної діагностики, виробництва ветеринарних препаратів, їх реалізації,  міжнародної ветеринарної діяльності, особливостей ветеринарного контролю на кордоні та транспорті) у поєднанні з історіями і порадами із власного кар’єрного зростання найбільш успішних випускників факультетів ветеринарної медицини, визнаних експертів галузі як в Україні так і в країнах ЄС.
 
   До участі у семінарі зареєструвалося більше 220 учасників з різних закладів вищої освіти України, зокрема Білоцерківського національного аграрного університету, Національного фармацевтичного університету, Інституту ветеринарної медицини НААН, Поліського національного університету,  ДНДІ  лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, Інституту розведення і генетики тварин імені М.В. Зубця НААН України, НУБіП України; фахових коледжів: Кіцманського фахового коледжу, Липковатівського аграрного коледжу, Рогатинського аграрного фахового коледжу, Тилігульського аграрного фахового коледжу, Новочорторийського технолого-економічного фахового коледжу, ВСП "Бучацький фаховий коледж ЗВО «Подільський державний університет",  ВСП "Вишнянський фаховий коледж ЛНУП", ВСП "Золотоніський коледж ветеринарної медицини БНАУ", ВСП "Кам'янець-Подільський фаховий коледж ЗВО"Подільський державний університет", ВСП "Кіцманський фаховий коледж ЗВО"ПДУ", ВСП "Козелецький фаховий коледж ветеринарної медицини БНАУ", ВСП НУБіП України "Немішаївський фаховий коледж", ВСП "Путивльський фаховий коледж Сумського НАУ», ВСП "Технолого-економічний фаховий коледж БНАУ», ВСП "Хомутецький фаховий коледж ПДАУ". А також були залучені  представники лабораторії біотехнології відтворення, спеціалісти ветеринарних клінік, грумінг-салонів, аспіранти, студенти, випускники шкіл та ліцеїв. 
 
Доповідь на тему «Сучасні проблеми реанімаційної терапії та їх вирішення в умовах клініки Зоолюкс» представив випускник НУБіП, заступник головного лікаря  клініки Зоолюкс Іван Якимчук
Він акцентував увагу на діяльності лікаря ветеринарної медицини в клініці Зоолюкс, вимоги до кваліфікації та навиків лікарів та асистентів, їх здатність приймати професійні рішення, здійснювати  діагностичні та лікувальні процедури та  анестезіологічний супровід пацієнтів. Розповів про особливості функціонування реанімаційного відділення клініки Зоолюкс та висвітлив сучасні проблеми реанімації дрібних домашніх тварин.
Тематику клінічної практики лікарів ветеринарної медицини  продовжив Євген Шевченко, випускник НУБіП, головний лікар центру ветеринарної ендокринології та терапії «Діавет», який представив доповідь на тему «Проблеми ветеринарної ендокринології та їх вирішення в умовах клініки «Діавет»
Він наголосив на актуальності ендокринологічних проблем  у тварин, адже на теперішній  час в ендокринології жоден з методів діагностики  немає 95 % чутливості і специфічності. Представив клінічні випадки ендокринної патології у тварин, їх діагностику та особливості лікування. Окрім того, поділився власним досвідом створення сучасної ветеринарної клініки.
 
   Методи візуальної діагностики в клінічній практиці дрібних тварин представив  Віталій Каптенарголовний лікар ветеринарної клініки м. Ужгород. Зокрема, він акцентував увагу на методах сучасної діагностики – ультразвуковому дослідженні органів грудної та черевної порожнини, рентгенологічному дослідженні, ехокардіографії.
   
   Особливості здійснення ветеринарного контролю на кордоні і транспорті представила  Світлана Коломієць, випускниця НУБіП, головний спеціаліст відділу державного контролю в пунктах пропуску на кордоні Управління державного контролю на кордоні Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні.
   Вона акцентувала увагу на діяльності лікарів ветеринарної медицини, які здійснюють контроль на  державному кордоні згідно чинного законодавства: контролюють перевезення всіх видів тварин, їх репродуктивного матеріалу,  ввезення у  країну забороненої законом продукції у ручній поклажі, здійснюють контроль імпорту харчових продуктів (в т.ч. кормів), ветеринарно-санітарних вантажів (ліків, мікробних, вірусних культур, грибів), а також оформлення ветеринарної документації на кордоні для здійснення ветеринарно-експортних операцій.
   Міжнародну діяльність ветеринарних лікарів представили Валентина Шарандак, координатор проектів Департаменту нарощування потенціалу ВОЗТ  у доповіді  «ВОЗТ (МЕБ) та участь України в її діяльності». А також  Олена  Курята, Консультант з Єдиного здоров’я Бюро ВООЗ в Україні у доповіді «Ветеринарна медицина  у  міжнародних організаціях»
   Валентина Шарандак охарактеризувала основні напрямки діяльності Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, головні виклики людства та роль лікарів ветеринарної медицини в забезпеченні здоров’я людства загалом. Наголосила на координації діяльності людина-тварина-навколишнє середовище та  ознайомила з програмою РVS – незалежною міжнародною  зовнішньою оцінкою ефективності діяльності ветеринарних служб у різних країнах світу.
 
   Олена  Курята розповіла свій шлях від студентки НУБІП до ВООЗ.
   Вона дала практичні поради, на що звертати увагу студентам та абітурієнтам, які планують пов’язати себе із міжнародною  ветеринарною діяльністю; представила перелік основних міжнародних організацій з якими співпрацюють ветеринарні лікарі, представляючи Україну; а також поділилась досвідом комунікації ветеринарних лікарів у міжнародному професійному просторі.
 
   Фармацевтичне виробництво ветеринарних препаратів представив Андрій Розумнюк,  доцент кафедри терапії і клінічної діагностики, уповноважена особа за ветеринарний фармаконагляд ПАТ НВЦ «Борщагівський хімфармзавод».
 
   Він не лише ознайомив учасників семінару із законодавством та вимогами щодо виробництва ветеринарних препаратів в Україні, а й представив та наочно продемонстрував технологічний процес виготовлення лікарських засобів на ПАТ НВЦ «Борщагівський хімфармзавод», вимоги безпеки під час виробництва та їх контроль.
 
   Юрій Щербань, керівник відділу по роботі з ключовими клієнтами компанії Elanko  зробив доповідь на тему «Покращення життя тварин покращує життя в цілому» та представив спектр ветеринарних препаратів, які реалізує  компанія Elanko  для догляду, профілактики і лікування дрібних домашніх та продуктивних тварин, а також пробіотиків та кормових добавок. 
 
   Доповідь на тему «Лабораторна  діагностика на сторожі епізоотичного благополуччя та безпечності харчових продуктів» представила Ольга Гайдей, випускниця НУБіП, заступник директора з наукової роботи, к.вет.н., старший науковий співробітник ДНДІЛДВСЕ.
Вона представила учасникам семінару можливості різних лабораторних досліджень  у ДНДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Ознайомила із високим міжнародно визнаним статусом інституту та його лабораторій, зацікавила можливістю стажувань, навчальних практик, виконання дисертаційних досліджень. А також дала цінні поради для тих студентів, хто планує пов’язати свою професійну діяльність з лабораторною діагностикою.
 
  Особливістю навчання лікарів ветеринарної медицини в НУБіП України є їх підготовка для Збройних сил України. На факультеті уже декілька років поспіль готуються студенти за замовленням Міністерства Оборони України. На особливостях підготовки лікарів ветеринарної медицини за цим напрямом доповів Анатолій Радченко, полковник, заступник завідувача військової кафедри у доповіді «Ветеринарне забезпечення Збройних Сил України».
 
   На завершення до учасників науково-практичного онлайн-семінару звернувся декан факультету ветеринарної медицини НУБіП, академік НААН, доктор біологічних наук, професор, Микола Цвіліховський із доповіддю «Факультет ветеринарної медицини НУБіП України – флагман підготовки ветеринарних лікарів  в Україні», у якій подякував усім учасникам семінару за участь та наголосив на важливості обраної професії, її фундаментальних засадах, непорушних принципах якісної підготовки лікаря ветеринарної медицини згідно світових стандартів та міжнародних вимог. А також запросив усіх бажаючих на День відкритих дверей, який відбудеться 6 квітня 2023 року. 
   Підсумовуючи, слід зазначити, що семінар був насиченим гарними змістовними доповідями, історіями успіху, цікавим поєднанням ветеринарної діяльності різних напрямків, що однозначно знайшло позитивний відгук  в учасників, особливо студентів, які планують у майбутньому підкорювати такі різноманітні професійні вершини ветеринарної практики.
Тетяна Немова, к.вет.н., доцент, секретар науково-практичного онлайн-семінару
Наталія Грушанська, д.вет.н., доцент завідувач кафедри терапії і клінічної діагностики
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook