Рада Кластера цифрової енергетики розглянула питання активізації проєктної діяльності

30 березня 2023 року

 Зовсім недавно за участі енергетичних компаній України, фірм-інсталяторів обладнання та ІТ-компаній створений освітньо-науковий Кластер цифрової енергетики. Саме такий формат співпраці учасники Кластера обрали для підвищення конкурентоспроможності своїх підприємств.

 Стратегічною метою діяльності Кластера є забезпечення високотехнологічного та інноваційного розвитку бізнесу шляхом об’єднання виробничого потенціалу, ресурсів учасників для відбудови енергетичних об’єктів у повоєнний період та впровадженні нових інноваційних цифрових технологій для забезпечення курсу на подальшу декарбонізацію економіки як необхідної умови євроінтеграції нашої держави.
В кінці минулого року, на установчому засіданні, учасники схвалили План заходів освітньо-наукового Кластера цифрової енергетики на 2023 рік, у відповідності до якого голова Ради Кластера Олег Самчук, секретар Ради Кластера Олександр Трохимець та директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України Віктор Каплун підготували пропозиції до порядку денного засідання Ради Кластера та інформаційну довідку про діяльність І кварталі поточного року.

 На початку зустрічі з короткою інформацією про роботу Національного університету біоресурсів і природокористування України виступив ректор Станіслав Ніколаєнко. Станіслав Миколайович зазначив, що університет успішно продовжує виконувати покладену на нього місію державою і суспільством – готувати високоякісних фахівців. Підтвердженням цього є високі рейтингові позиції університету: НУБіП - перший в Україні за кількістю наукових проєктів зав кошти державного бюджету, четвертий в міжнародному рейтингу прозорості Webometrics, шостий за обсягом місць державного замовлення. Вперше в минулому році наш університет увійшов до загального міжнародного рейтингу QS.

 Університет активно розвиває міжнародні зв’язки, готується відзначити 125-річницю з дня свого заснування.
Ректор запросив усіх учасників Кластера долучитися до святкових заходів.

Порядок денний зустрічі передбачав обговорення питання підвищення надійності розподільних мереж в умовах воєнного стану та створення експертних груп з представників підприємств-учасників для формування напрямів проєктної діяльності Кластера.
Керівник департаменту з планування ТОВ «ДТЕК Мережі» Кірліс Шарунас висвітлив основні напрями проєктної діяльності своєї компанії щодо концепції мереж «майбутнього».

 Доповідач поінформував присутніх, що сьогодні компанія знаходиться на стадії вивчення європейського досвіду побудови цифрових мереж, пошуком шляхів реалізації кращих практик з адаптацією до вітчизняних умов реформування енергетичного сектора.
Планується будівництво мереж з попереднім моделюванням у широкому діапазоні класів напруг та типів ліній за допомогою спеціалізованих програмних продуктів з метою визначення показників надійності та забезпечення якості електроенергії у таких мережах. Доповідач наголосив на необхідності створення робочих груп фахівців, які зможуть взяти участь в обґрунтуванні ефективних рішень у рамках реалізації концепції «розумних» мереж та проєктної діяльності Кластра.

Секретар Ради Кластера Олександр Трохимець АО «Трохимець, Ярошенко та партнери» в обговоренні закцентував увагу на нормативно-правовому забезпеченні регуляторного державного механізму підтримки впровадження цифрових технологій.

 Комерційний директор електротехнічної компанія «E-НЕКСТ-Україна» Костянтин Єремчук підкреслив, що впровадження Концепції «розумних мереж» в Україні до 2035 року, відновлення енергосистеми України після війни потребує участі представників Кластера у робочих групах Міністерстві енергетики України, профільному комітеті Верховної Ради України, НЕК «Укренерго» для формування сучасного бачення трансформації енергетичного сектору на основі цифровізації.

 Керівник ТОВ «482 Solutoins» Роман Кравченко акцентував увагу на пріоритетах бізнесу у енергетичній сфері в умовах «зеленого переходу» і запропонував створити робочу групу з управління інвестиційними проєктами та участі у європейських грантових програмах.

Віктор Каплун презентував новий спільний з компаніями «SICAME-Україна», «Екніс-інжиніринг», «E-НЕКСТ-Україна» проєкт ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження щодо створення демонстраційної зони «розумної» мережі 10 кВ з децентралізованим секціонуванням та пунктом диспетчеризації на основі SCADA. Використання новітнього обладнання дозволить активізувати освітню та дослідницьку роботу з підвищення надійності розподільних мереж 6-35 кВ.

 Учасники Ради Кластера домовились упродовж двох тижнів погодити 1-2 першочергових напрями діяльності та створити експертні групи, готувати план стажування своїх фахівців на сучасних енергетичних об’єктах, провести низку тематичних вебінарів.

На завершення Рада Кластера розглянула і схвалила логотип, реламно-інформаційний флаєр та структуру web-сторінки Кластера цифрової енергетики.

 Учасники Кластера домовились про подальшу взаємодію для підготовки проєктних пропозицій для грантової підтримки дослідно-конструкторської, освітньої, науково-технічної та інноваційної діяльності для ринку енергетичних послуг, підготовки фахівців для потреб ринку праці.

Світлана Макаревич,
координатор секретаріату Кластера цифрової енергетики
від НУБіП України

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook