DISEASES OF EDIBLE MUSHROOMS: ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ АНДРІЯ ГРИГАНСЬКОГО

30 березня 2023, 14:25

Для здобувачів ОР "Магістр", "Бакалавр" спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» 28.03. 2023р. була проведена гостьова лекція на тему: Хвороби їстівних грибів (Diseases of edible mushrooms). Її лектором виступив доктор філософії, міколог, дослідник в UES, Inc. м. Дейтон, штат Огайо (Сполучені Штати Америки) – Андрій Григанський (Andrii Gryganskyi). Його наукова і виробнича діяльність протягом 25 років тісно пов’язана із культивованими грибами у провідних світових компаніях і наукових установах: (Lambert Spawn (США), Weser Champignon (Німеччина), Інституті ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України. Андрій Пилипович також започаткував напрям досліджень хвороб культивованих грибів у НУБіП України.

За оцінками Андрія Пилиповича, світовий ринок грибів буде зростати щороку. Сприяють цьому багато чинників, серед яких: зростаючий попит на органічні продукти, підвищення рівня інформативності споживачів про здоровий спосіб життя, висока поживна цінність грибів і низька калорійність. Найпопулярнішими грибами у світі залишаються печериці, глива та шії-таке.
Надалі лектор розповів про цикли вирощування їстівних грибів. Зосередив увагу на чіткому дотриманні усіх технологічних процесів, які убезпечують контамінацію міцелію патогенами та не допускають інфікування плодових тіл. Звернув увагу, що дотримання санітарних норм є ключовою задачею працівників у підприємстві.
Також Андрій Пилипович розкрив причини появи та розвитку основних хвороб їстівних грибів, збудниками котрих є мікроміцети родів Mycogon, Verticillium, Cladobotryum, Trichoderma та ін. Навів цікаві приклади із виробництва.

Цінною була інформація про мікроміцет Syzygites megalocarpus Ehrenb, який розвивається під час зберігання продукції грибівництва і зафіксований тільки в окремих регіонах. Також звернено увагу на генетичні хвороби грибів, що викликають різні мутації.

Цікавим під час лекції був формат спілкування із студентами. Лектором ставились завдання та розглядалися шляхи їх вирішення, які допомагали закріпити пройдений матеріал.
Студенти та НПП кафедри щиро вдячні Андрію Григанському за атмосферу співтворчості та інформативності, яка панувала під час лекції.
 
Антоніна Вуєк,
к.б.н., асистент кафедри фітопатології
ім. акад. В.Ф. Пересипкіна

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook