ПОРЯДОК НАДАННЯ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ З ДОДАВАННЯМ АЛГОРИТМІВ ТАКТИЧНОЇ ДОПОМОГИ

31 березня 2023 року
   Сьогодні мільйони людей в Україні потерпають від російської агресії. В умовах збройного конфлікту знання та практичні навички з домедичної допомоги набувають особливої актуальності і стають критично необхідними. Це знання, які рятують життя. Під час надзвичайного стану (НС), пов’язаного з бойовими діями, можуть відбуватись обстріли, підриви, теракти, руйнування будівельних конструкцій, розташування військових на території підприємства, мобілізація працівників, захоплення території підприємства та інші події.
   Навчання з домедичної допомоги у разі нещасних випадків на виробництві є не лише передумовою успішного подальшого лікування, але часто і порятунком життя. Трапляються ситуації, коли прості дії, що вчасно та правильно, рятують життя. За інформацією медпрацівників, зі 100 осіб, які померли на догоспітальному етапі, приблизно 20% отримали несумісні з життям травми. А смерть 80% потерпілих настала внаслідок неефективної евакуації до лікувальних закладів і неправильно організованої домедичної допомоги безпосередньо в зоні надзвичайної ситуації. Особливого значення набувають знання та практичні навички з домедичної допомоги в умовах воєнного стану. Єдине, що трагічніше за смерть – це смерть, яку можна було б запобігти. Саме тому важливо, щоб кожен працівник вмів правильно та швидко надати допомогу тим, хто її потребує.
   Працівники під час бойових дій можуть дістати такі травми на території підприємства та поблизу неї: вибухова травма, вогнепальне поранення, компресійна травма (здавлення тканин), опіки тіла та дихальних шляхів, отруєння продуктами горіння.
   Небезпеки у разі вибуху: ударна повітряна хвиля; ушкодження предметами, що викинуто силою вибуху; удар тіла об землю; опіки, інгаляційні травми; брудна бомба. Ушкодження від вибухової травми: органів, заповнених повітрям: баротравма легень (вибухова легеня); розриви барабанних перетинок; шлунково-кишкового тракту: розриви органів черевної порожнини; порожнистих (кишківник, шлунок, тощо); паренхіматозних (печінка, селезінка); головного мозку; переломи та травматичні ампутації кінцівок; м’яких тканин; опорно-рухового апарату.
   Варто врахувати, що під час НС можуть бути перевантажені служби екстреної медичної допомоги, ДСНС, поліції, комунальні. Тоді допомогу для порятунку життя і збереження здоров’я працівників повинні надати особи, які навчені й підготовлені до цього.
   Суб’єкти господарювання (підприємства, установи та організації) сьогодні опинились в різних умовах, тому необхідно виділяти три фази тактичної домедичної допомоги при ЗК:
   Фаза 1. Зона прямої загрози - це місце, де проводяться бойові дії та наявна висока загроза життю рятувальника, яка викликана зовнішніми чинниками, або коли дія зовнішніх чинників є більш загрозливою для постраждалого, ніж отримані пошкодження. Червона зона.
Швидке прийняття рішень:
  • використовуючи доступні ресурси, убезпечте місце допомоги;
  • перемістіть постраждалого в безпечне місце; ніколи не намагайтесь врятувати постраждалого, поки місце події не стане безпечним;
  • визначіть та контролюйте кровотечу, що загрожує життю;
  • упевніться, що постраждалий реагує на ваші дії/слова, та заспокойте його; можливо, потерпілий зможе здійснювати самодопомогу.
   Фаза 2. Зона непрямої загрози - це місце, яке наближене до зони бойових дій та є ймовірність отримання поранення особами, що надають домедичну допомогу. Жовта зона. Допомога в укритті, де дія загрози непряма. Надайте домедичну допомогу.
   Фаза 3. Зона евакуації - це місце, яке віддалено від місця проведення бойових дій, безпечне з точки зору отримання поранень та з якого відбувається евакуація постраждалих. Зелена зона. Допомога у зоні евакуації. Забезпечте догляд під час транспортування до місць надання первинної медичної допомоги (де це необхідно, залежно від виду травми).

   Важливо! В першу чергу оцініть місце події з точки зору власної безпеки.
  У разі масового ураження потрібно негайно викликати екстрену медичну службу, ДСНС і поліцію та організувати евакуацію потерпілих. Домедичну допомогу насамперед слід надавати особам, які не можуть самостійно рухатись і яким потрібно спинити кровотечу. Непритомних слід покласти на бік, щоб уникнути ускладнень. Евакуація потерпілих може бути екстреною і плановою. Екстрена – у разі небезпеки на місці події; планова – з використанням засобів іммобілізації хребта. Планову евакуацію проводять тільки під наглядом медперсоналу. У разі підозри на травму хребта евакуювати потерпілого слід на довгій дошці (щиті) з іммобілізацією голови. Рішення потрібно приймати швидко. Порядок дій буде диктувати сама ситуація.
   Для категорії постраждалих, чиє життя під загрозою, але яких можна врятувати, найбільшою небезпекою є масивна кровотеча.
   Важливо! Виконайте швидкий огляд постраждалого використовуючи алгоритм MARCH:
М – масивні кровотечі; кровотеча, що загрожує життю (пріоритет №1);
А – прохідність дихальних шляхів;
R – дихання;
С – циркуляція, кровообіг;
Н – гіпотермія, потім переходимо до інших травм травми.
М – масивні кровотечі; кровотеча, що загрожує життю (пріоритет №1)
 Ознаки:
  •  мокра пляма на одязі або калюжа крові біля людини, яка швидко збільшується у розмірах;
  •  травматична ампутація руки або ноги;
  •  пульсуюча та сильна кровотеча з рани.
  Для зупинки кровотечі, що загрожує життю, можна використовувати три засоби в залежності від того, що є у наявності:
  • турнікет;
  • гемостатична пов’язка для тампонади рани;
  • пов’язка, що тисне.
   Порядок дій у різних випадках:
   Якщо ви бачите рану - здійсніть прямий тиск на неї. Притискай міцно і тримай тиск постійно до прибуття допомоги. Накладіть тугу пов'язку прямо на рану - вона замінить прямий тиск ваших рук. Елемент тиску примотайте міцно до рани. Якщо пов'язка просочується кров’ю - зверху накладіть ще одну пов'язку.

    Якщо рану не видно, але ви впевнені в наявності кровотечі - накладіть турнікет (САТ/SWAT/Есмарха/імпровізований) максимально вище по кінцівці. Розріжте або розірвіть одяг та накладіть тугу пов'язку на рану. Якщо туга пов'язка не в змозі зупинити кровотечу - накладіть джгут САТ на відстані 5-7 см вище рани, але не на суглоб. Джгут SWAT/Есмарха/імпровізований накладаються лише на СТЕГНО або ПЛЕЧЕ (на ОДНУ кістку). Накладайте турнікет для зупинки кровотечі не довше 1 хвилини.
   Допомога при вузловій кровотечі. Рана знаходиться у місцях прикріплення кінцівок та шиї до тулуба і немає можливості накласти джгут. Тампонування рани можна виконати спеціальними гемостатичними засобами Combat Gauzе або еластичним бинтом і марлевим відрізом. Після тампонування здійсніть прямий тиск на рану протягом 3 хвилин, при виконанні Combat Gauze або 10 хвилин при виконанні звичайних засобів.
    Накладання тугої пов'язки на рану. Така пов'язка здійснює прямий тиск на рану і притискає уражені судини до м'язів та кістки. Її можна зробити за допомогою Emergency Trauma Bandage або SICH. Якщо пов'язка просочується кров’ю - зверху накладіть ще одну пов'язку.
    Кровотеча з рани на шиї. Міцно притисніть рану своїми пальцями до м'язів шиї та шийних хребців. Не давайте рухатись постраждалому та не припиняйте тиск на рану. Впевніться в тому, що кровотеча зупинилась. Продовжуйте натискати на рану до прибуття медичних працівників.
   Допомога при ЕВЕНТРАЦІЇ. Евентрація - це вихід нутрощів за межі черевної порожнини внаслідок її розгерметизації, обумовленої пораненням очеревини і м'язово-апоневротичного шару та шкіри черевної стінки. Якщо випали петлі кишківника або інші органи в черевну порожнину назад не вправляються. Обмежте рух петель кишківника за допомогою закрученої косинки або одягу. Накладіть зверху на петлі кишківника зволожену марлю або чисту тканину, зробивши вологу пов'язку. Для зменшення витрати вологи, накрийте пов'язку поліетиленовим пакетом та зафіксуйте бинтом, пастирем, скетчем. Не вправляти самостійно внутрішні органи в черевну порожнину та не виймати з рани сторонні предмети
   А – прохідність дихальних шляхів
 
  • Покладіть постраждалого на тверду рівну поверхню.
  • Займіть позицію збоку від постраждалого.
  • Переконайтесь, що дихальні шляхи не заблоковано.
  • Якщо дихальні шляхи не заблоковано – відновіть дихання, піднявши підборіддя з нахилом голови на 1,5 см.
  • Якщо постраждалий без свідомості, але наявне якісне дихання переведіть його в стабільне бокове положення.
      R – дихання
 
  • Перевірте наявність дихання методом «чую – бачу – відчуваю» (прислухайтесь до дихання – подивіться на рух грудної клітини – нахиліться щокою до обличчя постраждалого і відчуйте, чи він дихає).
  • Огляньте постраждалого на наявність респіраторного дистресу.
Ознаки респіраторного дистресу:
- важке дихання;
- надто слабке дихання;
- прискорене дихання.
Ці ознаки також можуть вказувати на закриту травму грудної клітини.
  • Оцініть наявність травми грудної клітини:
- проникаюча травма;
- вибухова травма.
С – циркуляція, кровообіг
Важливо запобігти гіповолемічному шоку шляхом контролювання втрати крові.
Проведіть повторну оцінку всіх заходів контролю кровотеч на ефективність (див. пункт М – масивні кровотечі; кровотеча, що загрожує життю (пріоритет №1)).
H – гіпотермія та інші травми
Гіпотермія (переохолодження)
Запобігання гіпотермії (переохолодженню) ускладнюється внаслідок масивної втрати крові. Ознаки: уповільнене дихання; тремтіння тіла; нечітка мова або бурмотіння.
Допомога: обгорніть постраждалого термоковдрою; не тримайте потерпілого на землі (збільшує втрату тепла тілом).
Опіки
При наданні домедичної допомоги потрібно враховувати ступінь пошкодження шкіри та м'яких тканин.
Ознаки:
  •  I ступінь (еритема) – почервоніння шкіри, набряклість і біль;
  •  II ступінь (утворення пухирів) – сильний біль із інтенсивним почервонінням, відшаруванням епідермісу з утворенням міхурів, наповнених рідиною;
  •  III ступінь – пошкодження всієї товщі шкіри з утворенням щільного струпу, під яким перебувають ушкоджені тканини;
  •  IV ступінь (обвуглення) – пошкодження всієї товщі шкіри з ушкодження м'язів, сухожиль, кісток.
Допомога:
  •  припинити дію високої температури на постраждалого, при необхідності зняти тліючий одяг;
  •  зняти прикраси, які є на ділянці опіку;
  •  заспокоїти постраждалого та пояснити свої подальші дії;
  •  охолодити місце опіку шляхом промивання протягом щонайменше 20 хвилин водою кімнатної температури, якщо площа опіку не перевищує 20%;
  •  після охолодження накласти на місце опіку чисту, суху марлеву пов'язку. Пов'язка не повинна здійснювати тиск на м'які тканини.
При опіках більше ніж 20% площі тіла потрібно тільки накрити постраждалого термоковдрою і не виконувати ніяких інших дій.
Переломи
Ознаки: сильний біль; набряк.
Допомога:
  • іммобілізувати травмовану кінцівку за допомогою шини. Шина використовується для запобігання руху та утримання пораненої кінцівки в одному положенні. Використовуйте гнучку шину SAM.
  • закріпіть суглоб знизу та зверху від перелому та зафіксуйте за допомогою еластичного бинта.
Травма ока
Ознаки: сильний біль; відчуття присутності стороннього предмету.
Допомога:
  • прикрийте око спеціальним щитом на очі і закріпіть його скотчем;
  • якщо щита не має, можна використати для захисту пошкодженого ока тактичні окуляри.
НАБІР БАЗОВОЇ КОМПЛЕКТАЦІЇ АПТЕЧКИ ДОМЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ НА ВИРОБНИЦТВІ
Для забезпечення надання домедичної допомоги на підприємстві мають бути набори домедичної допомоги (аптечки). Нормативні документи вимагають забезпечення виробничих об’єктів аптечками, але немає однозначних нормативів щодо складу аптечок, за винятком переліку для транспортних засобів. Всі засоби в аптечці повинні бути якісними. Персонал – навчений використовувати засоби домедичної допомоги. Потрібно забезпечити розміщення аптечки у приміщенні та на майданчику. На підприємстві мають бути засоби для евакуації потерпілих.

Індивідуальний набір першої допомоги – має бути у кожного працівника або в усіх членів санітарних бригад.

Назва складової аптечки

Шт.

 

Назва складової аптечки

Шт.

Гумові рукавички (нітрилові)

1

 

Марлевий відріз

1

Набор бактерицидних пластирів (різних розмірів)

1

Джгут-турнікет

1

Антисептик (хлоргескидін)

1

Ножиці з тупими кінцями

1

Власні медикаменти (наприклад, для гіпертоніків, діабетиків)

Груповий набір – комплект для групи осіб (цеху, відділу тощо).

Назва складової аптечки

Шт.

 

Назва складової аптечки

Шт.

Рукавички нітрилові

1

 

Бандаж

1

Гумові рукавички High risk

1

Бинт еластичний

1

Набор бактерицидних пластирів (різних розмірів)

1

Термоковдра

1

Джгут-турнікет

1

Ножиці з тупими кінцями

1

Серветки марлеві різних розмірів (комплект)

1

Маска для проведення штучної вентиляції легень

1

Серветки спиртові (набір)

1

Серветки антисептичні (набір)

1

Довідник з домедичної допомоги

1

Також повинен бути основний набір домедичної допомоги на виробництві для надання домедичної допомоги у разі масового ураження.
Весь набір повинен бути укладений у сумку-органайзер з відповідним позначенням.

Назва складової аптечки

Шт.

 

Назва складової аптечки

Шт.

Засоби індивідуального захисту

Маска для проведення штучної вентиляції легень

1

 

Плівка-клапан для проведення штучного дихання «рот-до-рота»

2

Гумові рукавички (нітрилові)

2

Гумові рукавички High risk

2

Захисні окуляри

1

 

 

Засоби для надання допомоги у разі опіків

Протиопікові серветки «Опікун»

2

 

Протиопіковий гель BurnShield

1

Засоби для надання допомоги у разі переохолодження

Термопакет «Зігрівайка»

2

 

Термопокривало

2

Кровоспинні засоби

Джгут резиновий (типу Есмарха)

1

 

Марлевий відріз (90х100см)

1

Джгут – турнікет CAT (Combat-Application-Tourniquet)

2

Джгут SWAT (Stretch Wrap And Tuck)

1

Бинт на еластичній основі
10 см х 3 м

2

Бинт на еластичній основі
15 см х 4 м

2

Бинт для тампонади (Бинт гемостатичний QuikClot Combat Gauze Z-Folded)

1

Перев’язувальний пакет (на основі еластичного бинта з подушкою 15х18см)

2

Пластир (котушка)

1

Спиртові серветки

10

Набор бактерицидних пластирів (різних розмірів)

1

Серветки антибактеріальні (вологі)

1 уп.

Серветки марлеві 45 см х 29 см

2

Серветки марлеві 14 см х16 см

1 уп.

Маркер

1

 

 

Засоби для надання допомоги в разі травм

Ножиці «парамедика» (з тупими кінцями)

1

 

Косинки для іммобілізації кінцівок 120х120см

2

Шина гнучка зразка SAM Splint

1

Холодовий спрей 200 мл

1

Пов'язка оклюзійна вентильована та не вентильована

2

Пакет гіпотермічний (охолоджуючий)

2

Асептичні засоби

Хлоргексидин спрей 0,05%

1

 

Перекис водню 3% спрей

1

Додаткові засоби

Довідник з алгоритмами надання домедичної допомоги (відповідно до наказу МОЗ № 441 від 09.03.2022р.)

1

 
Білько Тамара Олександрівна, к.б.н. (сп. «Гігієна та професійна патологія»), доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України, сертифікований тренер ERC з ITLS та BLS

 

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook