Сучасні технології агровиробництва для сучасної молоді

1 квітня 2023, 19:50

   Хто як не студенти першого курсу крокують в ногу з часом, слідкують за новинками та мають невичерпний потенціал для великих звершень. Проте вогнище цього потенціалу потрібно постійно підтримувати і обережно реалізовувати. Саме такий підхід до навчання на агробіологічному факультеті Національному університеті біоресурсів і природокористування України.

   Очне навчання дає можливість студентам відвідувати виїзні заняття до дослідних господарств, зокрема за участі провідних сільськогосподарських компаній.
   Одне з таких занять було організоване для студентів першого курсу компанією «Cropter» поблизу села Пшеничне на полях ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
   Олександр Завгородній, студент 1 курсу 7 групи агробіологічного факультету, прокоментував поїздку так: «Сьогодні ми побували на дослідних полях в «Агрономічній дослідній станції», де нам продемонстрували принцип роботи та нюанси використання дронів, які використовуються в агросфері. Самим цікавим для мене було, послухати про характеристики різних дронів дронів та побачити їх в роботі. Було представлено три дрони, про які нам детально розповіли. Більш детальну увагу приділяли налаштуванню та нюансами керування дрона.»
   Поспілкувавшись з представниками компанії та оцінивши роботу дронів студенти виявили ряд переваг та особливостей роботи.
   Олександр Шпиця, студент 1 курсу 7 групи агробіологічного факультету, після проведеного заняття зробив наступні висновки: «Однією з головних переваг використання сільськогосподарських дронів є їх здатність швидко й ефективно охоплювати великі площі сільськогосподарських угідь. Це дозволяє фермерам отримати повну картину своїх посівів і приймати більш обґрунтовані рішення щодо зрошення, внесення добрив та інших важливих аспектів управління посівами.
   Крім того, дані, зібрані дронами, можна використовувати для створення детальних карт сільськогосподарських угідь, включаючи інформацію про врожайність, якість ґрунту тощо. Це може допомогти фермерам оптимізувати свої стратегії посіву, зменшити відходи та підвищити загальну продуктивність.
   Однак використання сільськогосподарських дронів також має деякі потенційні недоліки. Наприклад, початкова вартість придбання та обслуговування обладнання може бути досить високою, тому дрібним фермерам може бути важко виправдати витрати.
   Також існує занепокоєння щодо конфіденційності та безпеки даних, оскільки дрони збирають конфіденційну інформацію про сільськогосподарські угіддя та їх околиці. Фермерам і виробникам дронів буде важливо працювати разом, щоб гарантувати безпеку цих даних і відповідальне використання.»
   Олександр Шпиця поділився своїми враженнями: «Для мене виїзне заняття було досить інформативним та цікавим. Я був вражений потенціалом сільськогосподарських безпілотних літальних апаратів у справі революції в галузі агрономії. Хоча, безперечно, є труднощі, які необхідно подолати, я вважаю, що переваги використання цієї технології значні та можуть мати позитивний вплив як на фермерів, так і на споживачів у найближчі роки.»
   Окрім безпілотних технологій кожен студент був залучений до визначення твердості грунту за допомогою пенетрометра.
   Перевагою такого навчання є можливість безпосередньої участі в роботі з сучасними технологіями, а також отримання позитивних емоцій. Сезон весняно-польових робіт вже відкрито, тому попереду ще багато цікавинок.
 
Студенти першого курсу, 
Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook