Презентація проєкту документа про безпеку і здоров’я на роботі під час та після збройного конфлікту

3 квітня 2023 року
   Війна спричиняє специфічні та непередбачувані загрози на робочих місцях. Це вимагає від роботодавців адаптувати заходи із безпеки й здоров’я на роботі до нових умов. Адже чим краще підготовлені підприємства, тим менше критичних ситуацій виникає.
   30 березня команда авторів, серед яких доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України Білько Тамара Олександрівна, представили зміст документа та його назву (наразі назва є робочою) «Безпека і здоров’я на роботі під час та після збройного конфлікту. Збірка перспективних підходів і практик: досвід України» Офісу Міжнародної Організації Праці “На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні” Проєкт фінансується Європейським Союзом.

   Мета документу є надання Уряду, роботодавцям та працівникам огляду найбільш реальних та дієвих підходів для вирішення проблем забезпечення БЗР в умовах збройних конфліктів.
   Над розробленням проєкту документа працювали національні експерти із БЗР: Ольга БОГДАНОВА, Голова правління ESOSH, к.т.н. «Охорона праці», дипломований член IOSH; Тамара БІЛЬКО, доцент кафедри охорони праці та біотехнічних систем у тваринництві НУБіП України, к.б.н. «Гігієна та професійна патологія», координатор групи «Гігієна та здоров’я працівників ESOSH; Владислав МОСКАЛЕЦЬ, експерт з питань БЗР, промислової та екологічної безпеки, к.т.н. «Охорона праці»; Олеся ЦИБУЛЬСЬКА, експерт з питань БЗР та екологічної безпеки, внутрішній аудитор СЕУ, магістр з екології; Віталій РЕШЕТНЯК, експерт з питань БЗР, аудиту та супервайзингу виробничої безпеки та якості; Руслан КУЛИК, фахівець з питань пожежної безпеки, цивільного захисту на підприємствах переробної та нафтогазової промисловості, в експертних організаціях та Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH, Україна), редакція журналу «Охорона праці», Держпраці за підтримки Проєкту МОП, що фінансується ЄС.

   Проєкт документа про безпеку і здоров’я на роботі у воєнний і післявоєнний час – після кількамісячної підготовки – винесено на обговорення із соціальними партнерами.
   Його мета: зафіксувати досвід і виокремити найбільш реальні та дієві підходи до створення безпечних умов праці (на рівні держави й підприємства), роз’яснити роботодавцям та працівникам їхні права та обов’язки. В основі – практичний досвід українських спеціалістів із БЗР, набутий під час війни, а також напрацювання МОП та міжнародних гуманітарних організацій. Найбільш результативні підходи до БЗР в умовах проведення бойових дій, конкретні приклади створення безпечних умов праці, релокація підприємств і повернення до роботи, специфічні загрози (небезпеки) воєнного часу, оцінювання ризиків та заходи контролю, зниження психосоціальних ризиків, безпечна відбудова зруйнованих міст.

 
Білько Тамара Олександрівна,
доцент кафедри охорони праці та біотехнічних
систем у тваринництві НУБіП України

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook