Дипломат – це людина, яка двічі подумає, перш ніж нічого не сказати

4 квітня 2023 року

27 березня 2023 р. на кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук у рамках проведення профорієнтаційних заходів стартувала «Школа юного дипломата», яка тривала протягом тижня, до 31 березня. Учасниками «Школи» стали школярі 10-11 класів з багатьох областей України, чому сприяв онлайн-формат заходу. Зареєструвалося понад 160 учасників. Модераторство заходу здійснювали кандидати історичних наук, доценти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Наталія Шевченко та Людмила Лановюк.

Перший день роботи «Школи» урочисто відкрили Надзвичайний і Повноважний Посол України, міністр закордонних справ України (2007 – 2009 рр.) Володимир Огризко, який привітав учасників та окреслив прикметні аспекти діяльності міжнародника. Привітав учасників також Надзвичайний і Повноважний Посол України, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Узбекистан (2011 – 2019 рр.) Юрій Савченко. Своїм баченням перспектив у професії міжнародника поділився Сергій Міщенко, представник Ради роботодавців гуманітарно-педагогічного факультету. Прикметно, що кожен із учасників відмітив роль та значення аграрного сектору у міжнародній політиці та потребу кваліфікованих фахівців-міжнародників у цій галузі. Про стан підготовки таких фахівців та можливості подальшого професійного зростання на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України розказав доктор політичних наук, професор та завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Олександр Шевчук.

     

     

Другий день роботи «Школи» презентував Надзвичайний і Повноважний Послом України в Республіці Індонезія Василь Гамянін. Дипломат поділився своїм власним шляхом у професії та відзначив потребу голосно говорити про Україну на міжнародному майданчику в Азійському регіоні. Таємниці дипломатії як шлях від симпатії до успіху розкрив у своєму виступі доктор філософських наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Володимир Калуга.

     

     

Гостями третього дня роботи «Школи» стали Дмитро Іщенко, засновник Київської школи дипломатичних мистецтв як центру інтелектуального пошуку та професійної підготовки у сфері дипломатії та міжкультурної комунікації, дипломат і політичний аналітик у Міністерстві закордонних справ та Місії України при Європейському Союзі (2002-2010), а також Артур Акопов – провідний інспектор відділу Підсахарської Африки 5 територіального департаменту МЗС України. Як сьогодні студентська молодь, зокрема міжнародники, відстоює інтереси країни у міжнародному освітянському просторі розповів Дмитро Іщенко. Він поділився інформацією про проєкти, які нині реалізує Київська школа дипломатичного мистецтва. Якими мотивами керувався, обираючи професію, які щаблини долав, крокуючи у визначеному напрямку, розказав і Артур Акопов.

     

     

Власним досвідом роботи із дипломатичними представництвами в Україні поділилася Інна Хоменська – очільниця дирекції «Медіацентр» Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв на четвертий день функціонування «Школи». Багатий історико-культурний пласт України в контексті міжнародного комінікування зпрезентував доктор історичних наук, професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Білан.

     

     

Про протокол та етикет як запоруку успішного дипломата розповіла кандидат історичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Юлія Сєкунова у завершальний день роботи «Школи».

     

Особисті кейси діяльності у міжнародній царині кожного із спікерів «Школи» стали прикладом того, як можна та варто прагнути до мети свого майбуття та як зреалізувати себе у професії. Кожен наголошував на важливості знання мов, історії, культури та традицій народів світу, доцільності перманентного саморозвитку. Робота «Школи» була побудована на фундаменті діалогу між її учасниками, питання-відповідь робили «живим» час спілкування, який збігав дуже швидко та непомітно.

     

Підсумком діяльності «Школи юного дипломата» стали роботи творчого конкурсу: есе на тему «Роль дипломатичного фронту в російсько-українській війні», де усі бажаючі змогли висловити індивідуальні думки та поділитися власними враженнями про «боротьбу» на міжнародній арені. «Ще здавна дипломатія є не тільки засобом здійснення зовнішньої політики в інтересах країни мирними шляхами, але й запобіжником політичних катастроф і непримиренних конфліктів. … Я вважаю, що хист до цієї професії та якості, які має людина з дипломатичної сфери не всім дані, тому гарний спеціаліст – на вагу золота. Не всі здатні швидко й влучно приймати правильні рішення, витримувати натиск опонентів в стресових ситуаціях і непохитно стояти на своєму, чого потребує ця робота. Але це зовсім не означає, що проста людина, як громадянин своєї держави не може представляти та захищати інтереси Батьківщини на своєму рівні», - так написала Анжеліка Жижко, що посіла перше місце. Усі переможці отримали цінні призи, які урочисто будуть вручені на Дні відкритих дверей 6 квітня 2023 р. Усі учасники отримали сертифікати про участь у заході. «Школа юного дипломата» як освітній та профорієнтаційний проєкт сприяє майбутнім абітурієнтам зробити свідомий вибір та зрозуміти специфіку і особливості навчання на спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

 

 Наталія Шевченко,
Людмила Лановюк,
доценти кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook