Підведено підсумки ювілейного ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик» у 2022/2023 навчальному році

4 квітня 2023 року
   Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик» проводиться щорічно, починаючи з 2003 року, а з 2012 року – згідно наказу МОН України від 31.08.2012 р. № 960 «Про затвердження Положення про Всеукраїнський конкурс «Юний селекціонер і генетик», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.09.2012 р. за № 1592/21904. Має на меті залучення талановитої учнівської молоді до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створення умов для їх професійного самовизначення; надання допомоги у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності зі старшокласниками. Є відкритим для учнів загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, які підготували науково-дослідницькі роботи в галузях селекції та генетики.
   Організаційно-методичне забезпечення конкурсу здійснюють Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України та кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України. Програма конкурсу включає: – заочне оцінювання науково-дослідницьких робіт (повинні відповідати вимогам для науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України); – оцінювання навчальних досягнень учасників з біології (базова дисципліна конкурсу); – захист науково-дослідницьких робіт.
   У 2022/2023 навчальному році було відібрано 12 найкращих конкурсантів, які 29 березня прийняли участь у відкритті конкурсу та виконали контрольні роботи в стінах НУБіП України (nubip.edu.ua/node/124878). А на наступний день в стінах НЕНЦ представляли результати своїх наукових досліджень. Вони змагались у змішаному форматі – очно та онлайн. 
   До складу журі ввійшли: Жемойда Віталій Леонідович, доцент кафедри генетики, селекції і насінництва ім.проф. М.О. Зеленського НУБІП України, к.с/г.н, Голова журі; Башкірова Наталія Вікторівна, доцент кафедри генетики, селекції і насінництва ім.проф. М.О. Зеленського НУБІП України, к.б.н.; Макарчук Олександр Сергійович, завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського НУБІП України, к.с/г.н та представники Оргкомітету з підготовки і проведення конкурсу від НЕНЦ.
   Переможцем ювілейного ХХ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик» у 2022/2023 навчальному році визнано Гавриленка Вадима, учня 11 класу Чернігівського колегіуму № 11 з науково-дослідницькою роботою «Агротехніка вирощування томатів. Динаміка врожайності та вегетації різних сортів і гібридів томатів в залежності від способів підживлення», який у підсумку набрав найбільше балів за виконання контрольної роботи з базової дисципліни та захист науково-дослідницької роботи. Друге місце вибороли Бордюжа Денис (Дніпро, Кривий Ріг), Бреус Злата (Миронвка, Київщина), Голянська Аліна (Волинь) та Гавриленко Костянтин (Полтавщина). Наймолодшій учасниці конкурсу  8 класу з села Бояни Чернівецької області Гренік Евеліні, Дьоміній Евеліні (Дніпро) та Шевчук Катерині (Волинь) вручено дипломи за зайняте ІІІ місце.
   Дипломи також отримали фіналісти конкурсу. Всі учасники конкурсу були нагороджені цінними подарунками від основного спонсору проекту – компанії «KWS». 

   В роботі конкурсу прийняли участь, в онлайн режимі, представники обласних еколого-натуралістичних центрів, керівники науково-дослідницьких проектів, що стало хорошим підгрунтям для залучення талановитої молоді до подальшого навчання і продовження своїх наукових досліджень в стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України в якості вже студентів.

   Організатори конкурсу, співробітники кафедри генетики, селекції і насіннитцтва ім. проф. М.О. Зеленського, щиро вдячні за підтримку у проведенні конкурсу: адміністрації університету в особі ректора Ніколаєнка С.М., деканату агробіологічного факультету в особі декана Тонхи О.Л., УІЕСР в особі проф. Мельника С.І., ІБКіЦБ НААН України в особі академіка Роїка  М.В., МІП НААН України  в особі проф. Демидова О.А., головному спонсору конкурсу - компанії KWS - в особі Вікторії Таран та співробітникам Наукової бібліотеки НУБіП в особі Кіщак Т.С..

Ірина Шпакович,
асистент кафедри генетики, селекції і
насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook