Професор Марина Навальна представила НУБіП в колегії Національної комісії зі стандартів державної мови

5 квітня 2023 року
НУБіП України

5 квітня Національна комісія зі стандартів державної мови провела перше засідання Колегії, до якої увійшли вчені з провідних навчальних та наукових закладів України. У складі колегії від НУБіП працює доктор філологічних наук, професор Марина Навальна.

Голова Національної комісії Володимир Мозгунов представив усіх членів колегії і подякував за співпрацю та небайдужість до проблем державної мови. Очільник Національної комісії поінформував про діяльність установи, зокрема про складання іспитів з української мови.

Першочерговим завданням Комісії на перспективу – затвердження стандартів.

Під час засідання було розглянуто стратегічні цілі та завдання Національної комісії зі стандартів державної мови на 2023–2025 рр. Члени колегії закцентували на алгоритмі складання іспитів та організації їхньої перевірки, зосередилися на важливості залучання до напрацювань проєктів стандартів не тільки мовознавців, але й фахівців різних галузей тощо.

Учасники зустрічі висловили сподівання на те, що Національна комісія стане арбітром щодо затвердження тих чи тих стандартів, виробить механізми їх творення, здійснюватиме моніторинг сучасних процесів у мові та ін.
Не оминули вчені питання вилучення російської та білоруської мов із різних платформ, документів та інших складників, питання засміченості мови, наголосили на правничій складовій стандартів, обговорили тексти файлів українського правопису, який розповсюджений у мережі і має розбіжності, не обійшлося без дискусійних питань щодо термінів, документального оформлення тощо.

Сподіваємося, що Національна комісія разом із членами колегії продовжить ефективно працювати задля утвердження, розвитку і чистоти української мови!

Тетяна Семашко, 
професор кафедри журналістики та мовної комунікації
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook