Помер колишній доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька Красій Віктор Васильович

6 квітня 2023, 9:48

 4 квітня 2023 року, на 87 році життя відійшов у вічність бувший доцент кафедри гігієни тварин ім. професора А.К. Скороходька, кандидат ветеринарних наук КРАСІЙ Віктор Васильович.

Красій.jpg
 
В.В. Красій народився 27 березня 1937 року в м. Харків у сімї робітників. У 1945 році вступив до першого класу, а в 1952 році закінчив сім класів неповної середньої школи. З 1952 по 1956 рр. учився у Новомосковському зооветеринарному технікумі Дніпропетровської області, який закінчив з відзнакою. У 1956 році вступив, і в 1961 році закінчив ветеринарний факультет Української сільськогосподарської академії. Після закінчення академії з 1961 року по 1962 рік – старший ветеринарний лікар радгоспу «Панфіловський» Яготинського району Київської області. З 1962 до 1963 року – ветлікар-епізотолог Макарівської міжрайонної ветеринарної баклабораторії.
З 1963 року по 1966 рік – аспірант кафедри гістології Української сільськогосподарської академії.
З 1966 по 1968 р. – асистент кафедри зоогігієни УСГА. З лютого 1968 року по грудень 1968 року – асистент кафедри гістології УСГА. З 1968 по 1973 р. – молодший науковий співробітник відділу цитології і гістології інституту зоології АН УРСР.
У 1967 році захистив дисертацію на тему «Микроструктура и гистохимия поперечнополосатой скелетной мышечной ткани крупного рогатого скота некоторых пород и помесей» і отримав ступінь кандидата ветеринарних наук.
З 1973 р. працював на кафедрі зоогігієни асистентом, а з 1988 року – доцентом. Автор понад 80 наукових праць.
Уперше в системі аграрних ВНЗ почав читати курс «Основи екології» на зооінженерному факультеті та «Екологічні основи тваринництва» на факультеті агрохімії і ґрунтознавства НАУ. Ним розроблені типова і робочі програми вказаних дисциплін для спеціальностей «Зооінженерія» (1996 р.) і «Агроекологія» (1997 р.).
Співавтор типових програм для вищих аграрних закладів освіти ІІІ - ІV рівня акредитації: «Зооекологія» (1997 р.) і «Гігієна тварин» (1999 р.).
Співавтор навчального посібника «Гігієна тварин» (1992 р.), та «Справочника ветеринарного фельдшера» (1993 р.).
Віктор Васильвич Красій багато років читав курс лекцій із дисципліни «Зоогігієна» студентам факультету ветеринарної медицини, «Основи екології» – студентам зооінженерного факультету, «Екологічні основи тваринництва» студентам факультету агрохімії і ґрунтознавства.
Співорганізатор першої (1998), та другої Міжнародної конференції, присвяченої 120-річчю від дня народження проф. А.К. Скороходька (листопад 2003 р.).
Засновник і організатор на кафедрі Скороходьківських студентських читань. Під його керівництвом, починаючи з 1996 р. студенти зооінженерного та ветеринарного факультетів виступали з доповідями на авторитетній щорічній Всеукраїнській студентській науковій конференції «Розбудова держави: духовність, екологія, економіка». Кращі з них Клеофастов Д., Ященко Н., Павлова Т. стали лауреатами і нагороджені Грамотами Міністерства Освіти України і Президента фонду Тараса Шевченка.
Багато часу, сил і натхнення В.В. Красій приділяв організації культурно-масових заходів на факультеті, на які запрошувалися відомі поети, діячі культури. Він організовував проведення святкових вечорів, присвячених Міжнародному дню української мови (2002, 2003). В газеті «За сільськогосподарські кадри» виступав з матеріалами на злободенні теми: виховна, навчальна робота, видатні особи НАУ тощо.
Світла пам'ять про Віктора Васильовича, як чуйну, відповідальну, прекрасну людину, вченого-педагога назавжди залишиться в наших серцях.
Колектив кафедри висловлює щирі співчуття рідним, колегам, всім хто знав і цінував Віктора Васильовича.
 
 
 
Колектив кафедри ветеринарної гігієни ім. професора А.К.Скороходька
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook