Творча зустріч з Мирославом Дочинцем

7 квітня 2023 року

05 квітня  у нашому коледжі відбулася творча зустріч з людиною, яку можна вважати одним із феноменів сучасного літературного процесу, який за кілька років став одним з найчитаніших авторів, відомим та успішним українським письменником, видавцем, філософом, журналістом – Мирославом Дочинцем. Окрім того, за досить короткий життєвий шлях, Мирослав Іванович став членом Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, Національної спілки журналістів України, лауреатом Національної премії імені Т.Г.Шевченка, «Золотим письменником України». Цей перелік численних літературних нагород слід доповнити  простими словами, що так співзвучні з особистістю нашого гостя: «Дочинець – це людина, якої торкнулася іскра Божа і розпалила в душі вогонь творення».

На зустріч зібралося чимало поціновувачів творчості митця – студенти,  викладачі, працівники коледжу. Присутні із задоволенням слухали розповідь самого письменника про творчий шлях та чималі здобутки, адже багато хто бачив письменника наживо вперше.

Мирослав Дочинець – автор більше двадцяти книг. Його твори перекладаються угорською, словацькою, польською, французькою, італійською, англійською і навіть, як зауважив сам гість, японською мовами.  Під час спілкування Мирослав Іванович розкрив в загальних рисах зміст та ідею ключових творів зі свого творчого доробку, тезисно виклав власну філософсько-світоглядну концепцію, в якій велику роль відіграє самопізнання, прагнення до гармонії зі світом і самим собою, стремління до свободи і цінності особистості як такої. Це робить українців, на його переконання, носіями європейських цінностей. Торкаючись питання європейського вибору України, пан Мирослав зазначив: «Ми – давно Європа». Презентуючи свої книги, письменник надзвичайно просто й невимушено розповідав про місце людини в житті. «Освіта – від лекцій, а мудрість – від Бога», «Не бійтесь визнати у собі талант», «Кожна людина – це неповторний ходячий Всесвіт», «Шукайте своє», «Зневага й ненависть ослаблюють душу», «Моліться» – ці  поради були дуже доречними, особливо для молоді, котра тільки виходить на життєву стежину.

Книжкова виставка творчого доробку нашого земляка, відомого прозаїка і публіциста, піднесений настрій присутніх, авторська поезія студентки І курсу Ніколети Шишкіни, присвячена Мирославу Івановичу, – усе передувало тому, аби творча зустріч пройшла цікаво й  невимушено. В результаті відбулася задушевна розмова між письменником та молоддю у формі своєрідного інтерв’ю. На найрізноманітніші питання студентів та викладачів Мирослав Іванович не просто відповідав, а намагався у відповідях донести просту життєву істину, розкрити свою душу. Розмова з молоддю вийшла настільки щирою, доступною, відвертою, що відразу заполонила  присутніх.

Варто зазначити, що творча зустріч з письменником – це ще одна сходинка до того, аби студенти усвідомили важливу роль книги в їхньому житті, аби переконались, що живе слово і живе спілкування набагато приємніше і корисніше, ніж віртуальне.

Переконливим доказом цього стала і черга, у яку вишикувались наприкінці заходу викладачі та студенти, щоб придбати книгу з автографом автора.

 

Творча зустріч із «Закарпатським Сковородою» стала ще одним свідченням того, що Мирослав Дочинець пише глибоко, яскраво, переконливо, мудро.

Насамкінець на адресу автора звучали слова вдячності з побажаннями міцного здоров’я, творчого натхнення, достатку, щастя, реалізації творчих планів.

 

  Тетяна Плоскіна , Аліса Чорі

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook